Πολιτική

Labyrinth Psychotica: Βιωματική εμπειρία ενός πάσχοντα με ψυχωτικές διαταραχές


Ήρθε και στην Ελλάδα το Labyrinth Psychotica, ένα ψηφιακό περιβάλλον προσομοίωσης, όπου μέσω της τεχνολογίας VR δηλαδή μέσω της εικονικής πραγματικότητας ο θεατής μπορεί να ζήσει μια βιωματική εμπειρία ενός πάσχοντα από ψυχωτικές διαταραχές. Στόχος είναι να κατανοήσει το κοινό τι ακριβώς βιώνει ένας ψυχωτικός ασθενής κατά τη διάρκεια της ζωής του. 

Το Labyrinth Psychotica ξεκίνησε τη λειτουργία του χθες 3 Νοεμβρίου, στην Αίγλη Ζαππείου και θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Νοεμβρίου. 

Οι επισκέπτες μπαίνουν σε έναν λαβύρινθο εικονικής πραγματικότητας που τους αποκόπτει τις αισθήσεις της όρασης και της ακοής από τα ερεθίσματα του πραγματικού εξωτερικού περιβάλλοντος, έτσι ώστε να εστιάσουν στο ιδιαίτερο σύμπαν ενός ασθενή με ψύχωση.

Η όλη εμπειρία διαρκεί περίπου 12 λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων η «κανονική» πραγματικότητα διασπάται, αλλοιώνεται, παραμορφώνεται και συγχέεται με πολλαπλά και αντικρουόμενα ακουστικά και οπτικά ερεθίσματα που «βομβαρδίζουν» τον εγκέφαλο στιγμιαία ή σε ταχεία διαδοχή δημιουργώντας μια διαφορετική πραγματικότητα.

Το Labyrinth Psychotica δεν είναι απλά ένα παιχνίδι, αλλά ένα επίτευγμα με σοβαρές κοινωνικές προεκτάσεις που θα προσπαθήσει να φέρει όσο πιο κοντά μπορεί με το τι νιώθει ο πάσχοντας τους συγγενείς του αλλά και τους επαγγελματίες Υγείας.  Με αυτό τον τρόπο ίσως καταφέρουμε, όπως λένε οι ειδικοί να αποστιγματοποίησουμε τη νόσο. 

Αναλύοντας την ψύχωση, η αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής κα Μαρίνα Οικονόμου Λαλιώτη, τόνισε ότι δεν είναι απλά μία πολύ σοβαρή ψυχική πάθηση, είναι η «βασίλισσα» των ψυχώσεων. Όπως είπε, ο γενικός όρος για μία σειρά ψυχικών διαταραχών των οποίων βασικό χαρακτηριστικό είναι μια εκσεσημασμένη διαταραχή της αντίληψης της πραγματικότητας.

Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα ενός ψυχωσικού επεισοδίου είναι οι ψευδαισθήσεις και οι παραληρητικές ιδέες, ενώ κάποιες φορές μπορεί να συνοδεύονται και από άλλες διαταραχές της σκέψης ή συμπτώματα αποδιοργάνωσης. Τα συμπτώματα μπορεί να εισβάλλουν αιφνιδίως και να εμφανιστούν μια φορά, ωστόσο συχνά η πορεία είναι σταδιακή και μπορεί να επανέρχονται με τη μορφή υποτροπιαζόντων ψυχωσικών επεισοδίων. 

Σύμφωνα με την κα Οικονόμου, ένα ψυχωσικό επεισόδιο μπορεί να είναι μέρος μιας ψυχικής διαταραχής όπως για παράδειγμα, της σχιζοφρένειας, της σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής, της διπολικής διαταραχής ή της οριακής διαταραχής προσωπικότητας. Μπορεί να προκληθεί και από άλλους παράγοντες, όπως το αλκοόλ ή τη χρήση ουσιών ή από κάποια οργανική πάθηση που επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

«Η ηλικία των περισσοτέρων ατόμων που εκδηλώνουν ψυχωσική συμπτωματολογία στα πλαίσια μιας μείζονος ψυχικής διαταραχής, όπως η σχιζοφρένεια, είναι 18 έως 40 ετών, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η νόσος δεν μπορεί να εμφανισθεί και σε ηλικίες μικρότερες ή μεγαλύτερες» τόνισε κλείνοντας η κα Οικονόμου.

Η πρωτοβουλία γίνεται με την ευγενική υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Janssen Ελλάδος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις