Πολιτική

Κύπρος: Προβληματισμός για τις μισθολογικές αυξήσεις στο Δημόσιο


 Επανέρχονται από το 2017 οι προσαυξήσεις στους μισθούς στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα στην Κύπρο, ενώ ταυτόχρονα θα τερματιστεί η έκτακτη εισφορά. Προβλήματισμένη είναι η κυπριακή κυβέρνηση, λόγω της εκκρεμότητας που υπάρχει στην ψήφιση του νομοσχεδίου για το κρατικό μισθολόγιο από τη Βουλή.

Η επαναφορά των προσαυξήσεων, συνεπάγεται για το κράτος ένα κόστος γύρω στα 30 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ τα δημόσια ταμεία θα έχουν απώλειες εσόδων ύψους 70 εκατ. ευρώ από την άρση της αποκοπής της έκτακτης εισφοράς στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Ο υπουργός οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, διευκρίνισε ότι το συνολικό κόστος των περίπου 100 εκατ. έχει προϋπολογιστεί στο πλαίσιο του δημοσιονομικού σχεδιασμού που εγκρίθηκε το Μάιο από το υπουργικό συμβούλιο.

Την κυβέρνηση απασχολεί όμως η διαχρονική εξέλιξη των μισθών, υπό το φόβο μιας ανεξέλεγκτης πορείας σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς εάν δεν ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο, το μισθολόγιο θα επιστρέψει συνολικά στο παλιό του σύστημα.

Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε στο Stockwatch ότι θα μπορούσαν να είναι εφικτές οι μεταβολές αυξήσεων στο μισθολόγιο, το οποίο περιλαμβάνει ΑΤΑ, προσλήψεις, γενικές αυξήσεις, προσαυξήσεις, υπερωρίες, παρεμφερή ωφελήματα, αναβαθμίσεις κλιμάκων, αλλά δεδομένου ότι θα κινούνται στο πλαίσιο των επιδόσεων και δυνατοτήτων της οικονομίας με τρόπο που να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του μισθολογίου.

«Είναι γι’ αυτό τον λόγο», υπογραμμίζει ο κ. Γεωργιάδης, «που επιβάλλεται η νομοθετική ρύθμιση του κρατικού μισθολογίου», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση.

Η Λευκωσία ελπίζει στην ψήφιση του νομοσχεδίου το φθινόπωρο.