Τράπεζες

Κυβερνητικές πιέσεις στις τράπεζες να ανοίξουν το «πουγκί» της χρηματοδότησης


Η παροχή ρευστότητας την οικονομία μέσω νέων δανείων, αλλά και με την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που υπάρχουν διαθέσιμα από κοινοτικά και εθνικά προγράμματα είναι το αντικείμενο της σύσκεψης που έχει σήμερα το πρωί ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης με τις διοικήσεις των τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση θα παρουσιαστεί από την πλευρά του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, το πλέγμα των χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων που έχει θέσει σε εφαρμογή ή και σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με άλλα υπουργεία στην κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής για τη χρηματοδότηση της Αναπτυξιακής Στρατηγικής της χώρας.

Παράλληλα θα ζητήσει ενημέρωση από τους τραπεζίτες, για τις χορηγήσεις νέων δανείων, αλλά και τους στόχους των τραπεζών για φέτος και για το 2019.

Η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας αναδεικνύεται σε κομβικό στόχο για την κυβέρνηση, ώστε μετά την έξοδο από τα μνημόνια, να επιταχυνθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης. Άλλωστε, πάγιο αίτημα όλων των παραγωγικών κλάδων της οικονομίας είναι η παροχή νέων πιστώσεων ώστε να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους.

Η χορήγηση νέων δανείων ευνοεί και τις ίδιες τις τράπεζες στην παρούσα συγκυρία, για δύο λόγους:

  1. Ο πρώτος είναι η ενίσχυση της κερδοφορίας τους. Βασική πηγή κερδών των τραπεζών είναι οι δανειοδοτήσεις. Από τη στιγμή που στα τελευταία 8 χρόνια έχουν σταματήσει είναι φυσικό επακόλουθο η συρρίκνωση των κερδών. Όχι δάνεια, όχι κέρδη, έλεγε χαρακτηριστικά τραπεζικό στέλεχος.
  2. Ο δεύτερος λόγος είναι η μείωση του λόγου των «κόκκινων» δανείων. Σημειώνεται ότι η χορήγηση νέων δανείων, εφόσον βέβαια είναι κανονικά εξυπηρετούμενα, μειώνουν αυτόματα το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων, ως προς το σύνολο των δανείων των τραπεζών. Δηλαδή μια τράπεζα που έχει χορηγήσεις 20 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 δισ. ευρώ ή το 50% είναι «κόκκινα». Αν οι χορηγήσεις της αυξηθούν σε 25 δισ. ευρώ, το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων πέφτει στο 40%, ακόμη και αν τα «κόκκινα» παραμείνουν στο επίπεδο των 10 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες έχουν υποσχεθεί για το 2018 ότι οι νέες καθαρές χορηγήσεις τους θα έφταναν σε 10 δισ. ευρώ, αλλά καθώς η χρονιά τελειώνει, φαίνεται πως οι χορηγήσεις υπολείπονται του στόχου.

Σημειώνεται ότι ο λόγος είναι οι πραγματικές χορηγήσεις, καθώς μέχρι σήμερα οι φερόμενες ως χορηγήσεις ήταν στην ουσία αναχρηματοδοτήσεις υφιστάμενων δανείων.

Αξιοποιείστε και τρέξτε τα προγράμματα

Ταυτόχρονα, στη σύσκεψη θα αναζητηθούν και τρόποι επιτάχυνσης της υλοποίησης των διαφόρων προγραμμάτων που είναι ενεργά και προσφέρουν χρηματοδότηση σε επενδυτικά σχέδια, μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.

Πρόκειται για το ΕΣΠΑ, το πακέτο Γιούνκερ, τα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΤΕΑΝ, τον αναπτυξιακό νόμο, το Ταμείο Συμμετοχών, την κοινή επενδυτική πλατφόρμα του ΤΑΝΕΟ με τη Mubadala, τα κοινά προγράμματα των συστημικών τραπεζών με την ΕΤΕπ και την EBRD και των συνεταιριστικών με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, που παρέχουν ουσιαστικές χρηματοδοτικές επιλογές. Βασική παράμετρος όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων είναι η έμφαση που δίνουν σε στοχευμένα επενδυτικά σχέδια με κύρια προτεραιότητα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.
 

Διαβαστε επισης