«Κατά πάσα πιθανότητα έχουμε ξεπεράσει τη χειρότερη φάση», τόνισε χθες η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, αναφερόμενη βέβαια στην κρίση του κορονοϊού. Μιλώντας στο πλαίσιο της διαδικτυακής συνόδου Northern Light Summit, η Λαγκάρντ σχολίασε πως παραμένει επιφυλακτική, καθώς υπάρχει «ασφαλώς» το ενδεχόμενο επέλασης ενός δεύτερου κύματος.
Βασίζοντας τις προβλέψεις στα δεδομένα που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή, η πρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε πως ο τρόπος ζωής θα αλλάξει εφεξής ριζικά, με αποτέλεσμα να επηρεάσει την πορεία της διεθνούς οικονομίας. Η ανάκαμψη θα είναι «ατελής και ενδέχεται να προκαλέσει αλλαγές», τόνισε χθες η Λαγκάρντ εξαιτίας των λιγότερο αποδοτικών εφοδιαστικών αλυσίδων και της συνεπαγόμενης υποχώρησης στην παραγωγικότητα. Στη συνέχεια, προχώρησε σε διαχωρισμό των επιχειρηματικών μοντέλων. Επισήμανε πως ορισμένες επιχειρήσεις θα δυσκολευθούν να επιβιώσουν και να προσαρμοστούν στον καινούργιο κόσμο, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν άλλες, που θα ανταποκρίνονται καλύτερα στη νέα πραγματικότητα.
Όσον αφορά στο εμπόριο, η ίδια προέβλεψε πως θα μειωθεί σημαντικά εξαιτίας των προληπτικών μέτρων για τη δημόσια υγεία. «Οφείλουμε να προσέξουμε τους πιο ευάλωτους», τόνισε η Λαγκάρντ, αναφερόμενη στα αδύναμα έθνη, όπως και σε ορισμένες εργασιακές και κοινωνικές ομάδες.
Δικαιολογώντας τις προβλέψεις σχετικά με την ανάκαμψη, η επικεφαλής της ΕΚΤ έφερε ως παράδειγμα τις αποταμιεύσεις των ευρωπαϊκών νοικοκυριών, που έχουν ανέλθει στο ιστορικό υψηλό των 7,3 τρισ. ευρώ. Μέσα σε τέσσερις μήνες από το ξέσπασμα του κορωνοϊού στην Ευρώπη (την περίοδο Φεβρουαρίου - Μαΐου), οι αποταμιεύσεις ενισχύθηκαν –σχεδόν υποχρεωτικά, όπως τόνισε η ίδια– κατά 214 δισ. ευρώ. Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, όταν δηλαδή στις περισσότερες οικονομίες της Ευρώπης είχαν επιβληθεί δρακόντεια περιοριστικά μέτρα, οι αποταμιεύσεις αυξήθηκαν κατά 136% σε ετήσια βάση.
Βέβαια, η Λαγκάρντ προέβλεψε πως όσο ανοίγουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες, οι δαπάνες των νοικοκυριών θα ενισχυθούν. Παρ’ όλα αυτά, θα εξακολουθήσουν να αποταμιεύουν σε μικρότερο βαθμό, για ασφάλεια.
Στις αρχές του Ιουνίου, η ΕΚΤ επέκτεινε το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά 600 δισ. ευρώ, στο συνολικό ποσό του 1,35 τρισ. ευρώ. Η Λαγκάρντ σχολίασε πως η τράπεζα έχει αξιοποιήσει κάθε εργαλείο ώστε να διασφαλίσει ότι τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και τα κράτη έχουν χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης χρέους. Αξίζει να σημειωθεί πως τα δάνεια προς τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης ενισχύθηκαν κατά 9,8% και προς τον ιδιωτικό τομέα κατά 4,9% στη διάρκεια της κρίσης.
Επίσης, επισήμανε πως τα επίπεδα του δημοσίου και του ιδιωτικού χρέους θα αυξηθούν αισθητά και προσέθεσε ότι «θα πρέπει να αποπληρωθούν». Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί πως οι προθεσμίες αποπληρωμής θα είναι μεγαλύτερες απ’ ό,τι συνήθως.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε πως η σύνοδος κορυφής στις 17 Ιουλίου κατά πάσα πιθανότητα δεν θα καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με την πρόταση για κοινό ταμείο ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ. Υπάρχουν ακόμη αντιδράσεις σε βασικά σημεία της πρότασης από τις τέσσερις φειδωλές χώρες, την Αυστρία, τη Σουηδία, τη Δανία και την Ολλανδία. Ωστόσο, δήλωσε βέβαιη πως θα υπάρξει σχετική συμφωνία σε βάθος χρόνου. Παράλληλα, εγκωμίασε την άμεση ανταπόκριση των κυβερνήσεων και τόνισε πως «για πρώτη φορά, δημοσιονομική και νομισματική πολιτική συνεργάζονται».