Πολιτική

Κυβέρνηση για αφορολόγητο: Όχι σε «κούρεμα», ναι σε μείωση στα 7.000€


 Την ώρα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι πρωτοβουλίες των ευρωπαϊκών Θεσμών για μια «ενδοευρωπαϊκή» συμφωνία που θα παρακάμπτει πλήρως το ΔΝΤ και θα άρει το αδιέξοδο της αξιολόγησης, η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται τις δικές της προτάσεις, οι οποίες ενδεχομένως να κατατεθούν στο αυριανό Euroworking Group. Σημείο αναφοράς στις ελληνικές προτάσεις αποτελούν τα μέτρα που θα συμπεριληφθούν στον «κόφτη μετά το 2018 και δη το αφορολόγητο που έχει εξελιχθεί στον απόλυτο πρωταγωνιστή. Το Μαξίμου απορρίπτει το δραστικό «κούρεμα» που επιδιώκει το ΔΝΤ και φέρεται να αντιπροτείνει μείωση έως τα επίπεδα των 7.000 ευρώ.

Ευνοϊκές οι συνθήκες για... ελεγχόμενη υποχώρηση

Με το ΔΝΤ εκτός νυμφώνος και τον δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα σε ευρωπαϊκούς Θεσμούς και Ελλάδα να είναι εξαιρετικά συμπαγής, η κυβέρνηση εκτιμά ότι ανοίγεται μπροστά μιας άκρως σημαντική ευκαιρία, να ξεκλειδώσει, ολοκληρώσει την αξιολόγηση και κατόπιν να βρεθεί πιο κοντά στην ενσάρκωση του δικού της «οράματος», που είναι η ένταξη της χώρας στο QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς επίσης και η χάραξη «οδικού» χάρτη για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Για να λειτουργήσει εύρυθμα ο εν λόγω μηχανισμός, όπως καλά γνωρίζουν οι πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του, απαιτούνται και υποχωρήσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα, που τουλάχιστον στην παρούσα φάση και όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες, δεν μοιάζουν ιδιαιτέρως «αιματηρές» για την κυβέρνηση. Όπως ισχύει στην περίπτωση του αφορολόγητου. Η κυβέρνηση προσπερνάει μεν την μέχρι πρότινος «κόκκινη» γραμμή της για το αφορολόγητο (σήμερα διαμορφώνεται στα 8.636 έως 9.950), ωστόσο εκτιμά ότι αυτό θα γίνει με το λιγότερο δυνατό κόστος. Από την δραστική περικοπή στο ύψος των 6.000 ευρώ που επίμονα ζητούσε το ΔΝΤ, η Ελλάδα ευελπιστεί σε μια πιο «μετριοπαθή» περικοπή, κοντά στο επίπεδο των 7.000-7.500 ευρώ.

Οι προτάσεις για τα πλεονάσματα

Παράλληλα με «πηγές» από το Μαξίμου, η κυβέρνηση επεξεργάζεται και προτάσεις σχετικά με τα πλεονάσματα, άλλο ένα «ακανθώδες» ζήτημα το οποίο αποτέλεσε και εξακαλουθεί να αποτελεί σημείο τριβής ανάμεσα σε Βρυξέλλες και ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τα σενάρια που διακινούνται τις τελευταίες ώρες, η Ελλάδα προτείνει πλεονάσματα 3% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια, έως το 2023, αντί για 3,5% του ΑΕΠ για 3 έτη, που ορίζει το ελληνικό πρόγραμμα. Στην ελληνική πρόταση, που όπως προαναφέρθηκε ενδεχομένως να τεθεί υπόψιν των Θεσμών, στο αυριανό EWG, θα γίνεται αναφορά και στα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο νέο μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, όπου θα εξαιρούνται οι περικοπές σε συντάξεις.