Πολιτική

Κυβερνητικά «τρικ» και τακτικισμοί με φόντο τον εκλογικό νόμο


Η κυβέρνηση «έσπασε» στα δύο το άρθρο 2% και εξασφάλισε τη στήριξη του ΚΚΕ στην κατάργηση του μπόνους. Πόσο εφικτός είναι πλέον ο στόχος των 200 βουλευτών

 Σε κινήσεις τακτικισμού επιδίδεται η κυβέρνηση προκειμένου να αλλάξει τις πολιτικές ισορροπίες αναφορικά με τον εκλογικό νόμο και να βρεθεί πιο κοντά στον «μαγικό» αριθμό των 200 βουλευτών. Με κατευθυντήρια γραμμή την προσέλκυση του ΚΚΕ, κάτι που τελικώς πέτυχε, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής κατάθεσε χθες νομοθετική βελτίωση, με την οποία «έσπασε» σε δύο κομμάτια το άρθρο 2 του νομοσχεδίου για τον εκλογικό νόμο. Το πρώτο και ξεχωριστό πλέον κομμάτι αφορά στην κατάργηση του μπόνους των πενήντα εδρών και το δεύτερο σχετίζεται με τη διατήρηση του 3%, για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

Πρόκειται για κίνηση που είχε ως απώτερο στόχο, να προσελκύσει και συνάμα να διευκολύνει το ΚΚΕ, που εξ’ αρχής είχε τοποθετηθεί υπέρ της της κατάργησης του μπόνους, σημείωνε ωστόσο ότι δεν θα ψήφιζε το εν λόγω προτεινόμενο άρθρο, καθώς διαφωνούσε με τη διατήρηση του 3%. Το Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώνοντας το κώλυμα και μπροστά στον άμεσο κίνδυνο να χάσει εν τη γενέσει του το πολιτικό «στοίχημα» που ακούει στο όνομα εκλογικός νόμος, προχώρησε σ’ αυτή την κίνηση τακτικής, που του απέρεφε άμεσα αποτελέσματα.

Όπως αναμενόταν, το ΚΚΕ, μετά την ανακοίνωση Κουρουπλή για «σπάσιμο» του άρθρου 2, ανακοίνωσε μέσω του ειδικού αγορητή στην επιτροπή Χρήστου Κατσώτη, ότι θα ψηφίσει «ναι» στο άρθρο για την κατάργηση του μπόνους, «ναι» στην ψήφο για τους 17αρηδες και «ναι» στο  άρθρο 5 που αφορά στην άμεση ισχύ από τις επόμενες εκλογές των προηγούμενων άρθρων. Σε ότι αφορά στο ζήτημα της κατάργησης του ορίου εισόδου στο 3%, θα ψηφίσει «όχι».

Δεν πιάνει τον στόχο των 200 βουλευτών

Σε επίπεδο εντυπώσεων η κυβέρνηση φαίνεται να αποκομίζει κέρδη από αυτή την κίνηση, ωστόσο επί του πρακτέου ο διακαής πόθος των 200 βουλευτών που χρειάζονται να ψηφιστεί η κατάργηση του μπόνους και να έχει ισχύ στις επόμενες εκλογές, φαντάζει ακόμα μακρινός. Υπέρ της κατάργησης του μπόνους, εκτός από τους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αναμένεται να ψηφίζουν οι βουλευτές της Ενωσης Κεντρώων, πλέον το ΚΚΕ, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η Χρυσή Αυγή, όπως επίσης ο Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος..  Οι αριθμοί και τα μαθηματικά δεν λένε ψέματα και στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι με τα τωρινά δεδομένα πιάνουν μάξιμουμ 197-198 βουλευτές, χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποιος άλλος «σύμμαχος» της τελευταίας στιγμής.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις