Οικονομία

Ξεκινούν πωλήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι ελατοπαραγωγοί


Στα «πόστα» τους, σε πάνω από 20 σημεία στη Θεσσαλονίκη και σε 40 και πλέον στην Αθήνα, θα βρίσκονται σταδιακά, μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, οι ελατοπαραγωγοί του Ταξιάρχη, μετά το «πράσινο φως» από τον γενικό γραμματέα Εμπορίου που τους δίνει τη δυνατότητα να πουλήσουν τα δέντρα τους για τα Χριστούγεννα.

«Οι τιμές θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα, ενώ δεν θα λείψουν οι ευκαιρίες, αλλά και οι διευκολύνσεις», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της κοινότητας Ταξιάρχη, Γιάννης Ξάκης, ελατοπαραγωγός, εκφράζοντας την ανακούφιση και την ευγνωμοσύνη των κατοίκων του χωριού για τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από όλους τους φορείς. «Τα φετινά Χριστούγεννα είναι αφιερωμένα στη συνεργασία», ανέφερε επισημαίνοντας πως «λόγω αυτής, μεταξύ πολιτείας, τοπικών αρχόντων -και όχι μόνο- οι ελατοπαραγωγοί ξεκίνησαν ήδη να παίρνουν θέση στα "πόστα" τους».

Τα «πολλά τηλεφωνήματα που είχαμε στο χωριό το προηγούμενο διάστημα, για το ενδεχόμενο να διαθέσουμε τα έλατά μας με μεταφορικές, μετατράπηκαν σε τηλεφωνήματα χαράς», είπε ο κ. Ξάκης εξηγώντας πως «οι περισσότεροι πελάτες μας είναι φίλοι πλέον και μας τηλεφωνούν για να εκφράσουν τη χαρά τους που θα μπορούν να διαλέξουν από όσο κοντά γίνεται -με δεδομένες τις συνθήκες- το δέντρο τους».

Τιμές για όλα τα βαλάντια αλλά και ...παζάρια

«Εννοείται ότι το πιο πιθανόν είναι φέτος να ενδίδουμε στα παζάρια που παραδοσιακά γίνονται, αφού αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός λόγω της κατάστασης», επισήμανε ο κ. Ξάκης, υπενθυμίζοντας ότι οι ελατοπαραγωγοί του Ταξιάρχη στολίζουν τα σπίτια στη χώρα μας με φυσικά έλατα, σε ποσοστό άνω του 85%!

Στη Θεσσαλονίκη, η τιμή ενός ελάτου θα κυμαίνεται στα 25-100 ευρώ και στα 40-150 ευρώ στην Αθήνα, αφού «στην πρωτεύουσα, πολλά νοικοκυριά "ψηφίζουν" τα πολύ ψηλά δέντρα». Σχετικά με την αγορά της Αθήνας, ο κ. Ξάκης επισήμανε ότι «οι τιμές των ελάτων θα μπορούσαν να είναι χαμηλότερες εάν οι παραγωγοί δεν καλούνταν να καταβάλουν στους δήμους τόσο μεγάλα ποσά, προκειμένου να εγκατασταθούν σε έναν χώρο και να κάνουν τις πωλήσεις τους». Στη Θεσσαλονίκη, η αντίστοιχη τιμή, σύμφωνα με τον ίδιο, κυμαίνεται από 400 έως και 900 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή.

Όπως εξήγησε, στην Αθήνα, ένας παραγωγός καλείται, εκτός των μεταφορικών, να πληρώσει ως και 2.000 ευρώ στον δήμο, προκειμένου να του παραχωρηθεί ένας χώρος για το εμπόρευμά του. «Το κόστος που καταβάλλει ένας παραγωγός ελάτου για να πραγματοποιήσει τις πωλήσεις του στην Αθήνα, είναι υψηλότερο ίσως και πάνω από 50% έναντι της εγκατάστασή του στη Θεσσαλονίκης», διευκρίνισε.

Για την ποσότητα ελάτων Ταξιάρχη Χαλκιδικής, που θα διοχετευθεί φέτος στην ελληνική αγορά, ο κ. Ξάκης σημείωσε ότι «ήδη είναι ενθαρρυντικά τα πρώτα μηνύματα» και εκτίμησε ότι θα είναι όσα και πέρυσι που καταγράφηκε ρεκόρ. «Πιστεύω ότι θα φτάσουμε και φέτος τα 25.000 έλατα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ