Την πρόοδο του έργου ψηφιοποίησης των υποθηκοφυλακείων παρουσίασε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλώντας στον τ/σ ΣΚΑΪ.
Η ψηφιοποίηση των υποθηκοφυλακείων αποσκοπεί στη μείωση της γραφειοκρατίας και τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες. Μέχρι σήμερα, περισσότερες από 50 εκατομμύρια σελίδες χαρτιού έχουν ψηφιοποιηθεί, προσφέροντας έναν αποδοτικό και διαφανή τρόπο διαχείρισης των αρχείων. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Σας είχαμε πει ότι πρέπει να τελειώνουμε με τους τόνους χαρτιών, έτσι λοιπόν το έργο ψηφιοποίησης των αρχείων προχωράει. Οι δικηγόροι οι οποίοι κάνουν έρευνα τίτλων για λογαριασμό σας όταν θέλετε να αγοράσετε ένα κινητό. Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά και τριάντα ακόμη υποθηκοφυλακεία δεν χρειάζεται να ξαναπάνε να κάνουν έρευνα βαρών».
Μέσω της πλατφόρμας archive.ktimatologio.gr, οι δικηγόροι και οι πολίτες μπορούν πλέον να πραγματοποιούν έρευνες τίτλων και να ελέγχουν ευρετήρια, βιβλία κατασχέσεων, διεκδικήσεων και υποθηκών από τον υπολογιστή ή το κινητό τους. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες δεν χρειάζεται πλέον να επισκέπτονται φυσικά τα υποθηκοφυλακεία για να κάνουν έρευνες βαρών, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα.
Η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, ο Πειραιάς και άλλες 28 περιοχές έχουν ήδη ενταχθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα, με το 90% των πράξεων σε αυτές τις περιοχές να πραγματοποιούνται πλέον ψηφιακά. «Το 90% της κίνησης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη γίνεται ψηφιακά», ανέφερε ο κ. Κυρανάκης. Αυτό μειώνει τις ανάγκες σε φυσικό χώρο και αποθηκευτικούς χώρους, επιτρέποντας την εξοικονόμηση πόρων για τον Έλληνα φορολογούμενο.
Ο στόχος της Κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των υποθηκοφυλακείων μέχρι το τέλος του 2025, επιτρέποντας σε όλη την Ελλάδα να επωφεληθεί από αυτήν την αλλαγή. Ο κ. Κυρανάκης σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή έχουν ψηφιοποιηθεί πάνω από 50 εκατομμύρια σελίδες χαρτιού και το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι το 90% των πράξεων που υποβάλλονται δεν έρχονται με τους όγκους χαρτιού που ερχόντουσαν αλλά υποβάλλονται ψηφιακά».