Πολιτική

Κυβέρνηση στη Γερμανία και Ε.Ε: Στην ίδια ρότα...


Η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας σίγουρα eίναι πρόθυμη να δαπανήσει περισσότερα για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, θα ασκήσει πιέσεις για φορολογική εναρμόνιση και είναι έτοιμη να μεταμορφώσει τον προσωρινό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ο οποίος προσφέρει δάνεια σε χώρες που παλεύουν όπως η Ελλάδα, σε ένα μόνιμο Ταμείο για την διανομή της οικονομικής βοήθειας στην ευρωζώνη.

Μια ισχυρή ΕΕ είναι επωφελής για την Γερμανία και η μελλοντική κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια σοβαρή επένδυση στις Βρυξέλλες.

Για το SPD, η συνεργασία με τη Μέρκελ επέφερε κάποιες επιθυμητές αλλαγές πολιτικής, όπως η θέσπιση ελάχιστου μισθού. Οι αρχικές φιλοδοξίες του SPD να κάνει τους συντηρητικούς να δεσμευτούν σε ένα σχέδιο ασφάλισης για όλους τους πολίτες, σε έναν υψηλότερο φορολογικό συντελεστή για τα μεγαλύτερα εισοδήματα και σε οικογενειακή επανένωση χωρίς περιορισμούς για τους πρόσφυγες, δεν υλοποιήθηκε.

Στην πραγματικότητα, κάθε πλευρά κέρδισε οριακές νίκες για να τις φέρει πίσω στην αντίστοιχη βάση τους: Αυξημένες δαπάνες για τις υποδομές και την εκπαίδευση, ένα ήπιο ανώτατο όριο για τους πρόσφυγες, μια μέτρια φορολογική περικοπή και εγγυήσεις για τις συντάξεις.

H προθυμία του SPD να συμμετάσχει σε επίσημες συνομιλίες συνασπισμού με το CDU έδωσε στη Μέρκελ ένα πολιτικό σωσίβιο. Θα εισέλθει στην τέταρτη θητεία της, πιθανότατα κατά το Πάσχα, και μέχρι τότε το μελάνι στην συμφωνία συνασπισμού θα έχει στεγνώσει και τα 400.000 μέλη του κόμματος SPD θα έχουν δώσει την έγκρισή τους με μια τυπική ψηφοφορία του SPD.

Αν όμως η ψηφοφορία της συνόδου του SPD την Κυριακή είχε πάρει την αντίθετη κατεύθυνση, η Γερμανία θα είχε να αντιμετωπίσει την ανυπόφορη προοπτική να χρειαστεί να διεξαχθούν νέες εκλογές, πράγμα που θα παρέτεινε τις καθυστερήσεις για κρίσιμες μεταρρυθμίσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα έβλαπτε την φήμη της χώρας ως παγκόσμιου ηγέτη.

Με μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, η ΕΕ και ο υπόλοιπος κόσμος μπορούν να περιμένουν ένα ισχυρό, σταθερό χέρι στο Βερολίνο. Αλλά εγχωρίως, αυτός ο συμβιβασμός θα συνεχίσει να αποδυναμώνει το γερμανικό κομματικό σύστημα. Η πραγματικότητα είναι ότι , περισσότεροι Γερμανοί αποδοκιμάζουν σήμερα την ηγεσία της Μέρκελ παρά αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές το περασμένο φθινόπωρο.

Τότε, μόνο το 35% των Γερμανών αντιπαθούσε την ιδέα ότι η Μέρκελ θα παραμείνει καγκελάριος, αλλά σήμερα έχει αυξηθεί στο 42%.

Ένα μίγμα κόπωσης γα τη Merkel, η αποδοκιμασία της στάσης της για τη μετανάστευση και η επιθυμία για μια πιο συντηρητική πυξίδα στο CDU σημαίνει ότι θα ξεκινήσει από μειονεκτική θέση την πιθανότατα τελική θητεία της.

ΠΗΓΗ: premium.paratiritis.gr