Τον θεμέλιο λίθο σε ένα εξαιρετικής σημασίας έργο τοποθέτησε το βράδυ της Πέμπτης (9/7) ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης.
Σε μια τελετή παρόντων των εμπλεκομένων φορέων, στελεχών της κυβέρνησης, αλλά και σημαινόντων φορέων από τον χώρο της ενέργειας, εγκαινιάστηκαν οι εργασίες κατασκευής του έργου για το τερματικό του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Κύπρου, στο Βασιλικό, το οποίο αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση για την Κυπριακή Δημοκρατία στον ενεργειακό τομέα.
Το σχέδιο υποδομών στο Βασιλικό θα περιλαμβάνει πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης ΥΦΑ, (FSRU), προβλήτα για την πρόσδεση της πλωτής μονάδας, αγωγό επί της προβλήτας και άλλες σχετικές χερσαίες υποδομές. Η κατασκευή του έργου ανάπτυξης υποδομών ΥΦΑ εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 24 μήνες από την έναρξη των εργασιών και το έργο έχει εξασφαλίσει συγχρηματοδότηση της κεφαλαιουχικής δαπάνης από την ΕΕ μέσω της διευκόλυνσης, «Συνδέοντας την Ευρώπη».
Ιδιοκτήτρια εταιρεία όλων των υποδομών που θα αφορούν στο υγροποιημένο φυσικό αέριο και της επαναεριοποίησης μέσω της πλωτής μονάδας και της διοχέτευσής του στις μονάδες της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου αρχικά, και σε άλλους μεγάλους ιδιώτες - καταναλωτές σε επόμενο στάδιο, είναι η ΕΤΥΦΑ (Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου). Στην ΕΤΥΦΑ, πλειοψηφικό πακέτο μετοχών έχει η Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) (70%), ενώ το υπόλοιπο 30% ανήκει στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ).
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην συνολική κάλυψη του κόστους κατασκευής του έργου, που ανέρχεται σε 290 εκατ. ευρώ, από ευρωπαϊκούς πόρους είτε από απευθείας χρηματοδότηση που ανέρχεται σε 101 εκατ. ευρώ από τον Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» είτε μέσω δανεισμού, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
«Θα ήταν παράλειψη», τόνισε, «αν δεν σημείωνα πως το μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΥΦΑ, για την κατασκευή του έργου, συμμετέχει η ΑΗΚ με ένα σημαντικό ποσό που ανέρχεται στα 43 εκατ. ευρώ» και πρόσθεσε:
«Με τη σημερινή κατάθεση θεμέλιου λίθου τερματίζεται επιτέλους μια πολυετής προσπάθεια έλευσης Φυσικού Αερίου στην Κυπριακή Δημοκρατία. Μια προσπάθεια, με πολυάριθμα προβλήματα, άλλοτε οφειλόμενα σε σκοπιμότητες ή σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις ή ακόμα και στην έλλειψη της απαιτούμενης αποφασιστικότητας. Ακόμα και κατά το τελευταίο στάδιο, τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες, υπήρξαν κάποιοι που με ανεδαφικά επιχειρήματα προσπάθησαν να ματαιώσουν το όλο εγχείρημα εν γνώση τους ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αποφασίσει ότι δεν θα χρηματοδοτεί από το 2020 έργα που αφορούσαν ενεργειακά προγράμματα με κύριο συστατικό το Φυσικό Αέριο. Σήμερα, αφήνοντας κατά μέρος το παρελθόν, με την αποφασιστική στήριξη της Πολιτείας στη Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου, αλλά και τη σημαντική συμβολή της ΡΑΕΚ, γίνεται κατορθωτό, ύστερα από σχεδόν δύο δεκαετίες, να υλοποιήσουμε την απόφαση του Γενάρη του 2003.
Η σημερινή, ιστορικής σημασίας μέρα, με βάση το στρατηγικό σχεδιασμό τίθεται σαν κύρια προτεραιότητα η διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού, η διαφοροποίηση του ενεργειακού μας μείγματος, ενώ, ταυτόχρονα, προωθεί τον ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρισμού, την επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας. Στο πλαίσιο αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονίσω πως ο επιδιωκόμενος στόχος της ενεργειακής αναβάθμισης της χώρας και της ενεργειακής σύγκλισης με την υπόλοιπη Ευρώπη, θα έχει ως τελικούς αποδέκτες των πολλαπλών ωφελημάτων, τους ίδιους τους πολίτες».
Από την πλευρά του, ο Δρ. Συμεών Κασσιανίδης, πρόεδρος της ΕΤΥΦΑ/ΔΕΦΑ, δήλωσε ότι «το έργο που θεμελιώνεται σήμερα, αξιοποιώντας τη βέλτιστη τεχνολογία της China Petroleum Pipeline Engineering CO LTD, την εμπειρογνωμοσύνη των ναυπηγείων της HUDONG-ZHONGHUA SHIPBUILDING, την τεχνογνωσία της METRON SA και τη πείρα της WSM, δηλαδή των εταιρειών που συμβλήθηκαν μαζί μας, ύστερα από διαγωνιστική διαδικασία, τοποθετεί πλέον την Κύπρο στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης με αξιώσεις. Η κατασκευή του έργου ανάπτυξης για την υποδοχή ΥΦΑ προβλέπεται ότι θα διαρκέσει λιγότερο από 24 μήνες από την έναρξη των εργασιών. Στόχος μας είναι να ξεκινήσει η χρήση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή το καλοκαίρι του 2022. Στόχος μεγάλος, που χωρίς τη σύμπραξη και τη στήριξη εγχώριων και ευρωπαϊκών δυνάμεων, δεν θα ήταν ρεαλιστικός».
Την τεράστια σημασία του έργου τόνισαν ο κος Ανδρέας Πενταλιώτης, προϊστάμενος του Κλάδου Λειτουργίας και Διαχείρισης έργων ΔΕΦΑ, αλλά και ο Νικόλαος Παπουτσής, εκπρόσωπος της Κοινοπραξίας. Χαιρετισμό μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος απηύθυνε ο πρόεδρος της CPP Sun Quanjun.
Η χρήση του ΦΑ θα γίνει κατ' αρχήν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ στην συνέχεια θα επεκταθεί προς άλλες χρήσεις. Θα προσφέρει, δε, σταθερότητα στην Ενέργεια της Κύπρου, συνεισφέροντας παράλληλα στις αυξημένες ανάγκες της ευρωπαϊκής αγοράς.