Πολιτική

Κυβέρνηση μειοψηφίας με ψήφο ανοχής, αν φύγουν οι ΑΝ.ΕΛ


Ενώ η αντιπολίτευση ετοιμάζεται για εκλογές, τα κομματικά επιτελεία ετοιμάζουν λίστες υποψηφίων και ο Κυριάκος Μητσοτάκη έχει θέσει σε επιφυλακή τον εκλογικό μηχανισμό της ΝΔ, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι κάλπες δεν πρόκειται να στηθούν τους αμέσως προσεχείς μήνες, ακόμη κι αν οι ΑΝ.ΕΛ αποχωρήσουν από το κυβερνητικό σχήμα. Στο Μαξίμου έχουν έτοιμο το plan b για την περίπτωση αποχώρησης: Κυβέρνηση μειοψηφίας, που θα στηρίζεται στην ψήφο ανοχής των ΑΝ.ΕΛ και ανεξάρτητων βουλευτών.

Θα είναι η πρώτη ελληνική μεταπολεμική κυβέρνηση που δεν θα διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και για να περάσει νομοσχέδια θα χρειάζεται κάθε φορά την ψήφο βουλευτών άλλων κομμάτων, ή ανεξαρτήτων.

Το σχήμα αυτό δοκιμάσθηκε πολλές φορές με επιτυχία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες που έχουν κουλτούρα συνεργασίας πολιτικών δυνάμεων ευρέως φάσματος, όπως η Ολλανδία, η Δανία και το Βέλγιο. Εφαρμόζεται τώρα στην Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου μετά την κατάρρευση δεξιών κυβερνήσεων συγκροτήθηκαν κυβερνητικά σχήματα συνεργασίας από κόμματα κοινοβουλευτικής μειοψηφίας.

Στην Ελλάδα η ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία  θεωρούνταν πάντοτε προϋπόθεση πολιτικής σταθερότητας και αποτελεσματικής διακυβέρνησης. Γι αυτό τα εκλογικά συστήματα υπηρετούσαν τον στόχο της επίτευξης κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας, καταλήγοντας ουσιαστικά σε νόθευση-παραποίηση των συσχετισμών δυνάμεων στις κάλπες.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αν η κυβέρνηση αναγκασθεί τελικά να υιοθετήσει αυτό το σενάριο λόγω αποχώρησης των ΑΝ.ΕΛ, το «πείραμα» μιάς κυβέρνησης μειοψηφίας μπορεί να αποτελέσει ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, καλλιεργώντας κουλτούρας συνεργασίας και συναινέσεων και  αποδεικνύοντας εν τοις πράγμασι ότι η χώρα δεν χρειάζεται μονοκομματικές κυβερνήσεις που θα είναι μειοψηφία στο εκλογικό σώμα και στην κοινωνία.

Ψήφοι από το Ποτάμι

Τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου επιβεβαίωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι  σε περίπτωση αποχώρησης των ΑΝ.ΕΛ, η χώρα θα έχει κυβέρνηση μειοψηφίας, στηριζόμενη σε ψήφο ανοχής – όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εν τοιαύτη περιπτώσει δεν πρόκειται να γίνει ανασχηματισμός. Θα μπούν μόνον νέοι υπουργοί στη θέση των αποχωρούντων μελών των ΑΝ.ΕΛ.

Και ενώ έχει προετοιμασθεί για την περίπτωση αποχώρησης  του Πάνου Καμμένου και των βουλευτών του  από το κυβερνητικό σχήμα, θεωρώντας περίπου βέβαιο ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουν, το επιτελείο του Μαξίμου εκτιμά ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί από τη Βουλή και χωρίς την ψήφο των ΑΝ.ΕΛ. Δεν θα προκύψει λοιπόν θέμα ψήφου εμπιστοσύνης, ούτε θα υπάρξει πρόβλημα εάν η ΝΔ καταθέσει πρόταση μομφής.

«Ο κ. Καμμένος έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ωστόσο δεν θα υπερψηφίσει ποτέ μια πρόταση δυσπιστίας. Θα έχουμε λοιπόν μια κυβέρνηση όπως και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία κλπ, που θα λειτουργεί με τη λεγόμενη ανοχή», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μιλώντας σήμερα στον ραδιοσταθμό News 24/7 ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι τέσσερις βουλευτές του Ποταμιού, συμπεριλαμβανομένου του κ. Θεοδωράκη, έχουν ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας. «Θεωρώ ότι με τον τρόπο που εξελίσσεται η συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα χώρα, δεν υπάρχει  κάποιος λόγος να αλλάξουν την τοποθέτησή τους. Αυτό προκύπτει και από τις δηλώσεις τους το τελευταίο διάστημα», πρόσθεσε.

Διαβαστε επισης