Πολιτική

Κυριάκος Μαμιδάκης: Ποιος ήταν ο ηγέτης της Jetoil, το πόρισμα του ιατροδικαστή


Νεκρός μέσα στο σπίτι του στον Διόνυσο βρέθηκε στις 2 μετά το μεσημέρι της Κυριακής ο γνωστός επιχειρηματίας, ιδρυτής και πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας MAMIDOIL JETOIL Κυριάκος Μαμιδάκης, 84 ετών. Υπενθυμίζεται πως στις 9 Ιουνίου η εταιρεία Jet Oil κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού δικαίου.

Η αίτηση θα εκδικαστεί τον Νοέμβριο, αλλά ήδη η εταιρεία εξασφάλισε μέσω ασφαλιστικών μέτρων την προστασία από τους πιστωτές. Για τον θάνατο του επιχειρηματία διενεργείται προανάκριση από την ασφάλεια βορειανατολικής Αττικής.

Το πόρισμα του ιατροδικαστή

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή που εξέτασε τη σορό του 84χρονου συνιδρυτή και ιδιοκτήτη της Jet oil, αποκλείεται το ενδεχόμενο της εγκληματικής ενέργειας και επιβεβαιώνεται η εκδοχή της αυτοκτονίας.

Ο Κυριάκος Μαμιμάκης αυτοπυροβολήθηκε στον αριστερό κρόταφο με περίστροφο το οποίο κατείχε νόμιμα, στο γραφείο του σπιτιού του, στην οδό Αχιλλέως στον Διόνυσο.

Αρχικά, ο 84χρονος πυροβόλησε μια φορά με το όπλο στον τοίχο του γραφείου και μετά έστρεψε το όπλο στο κεφάλι του.

Τον επιχειρηματία βρήκε νεκρό ο οικιακός βοηθός, υπήκοος Φιλιππίνων, ο οποίος όπως είπε, άκουσε δύο πυροβολισμούς και όταν έτρεξε στο γραφείο, αντίκρισε το τραγικό θέαμα.

Αμέσως ειδοποίησε τον γαμπρό τού αυτόχειρα, που μένει στο ισόγειο του σπιτιού και ο οποίος με τη σειρά του ειδοποίησε την Αστυνομία.

Ποιος ήταν ο ηγέτης της Jetoil

Ο άνθρωπος που δεν δίστασε να φτάσει έως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να δικαιωθεί όταν είχε κατηγορηθεί για λαθρεμπόριο καυσίμων, έβαλε τέλος σήμερα στη ζωή του μη αντέχοντας να βλέπει την αυτοκρατορία που ξεκίνησε από τον πατέρα του να καταρρέει σαν χάρτινος πύργος.

Ο Κυριάκος Μαμιδάκης γεννήθηκε το 1932 στην Ανωσκελή Κισσάμου. Παιδί του Αλέξανδρου και της Ειρήνης και είχε έξι αδέλφια! Τελείωσε την Εμπορική Σχολή το 1951 έμαθε την εμπορία πετρελαιοειδών δίπλα στον θείο του ενώ το 1968 μαζί με τα αδέλφια του Γιώργο και Νίκο δημιούργησαν την Jetoil.

Η πετρελαϊκή κρίση του Σουέζ ήταν η αφορμή για να «γεννηθεί» η επιχειρηματική ιστορία της οικογένειας Μαμιδάκη. Ήταν τότε που ο θείος του, Γιάννης, στράφηκε προς την πρώην Σοβιετική Ένωση επιτυγχάνοντας αποκλειστική συνεργασία για τα ρώσικα πετρέλαια μέχρι το 1981.

Εκείνες τις επαφές εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ο Κυριάκος. Τις ανέπτυξε, μάλιστα, καθώς ήταν εκείνος που «έφερε» τα Lada στην Ελλάδα. Οι στενές σχέσεις με την Ρωσία επιβεβαιώνονται και από το ότι κατείχε για χρόνια την θέση του Μέλους του Δ.Σ. στον Ελληνο-Ρωσικό Σύνδεσμο.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μαμιδάκης είχε ενεργή δραστηριότητα και στους άλλους τομείς που είχε επεκταθεί ο όμιλος όπως ο τουρισμός και η πρωτογενής γεωργική παραγωγή. Μεταξύ των άλλων ήταν πρόεδρος της Ερμής ΑΕ η οποία έχει στο χαρτοφυλάκιο της τα ξενοδοχεία Hermes Hotel στην ακρογιαλιά του όρμου Μιράμπελο, το πεντάστερο Mirabello beach & village και το γειτονικό Coral.

Παράλληλα,  είναι πρόεδρος στην Αγροτική Ανωσκελή ΑΒΕΕ η οποία πήρε το όνομα από το χωριό του και αν και ξεκίνησε από ένα μικρό ελαιοτριβείο το 1987 το οποίο έβγαζε το λάδι της οικογένειας αναπτύχθηκε και επεκτάθηκε στους βιολογικούς αμπελώνες στην οινοποίηση (στην εταιρεία ανήκουν τα κρασιά «Άνω Πλαγιά») και στην τυποποίηση ελαιόλαδου.

Αυτό που δεν πρόλαβε να κάνει στη ζωή του ο Κ. Μαμιδάκης ήταν η δημιουργία αποθηκευτικού χώρου καυσίμων στην Σούδα που για τον ίδιο ήταν ένα όνειρο ζωής για τον ίδιο. Για τον πόλεμο που είχε δεχθεί στην συγκεκριμένη επένδυση και γενικότερα για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα είχε αναφέρει σε μία συνέντευξη ότι «πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία αλλιώς θα βουλιάξουμε ως χώρα».