Πολιτική

Κυβερνητικό «λίφτινγκ» με νέα πρόσωπα και υπουργεία


Με την εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας από τη νεοεκλεγμένη Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Κυριακής, θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ο οποίος θα είναι δομικός και θα αποτελέσει μιά πρώτη ένδειξη της πολιτικής στρατηγικής που προτίθεται να ακολουθήσει ο ΑλέξηςΤσίπρας, λαμβάνοντας υπόψη και τα μηνύματα από το συνέδριο του κόμματος του.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να «τρέξει» τις διαδικασίες για το κυβερνητικό «λίφτινγκ», μόλις ολοκληρωθούν οι διεργασίες στο κυβερνών κόμμα, με στόχο το νέο σχήμα να αναλάβει δράση πριν από το τέλος του μήνα.

Ο  ανασχηματισμός θα περιλαμβάνει αποχωρήσεις πρωτοκλασάτων υπουργών- όπως ο Γ.Κατρούγκαλος, μετακινήσεις άλλων και αναδιάρθρωση υπουργείων με ανακατονομή αρμοδιοτήτων και δημιουργία "υπερυπουργείου" με επιτελικό ρόλο στο σχεδιασμό αναπτυξιακής πολιτικής, τις επενδύσεις και τις αποκρατικοποιήσεις.

Στο νέο σχήμα θα συμμετέχουν πιθανότατα και εξωκοινοβουλευτικοί από τον ευρύτερο αριστερό-κεντροαριστερό χώρο, σηματοδοτώντας την πολυσυζητημένη "διεύρυνση".

Οπως επισήμαινε το Sofokleousin.gr σε σχετικό δημοσίευμα στις 14 Οκτωβρίου, ο κύβος ερρίφθη και ο πρωθυπουργός αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα σε ανασχηματισμό, λαμβάνοντας υπόψιν σοβαρά και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που έδειχναν συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ και πτώση της δημοφιλίας του ιδίου.

Διαβάστε σχετικά:  Ανασχηματισμός επί θύραις - Θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα

Την πρόθεση για κυβερνητικό λίφτινγκ και μάλιστα με άμεσο χρονικό ορίζοντα επιβεβαίωσε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, η οποία έκανε λόγο για δομικό ανασχηματισμό, με στόχο μια ευέλικτη, γρήγορη διακυβέρνηση της χώρας.

Μάλιστα η κυβερνητική εκπρόσωπος προανήγγειλε ότι στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα υπάρχουν και εξωκοινοβουλευτικοί, ενώ επισήμανε ότι θα δημιουργηθεί αυτόνομο υπουργείο Μετανάστευσης, καθώς το Μαξίμου θεωρεί το Προσφυγικό ως ύψιστης σημασίας ζήτημα.

Αποχωρεί ο Γ. Κατρούγκαλος

Ενώ είναι στα «σπάργανα» η δεύτερη αξιολόγηση που περιλαμβάνει το ακανθώδες ζήτημα των εργασιακών,  αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Εργασίας. Με δική του επιλογή και σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα αποχωρήσει, αναλαμβάνοντας να χειριστεί  τα ζητήματα συνταγματικής αναθεώρησης.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιος θα τον διαδεχθεί, καλούμενος να διαχειριστεί την «καυτή πατάτα» των διαπραγματεύσεων για τα εργασιακά. Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του ΣΥΡΙΖΑ,  πιθανούς διαδόχους του περιλαμβάνεται η πρώην υπουργός και νυν πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη.

Αλλαγή φρουράς αναμένεται επίσης στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού, με αποχώρηση των Ευ. Αποστόλου και Αριστείδη Μπαλτά.

Οι αρχικοί σχεδιασμοί του Αλέξη Τσίπρα και των επιτελών του για τη σύνθεση του νέου σχήματος έχουν αλλάξει μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός πρέπει να λάβει υπόψη και τα αποτελέσματα  της ψηφοφορίας για την ανάδειξη νέας Κεντρικής Επιτροπής, που έδειξαν ότι η οργανωμένη βάση και τα στελέχη του κόμματος θέλουν υπουργούς με "συγκρουσιακό προφίλ", οι οποίοι είναι έτοιμοι να "σπάσουν αυγά" και να προωθήσουν αλλαγές με αριστερό προφίλ.

Ενισχυμένοι μετά το συνέδριο εμφανίζονται οι Ευκλείδης τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης.

"Πόντους" έχουν κερδίσει και οι δύο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας, στους οποίους πιστώνεται θετικό έργο. Αυξάνονται λοιπόν οι πιθανότητες παραμονής του υπουργού Ανδρέα Ξανθού, όπως και του  υφυπουργού Παύλου Πολάκη., στον οποίο χρεώνονται πάντως "επικοινωνιακά φάλτσα" που ζημιώνουν συνολικά την κυβέρνηση.

Αναβάθμιση Μουζάλα, αμετακίνητοι Τσακαλώτος-Χουλιαράκης

Η δημιουργία υπουργείου Μετανάστευσης  αποτελεί μια από τις προτεραιότητες για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναβαθμίζει και τον ρόλο του Γιάννη Μουζάλα. Επίσης στις σκέψεις του πρωθυπουργού, που μένει να φανεί αν θα πραγματωθούν, είναι η δημιουργία ενός νέου «υπερυπουργείου» με επιτελικό ρόλο, που θα εποπτεύει τους τομείς ανάπτυξης, επενδύσεων και αποκρατικοποιήσεων.

Oson αφορά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, οι κ.κ Τσακαλώτος και Χουλιαράκης όχι μόνον της εκτίμησης του πρωθυπουργού, αλλά θεωρούνται αναντικατάστασοι σ' αυτή την κρίσιμη φάση των σχέσεων με τους δανειστέ και θα συνεχίσουν το δύσκολο έργο της δεύτερης αξιολόγησης και τη διαπραγμάτευση για το χρέος.

Αμετακίνητος είναι και ο Νίκος Φίλης στο υπουργείο Παιδείας, με τον πρωθυπουργό να έχει αξιολογήσει με άριστα το μέχρι τώρα έργο του…

Διαβάστε επίσης:Ανασχηματισμός επί θύραις