Πολιτική

Ξέσπασε πόλεμος μεταξύ υπ. Υγείας και ΝΔ


Απάντηση τις κατηγορίες της ΝΔ με την έκδοση της Μαύρης Βίβλου για την Υγεία έδωσε η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, λέγοντας ότι τα όσα αναφέροντα στην έκδοση αυτή προσβάλλουν τη νοημοσύνη τόσο των πολιτών όσο και των εργαζομένων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Σύμφωνα με το Υπουργείο, είναι αδιανόητο να μιλούν για «μαύρη περίοδο» στην Υγεία με τον 1 χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όταν οι ίδιοι κατά τη διάρκεια της συγκυβέρνησης τους  με το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησαν όλες τις δραματικές περικοπές και την υποβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης.

Πάνω από 40% ήταν οι περικοπές που έγιναν κατά τη διάρκεια συγκυβέρνησης ΝΔ+ΠΑΣΟΚ, όπως λέει το Υπουργείο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με το που ανέλαβε ξεκίνησε με την παράταση των συμβάσεων στο επικουρικό προσωπικό και την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία.

Επιπλέον, η κυβέρνηση Σαμαρά μπορεί να είχε ανακοινώσει προσλήψεις όμως δεν είχε γίνει καμία από αυτές από το 2009. Υπήρξε έγκριση 1095 προσλήψεων που δεν προκηρύχθηκαν ποτέ, ενώ στο 2016 έχουν προϋπολογιστεί και έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται 3.448 νέες προσλήψεις γιατρών- νοσηλευτών- παραϊατρικού προσωπικού (σύμφωνα και με έγγραφα του ΓΛΚ). Επιπλέον, έχουν προκηρυχθεί 500 θέσεις μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ για τη στελέχωση των ΜΕΘ, 141 θέσεις για την ενίσχυση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και έχει υπογραφεί ΠΥΣ για επιπλέον 584 θέσεις επικουρικού προσωπικού. Παράλληλα, διασφαλίστηκε η παράταση της θητείας του υπηρετούντος προσωπικού μέχρι 30/09/2016 καθώς και η παραμονή ειδικευομένων στα Νοσοκομεία μέχρι και 4 εξάμηνα μετά τη λήξη του χρόνου ειδίκευσης.

Αναφορικά με το θέμα των ανασφαλίστων όπως λέει το Υπουργείο η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είχε λύσει ακριβώς το πρόβλημα και αυτό φαίνεται από τη μεγάλη προσέλευση στα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, ενώ είναι γνωστή η δυσκολία πρόσβασης των καρκινοπαθών στο ΕΣΥ. Με το νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ όπως επισημαίνει, διευκολύνεται η πρόσβαση όλων στην Υγεία και κανένας δεν θα πληρώνει εκ των υστέρων μέσω της εφορίας. Εκτός από τους ανασφάλιστους με ΑΜΚΑ  λαμβάνεται μέριμνα και για το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών χωρίς χαρτιά που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (παιδιά, έγκυες, ψυχικά ασθενείς, αιτούντες άσυλο, άτομα με αναπηρίες, χρόνιοι ασθενείς, κλπ).

Για τις ελλείψεις των Κέντρων Υγείας το Υπουργείο απαντά ότι έχουν εγκρίσεις ορισμένου ορίου κάθε χρόνο όπως και τα νοσοκομεία και παρόλα αυτά, τα όρια δαπανών για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ έχουν αυξηθεί κατά 300 εκατ. ευρώ από τα αντίστοιχα του 2015 (από 1,388 δις ευρώ για το 2015 σε 1,672 δις ευρώ για το 2016) και τα όρια δαπανών των ΥΠΕ-ΠΕΔΥ έχουν αυξηθεί κατά 34 εκατ. ευρώ από τα αντίστοιχα του 2015 (από 116 εκ. ευρώ για το 2015 σε 150 εκ. ευρώ για το 2016).

Όσον αφορά στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων σύμφωνα με τα στοιχεία το 2014 δόθηκαν 1,4 δις ευρώ και το 2015 (επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) περίπου 1,15 δις ευρώ. 250 εκατ. ευρώ λιγότερα. Η χρηματοδότηση,  (τα έσοδα δηλαδή των νοσοκομείων, που προέρχονται από την επιχορήγηση του τακτικού προϋπολογισμού, τις μεταβιβάσεις του ΕΟΠΥΥ και τα ίδια έσοδα των νοσοκομείων) διαμορφώνει και τα όρια δαπανών των νοσοκομείων, όπως επισημαίνει ο Υπουργείο. Σύμφωνα με το ΜΠΔΣ (μεσοπρόθεσμο) 2015-2018 (που υπογράφηκε από την Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, το 2014)  τα όρια δαπανών των νοσοκομείων του ΕΣΥ προβλέπονταν ετησίως περίπου σε 1,4 δις ευρώ (για την ακρίβεια ήταν 1,388 δις ευρώ για το 2015, 1,404 δις ευρώ για το 2016 και 1,420 δις ευρώ για τα έτη 2017-2018). Τον Οκτώβριο του 2015 τα όρια αυτά, που προέβλεπε η προηγούμενη δανειακή σύμβαση (1,388 δις ευρώ), εξαντλήθηκαν και αυξήθηκε η χρηματοδότηση των νοσοκομείων κατά 150 εκ. ευρώ επιπλέον για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες τους. Για το 2016 ο ψηφισμένος, πλέον, προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας ορίζει όριο δαπανών για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ το ποσό των 1,672 δις ευρώ, αυξημένο δηλαδή κατά 300 εκ. ευρώ από του 2015.

Από την αύξηση αυτή του ορίου δαπανών και της αυξημένης χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και τον ΕΟΠΥΥ θα καλυφθεί και η πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών  που υπολογίζεται σε 100 εκ. ευρώ.

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των 1,3 δισ. προς τους προμηθευτές η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τονίζει ότι τον Δεκέμβριο του 2014 ήταν 910 εκ. ευρώ και  τον Δεκέμβριο του 2015, αυξήθηκαν κατά 300 εκ. ευρώ φτάνοντας το 1,202 δισ. ευρώ. Ωστόσο υπάρχει δικαιολογία καθώς μεσολάβησαν η μεσολάβηση του κλεισίματος των τραπεζών, τα capital controls και η οικονομική ασφυξία. Από τον Σεπτέμβριο του 2015 και μετά που σταθεροποιήθηκε η κατάσταση και οι πληρωμές προς τους προμηθευτές των νοσοκομείων ομαλοποιήθηκαν, με μέση μηνιαία εξόφληση τα 205 εκ. ευρώ.  Ενώ, αναμένεται η κάλυψη μεγάλου μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών από την επόμενη δόση των 5,5 δισ. η οποία θα εκταμιευθεί στα πλαίσια της δανειακής συμφωνίας.

 Τέλος, για το θέμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης το Υπουργείο Υγείας σημειώνει ότι έχει υποβάλει νέο σχέδιο στην αρμόδια Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προχωρούν στην υπογραφή νέου Συμφώνου.