Διεθνή

Κυρώσεις γιοκ-Απρόθυμοι οι Ευρωπαίοι να στριμώξουν τον Ερντογάν 


Η επικίνδυνη κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων κατά της Ελλάδας, με το Oruc Reis να κινείται για έρευνες κοντά το Καστελόριζο, σε έμπρακτη αμφισβήτηση του δικαιώματος της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, βρίσκει την Ευρωπαϊκή Ένωση απρόθυμη να στριμώξει με πράξεις τον ταραχοποιό της ευρύτερης περιοχής. 

Οι επιμέρους πολιτικές κρατών-μελών με γνώμονα συμφέροντα και επιδιώξεις δεν επιτρέπουν στην Ευρώπη να ορθώσει ένα πραγματικό τείχος απέναντι στην τουρκική απειλή, υποχρεώνοντας σε αναδίπλωση τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν δείχνει να λογαριάζει (αντίθετα αποθρασύνεται) την αποδοκιμασία, τις εκκλήσεις και τις προειδοποιήσεις. 

Είναι ενδεικτικό, ότι η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά την σήμερα (15/10) στις Βρυξέλλες θα συζητήσει μεν τις τελευταίες παραβατικές ενέργειες της Τουρκίας (Oruc Reis, Βαρώσια κλπ), εφόσον τις θέσουν οι ηγέτες της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά δεν πρόκειται να αποφασίσει κυρώσεις. 

Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει ότι θα ακολουθηθεί η ατζέντα στην οποία είχαν συμφωνήσει στη Σύνοδο πριν από δύο εβδομάδες, οι ηγέτες των κρατών της ΕΕ. 

Αυτό σημαίνει, ότι οι όποιες αποφάσεις αφορούν την Άγκυρα, θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. «Δεν νομίζω, ότι δύο εβδομάδες αργότερα θα έχουν αλλάξει όλα πλήρως», ανέφερε χαρακτηριστικά αξιόπιστη πηγή του Βερολίνου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής κυβέρνησης, θέμα κυρώσεων δεν έχουν θέσει άλλωστε επίσημα μέχρι στιγμής ούτε η Αθήνα και ούτε η Λευκωσία. Η ευκαιρία να τεθεί την Τρίτη το ζήτημα, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που προετοιμάζει τις Συνόδους, δεν αξιοποιήθηκε. 

Η γερμανική πηγή κατέστησε σαφές, ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε πριν από δύο εβδομάδες στη Σύνοδο Κορυφής για την ανάπτυξη ενός διαλόγου της ΕΕ με την Τουρκία, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ. «Είναι όμως ξεκάθαρο, ότι μια από τις προϋποθέσεις για αυτό το διάλογο είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν προκλήσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όταν προκύπτουν προκλήσεις θα πρέπει αυτόματα να αντιδρούμε με κυρώσεις», υπογράμμισε. Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η Γερμανία επιμένει σε μια στρατηγική αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο την έναρξη διαλόγου της Άγκυρας με Αθήνα και Λευκωσία.

Τι θα ζητήσουν Μητσοτάκης και Αναστασιάδης

Πάντως Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να θέσουν την προοπτική της ενεργοποίησης των κυρώσεων κατά της Άγκυρας με φόντο τη νέα τουρκική κλιμάκωση κατά τη δεύτερη μέρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 

Το θέμα της Τουρκίας θα συζητηθεί στο πλαίσιο ευρύτερης συζήτησης για τις εξωτερικές σχέσεις της Ένωσης, εφόσον δεν περιλαμβάνεται ως ενότητα στην ατζέντα και ακόμη δεν είναι βέβαιο αν θα περιληφθεί κάποια αναφορά στα συμπεράσματα. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται ομοφωνία και ορισμένα κράτη-μέλη εκτιμούν πως οι ευρωτουρκικές σχέσεις έχουν δρομολογηθεί με σαφήνεια και ορόσημο τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, οπότε θα επανεξεταστεί η συμπεριφορά της Τουρκίας.

Στην ατζέντα αυτής της Συνόδου Κορυφής βρίσκονται: Ο συντονισμός δράσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, το ΒREXIT, η κλιματική αλλαγή και οι σχέσεις της ΕΕ με την Αφρική.

Διαβαστε επισης