Πολιτική

Κυπριακό: Η πρόταση Αναστασιάδη για τις εγγυήσεις


 Στην δημοσιότητα δόθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία, η πρόταση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια στο κυπριακό ζήτημα. Στο σχετικό κείμενο γίνεται λόγος για τρεις βασικούς άξονες που πρέπει να... κινηθεί το θέμα των εγγυήσεων. Αρχικώς, σύμφωνα με τον Κύπριο πρόεδρο, πρέπει να υπαρξει ένα ισχυρό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κατόπιν να υπογραφεί ένα τριμερές Σύμφωνο Φιλίας Τουρκίας, Ελλάδας, Κύπρου και στη συνέχια, στη μεταβατική περίοδο, να αναπτυχθεί πολυεθνική αστυνομική δύναμη στην Κύπρο, με στόχο την αποτροπή και αντιμετώπιση απειλών στην ασφάλεια.

Ο κ.Αναστασιάδης επισημαίνει στην πρότασή του «ότι πέραν από την εσωτερική δομή και μηχανισμών ασφάλειας, όπως αναλύονται στην πρόταση, πρέπει να υπάρξει ένα ισχυρό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα διασφαλίζει και θα εγγυάται την ομαλή και ασφαλή εφαρμογή των προνοιών της λύσης, καθώς και της κατάστασης πραγμάτων μετά τη λύση και την κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα και συνταγματική τάξη της ενωμένης Κύπρου».

Επιπρόσθετα τονίζει ότι «λαμβάνοντας υπόψη τις ιστορικές εξελίξεις του παρελθόντος και του status quo που επικρατεί, η οποιαδήποτε παρουσία ξένων στρατευμάτων ή τα δικαιώματα εγγυήσεων και επεμβάσεων θα θεωρούνταν από την Ελληνοκυπριακή κοινότητα ως μη ισορροπημένη διευθέτηση» και προσθέτει πως

«τέτοιες διευθετήσεις ασφάλειας θα προσέδιδαν μια αίσθηση υπεροχής της μίας κοινότητας με το αρνητικό του ότι θα γινόταν αντιληπτή ως απειλή για την άλλη κοινότητα. Επιπρόσθετα των εσωτερικών ρυθμίσεων της συμφωνίας επίλυσης και της πρότασης μου, η οποία ήδη καταδεικνύει ότι η ανάγκη για οποιεσδήποτε εγγυήσεις ή ξένα στρατεύματα είναι αχρείαστη, επιτρέψετε μου ως ηγέτης της Ελληνοκυπριακής κοινότητας και Πρόεδρος ενός κράτους-μέλους της ΕΕ και του ΟΗΕ να εισηγηθώ ότι η ιδιότητα της ενωμένης Κύπρου ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχει την καλύτερη μορφή ασφάλειας και εγγύησης της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της από οποιεσδήποτε εξωτερικές απειλές», 

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κάνει λόγο «για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής στις διαπραγματεύσεις» και υπογραμμίζει ότι «πρέπει να δημιουργηθεί μια πολυεθνική αστυνομική δύναμη, με στόχο την πρόληψη ή την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε απειλών στην ασφάλεια είτε Ελληνοκυπρίων είτε Τουρκοκυπρίων».

Σε σχέση με την ΕΕ επισήμανε ότι «όλοι οι πολίτες της ενωμένης Κύπρου θα απολαμβάνουν πλήρως των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών της ευρωπαϊκής οικογένειας και έκανε ιδιαίτερη μνεία στα άρθρα 42(7) και 222(1) της Συνθήκης της ΕΕ, τα οποία, όπως υπέδειξε, αναφέρονται στην υποχρέωση που έχει η ΕΕ να συνδράμει κράτος-μέλος σε περίπτωση που είναι θύμα ένοπλων εχθροπραξιών».

Ακόμη ο Πρόεδρος της Κύπρου εξήγησε ότι «η πρόταση του προνοεί την καθιέρωση ενός συμφώνου φιλίας μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου. Ενός συμφώνου το οποίο μπορεί να αποτελέσει τη βάση στερεών θεμελίων για τη μελλοντική σχέση των τριών χωρών, προς όφελος των λαών τους».