Χρηστικά

Ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω των πλειστηριασμών ακινήτων διερευνούν οι Αρχές


Ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων που διενεργούν οι τράπεζες, διερευνούν οι αρμόδιες αρχές, μετά από καταγγελίες.

Η διαδικασία των πλειστηριασμών έχει ένα τεράστιο κενό, καθώς σε αυτούς μπορούν να συμμετέχουν και κάτοικοι του εξωτερικού, αλλά για τους οποίους δεν υπάρχει έλεγχος του «πόθεν έσχες», εάν δεν έχουν ελληνικό ΑΦΜ.

Αναλυτικότερα οι συμβολαιογράφοι υποχρεούνται σε οποιαδήποτε αγοραπωλησία, να ενημερώσουν τις διωκτικές αρχές, αν διαπιστώσουν ότι «κάτι δεν πάει καλά». Στην περίπτωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ο ενδιαφερόμενους πλειοδότης υποχρεούται να δηλώσει τα στοιχεία του και τον ΑΦΜ του, 48 ώρες πριν την έναρξη της διαδικασίας, ώστε να γίνει ένας πρώτος έλεγχος, εάν τα στοιχεία είναι σωστά.

Στην περίπτωση όμως που ο ενδιαφερόμενος αγοραστής είναι κάτοικος εξωτερικού, μπορεί να μπει στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και να μην υποβάλλει τον ΑΦΜ του.

Εάν τον υποβάλλει, είναι δύσκολο ο συμβολαιογράφος να επικοινωνήσει με τις φορολογικές της χώρας του και να επιβεβαιώσει τα στοιχεία του σε διάστημα 48 ωρών.
Επίσης, για τους κατοίκους του εξωτερικού δεν υπάρχει «πόθεν έσχες» όπως ισχύει για τους έχοντες ελληνικούς ΑΦΜ. Σε κάθε περίπτωση ο ΑΦΜ θα χρειαστεί για τη μεταγραφή του ακινήτου και αν είναι αλλοδαπός που διαμένει στην Ελλάδα θα αποκτήσει ΑΦΜ από την ΑΑΔΕ, ο οποίος θα αναγραφεί στο συμβόλαιο μεταβίβασης. Κενό υπάρχει όμως στη διαδικασία ελέγχου της προέλευσης των χρημάτων, ενώ δεν υπάρχει έλεγχος εάν ο συμμετέχων είναι κάτοικος εξωτερικού. 

Το ζήτημα έφτασε για δεύτερη φορά στη Βουλή, από τον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο, ο οποίος ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς, εάν ζήτησαν ή θα ζητήσουν από τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες να ελέγξουν «όλους τους συμβολαιογράφους, τραπεζικούς, δικαστικούς επιμελητές, εκτιμητές, κ.λπ., και αν σε κάποιους εξ αυτών υπήρξε περίπτωση ξεπλύματος βρόμικου χρήματος» από τους αγοραστές.

Όπως έχει γράψει το Σin, υπάρχει προβληματισμός εάν οι αλλοδαποί που συμμετέχουν στους πλειστηριασμούς είναι «μπροστινοί»  Ελλήνων ενδιαφερομένων οι οποίοι για κάποιο λόγο δεν επιθυμούν να φαίνονται ως αγοραστές των εκπλειστηριαζόμενων ακινήτων. Επίσης υπάρχουν υπόνοιες ότι είναι «βαλτοί» από τους κατόχους ακινήτων, ώστε να αναβάλλουν ή να ματαιώσουν τους πλειστηριασμούς.

Τι απάντησαν τρεις Υπηρεσίες

Στην ερώτηση, απάντησαν στις αρχές Αυγούστου, τρεις Υπηρεσίες και συγκεκριμένα:
Η Διεύθυνση Προγραμματισμού και Αξιολόγησης Ελέγχων και Ερευνών (ΔΙΠΑΕΕ) της ΑΑΔΕ, η οποία αναφέρει ότι: Οι εποπτευόμενες από την Υπηρεσία μας περιφερειακές δομές (ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ) στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους διενεργούν, βάσει επιχειρησιακού σχεδίου δράσης της ΑΑΔΕ, φορολογικούς ελέγχους και έρευνες προς όλες τις κατευθύνσεις, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις, για την αποτροπή και την καταστολή φαινομένων φοροδιαφυγής, οπουδήποτε αυτά κι αν εκδηλώνονται, με σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Δημοσίου.
Στο πλαίσιο των ως άνω διενεργούμενων ελέγχων αξιοποιείται και αξιολογείται κάθε διαθέσιμη πληροφορία, από όπου και αν προέρχεται.

Η διεύθυνση Ελέγχων της ΑΑΔΕ η οποία αναφέρει ότι: Βασική προτεραιότητα της Α.Α.Δ.Ε. είναι η διενέργεια φορολογικών ελέγχων προς όλες τις κατευθύνσεις, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις, για την αποτροπή και την καταστολή φαινομένων φοροδιαφυγής, οπουδήποτε αυτά κι αν εκδηλώνονται.
 Προς το σκοπό αυτό, λαμβάνονται συνεχώς όλα τα απαιραίτητα νομοθετικά και διοικητικά μέτρα για την ενίσχυση του φοροελεγκτικού μηχανισμού και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και στις περιπτώσεις που από το φορολογικό έλεγχο προκύπτουν παραβάσεις, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις κατά τις κείμενες διατάξεις.

Τέλος, σημειώνεται ότι εάν οι ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν ενδείξεις ή υπόνοιες απόπειρας ή διάπραξης των αδικημάτων της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας ή των βασικών αδικημάτων, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 4 του ν.4557/2018 (μεταξύ των οποίων και τα εγκλήματα φοροδιαφυγής), αποστέλλουν αναφορά απευθείας και χωρίς καθυστέρηση στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.

Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, η οποία αναφέρει ότι: Απαντώντας στο παραπάνω σχετικό σας γνωρίζουμε ότι η αναφερόμενη στον τίτλο Ανεξάρτητη Αρχή, εκτελεί σε κάθε περίπτωση τα καθήκοντα που της έχουν ανατεθεί, από της ισχύος του Ν. 4557/2018 , η οποία διέπεται οπό την αρχή της εμπιστευτικότητας (απόρρητο), ως εκ τούτου δεν είναι δυνατή η παροχή στοιχείων, εκτός από τις εκθέσεις της "Αρχής" οι οποίες διαβιβάζονται στον αρμόδιο εισαγγελέα σε περίπτωση που διαπιστώνεται παράβαση της σχετικής νομοθεσίας.

Διαβαστε επισης