Οικονομία

Μεγάλη κινητικότητα στις μεταβιβάσεις ακινήτων - Το Top 5 των περιοχών


Το κέντρο της Αθήνας, ο Πειραιάς, η πόλη της Θεσσαλονίκης, η Πάτρα αλλά και η Καλλιθέα συνθέτουν την πεντάδα των περιοχών με τις περισσότερες μεταβιβάσεις ακινήτων στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2022.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων που υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myProperty αλλά και του Μητρώου Αξίας Μεταβιβάσεων Ακινήτων δείχνουν ότι παρά την ενεργειακή κρίση η κινητικότητα στις αγοραπωλησίες, τις δωρεές και τις γονικές παροχές ακινήτων συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.

Όπως εκτιμάται, σε καθημερινή βάση υποβάλλονται κατά μέσο όρο 800 -1.000 δηλώσεις για μεταβιβάσεις.

Από την αρχή του έτους η πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ έχει υποδεχθεί σχεδόν 140.000 δηλώσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων με τις περισσότερες να αφορούν αγοραπωλησίες και να ακολουθούν οι γονικές παροχές λόγω του υψηλού αφορολόγητου ορίου των 800.000 ευρώ.

Όπως σημειώνουν συμβολαιογράφοι και φορείς της κτηματαγοράς το ενδιαφέρον στην αγορά των ακινήτων είναι ενεργό και ενισχύεται από τα θετικά τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τη φθηνή στέγη καθώς και το «πάγωμα» του ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές μέχρι το τέλος του 2024.

Αναλυτικά από τα στοιχεία από τις μεταβιβάσεις ακινήτων για το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2022 προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

  • Ο δήμος Αθηναίων βρίσκεται στην πρώτη θέση. Τους τελευταίους οκτώ μήνες, παρά την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών, άλλαξαν χέρια 2.984 ακίνητα όταν το ίδιο διάστημα του 2021 είχαν πραγματοποιηθεί 2.711 μεταβιβάσεις ακινήτων. Παρατηρείται δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 10%.
  • Ακολουθεί η πόλη της Θεσσαλονίκης όπου έγιναν 1.238 αγοραπωλησίες ακινήτων έναντι 1.147 πέρυσι.
  • Στο δήμο Πειραιά έχουν γίνει 332 αγοραπωλησίες ακινήτων ενώ στο αντίστοιχο 8μηνο του 2021 είχαν πραγματοποιηθεί 438.
  • Στην Πάτρα άλλαξαν χέρια 308 ακίνητα μέσα σε οκτώ μήνες.
  • Εξάλλου η Καλλιθέα είναι μια από τις περιοχές της Αττικής που προτιμούν οι αγοραστές ακινήτων καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία πραγματοποιήθηκαν 282 αγοραπωλησίες ακινήτων. Μάλιστα η Καλλιθέα περνά με διαφορά σε μεταβιβάσεις τη Γλυφάδα, την Κηφισιά, το Χαλάνδρι, το Παλαιό Φάληρο και τη Νέα Σμύρνη.
  • Στις Κυκλάδες οι περισσότερες αγοραπωλησίες καταγράφονται στην Πάρο (94) ενώ το ενδιαφέρον των αγοραστών έχει κεντρίσει και η Τήνος.

Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι σκέφτονται τη μεταβίβαση ακινήτου

 Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι υποψήφιοι αγοραστές πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Όσοι προχωρήσουν στην αγορά πρώτης κατοικίας ισχύει αφορολόγητο όριο το οποίο ανέρχεται στα 200.000 ευρώ για τον άγαμο, αυξάνεται στις 250.000 ευρώ για τον έγγαμο και προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα ανήλικα τέκνα.

2. Οσοι αποφασίσουν να αγοράσουν οικόπεδο στο οποίο εν συνεχεία μπορεί να αναγερθεί πρώτη κατοικία προβλέπεται απαλλαγή από τον φόρο μέχρι το όριο αξίας των 50.000 ευρώ για τον άγαμο και μέχρι 100.000 ευρώ για τον έγγαμο. Το όριο προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα παιδιά του δικαιούχου.

3. Στις γονικές παροχές από τον περασμένο Οκτώβριο ισχύει αφορολόγητο όριο 800.000 ευρώ προς τα πρόσωπα που υπάγονται στην Α’ κατηγορία. Στην πρώτη κατηγορία υπάγονται ο/η σύζυγος του φορολογούμενου ή το πρόσωπο που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον φορολογούμενο, οι κατιόντες πρώτου βαθμού, δηλαδή τα παιδιά από νόμιμο γάμο, παιδιά χωρίς γάμο έναντι της μητέρας, παιδιά αναγνωρισθέντα εκούσια ή δικαστικά έναντι του πατέρα, νομιμοποιηθέντα με επιγενόμενο γάμο ή δικαστικά έναντι και των δύο γονέων. Επίσης στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι κατιόντες εξ αίματος δεύτερου βαθμού (εγγονοί) και οι ανιόντες εξ αίματος πρώτου βαθμού (γονείς). Για το τμήμα της περιουσίας που υπερβαίνει τις 800.000 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής 10%.

Μεταβιβάσεις με λίγα κλικ

Επιπλέον το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε κινήσεις που στοχεύουν στην περαιτέρω διευκόλυνση των μεταβιβάσεων, όπως τις ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου κληρονομιών και άτυπων δωρεών  καθώς και τη ψηφιοποίηση της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής.

Μάλιστα, σύμφωνα να πληροφορίες, η ΑΑΔΕ αναμένεται να  ενεργοποιήσει εντός του τρέχοντος μήνα την πλατφόρμα myProperty για να υποδέχεται τις δηλώσεις κληρονομιάς προκειμένου να διεκπεραιώνονται από το γραφείο του συμβολαιογράφου χωρίς να είναι απαραίτητη πια η επίσκεψη του φορολογουμένου στις Δ.Ο.Υ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις