Πολιτική

Ξεκίνησε ο υπόγειος εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ


Το «όχι» της Αχτσιόγλου στην πρόταση Κασσελάκη να αναλάβει ρόλο και θέση στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και οι σφοδροί λεκτικοί διαξιφισμοί ανάμεσα σε στελέχη που πρόσκεινται-εκφράζουν την παραδοσιακή αριστερά εντός του κόμματος και σ’ αυτούς που τάσσονται υπέρ των αλλαγών με βάση το προφίλ του νέου ηγέτη, αποτελούν τα προεόρτια του «εμφυλίου» στο κόμμα. 

Η νίκη Κασσελάκη και η ιδεολογική μετακίνηση του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο συνεχίζει να προκαλεί εσωκομματικές αντιδράσεις και να μην γίνεται αποδεκτή από το αριστερόστροφο κομμάτι του κόμματος, που είτε ταυτιζόταν με την υποψηφιότητα Τσακαλώτου είτε ακουμπούσε στην υποψηφιότητα Αχτσιόγλου. Είναι πρόδηλο πως δημιουργείται ένας εσωκομματικός πόλος ο οποίος θα αντιπαρατεθεί πολιτικά και ιδεολογικά με τον Στέφανο Κασσελάκη με φόντο το επερχόμενο συνέδριο του Νοεμβρίου. Ως ένα πρώτο ισχυρό δείγμα γραφής μπορεί να χαρακτηριστεί η άρνηση της Εφης Αχτσιόγλου να αποδεχθεί την πρόταση του Κασσελάκη να αναλάβει ρόλο στο κόμμα. Η Αχτσιόγλου κρατάει τις αποστάσεις της,  διαχωρίζει τις θέσεις της από τον αρχηγό του κόμματος και τις μελλοντικές του επιλογές, θέλοντας να διατηρήσει την πολιτική της αυτονομία, ως εκπρόσωπος της αριστερής πτέρυγας του κόμματος.

«Είναι προσωπική απόφαση να μην αναλάβω κάποια υποχρέωση, έχει να κάνει με τις δικές μου δυνατότητες. Ένας πολιτικός πρέπει να ξέρει τι αντοχές έχει», σημείωσε η Αχτσιόγλου μετά τη συνάντηση με τον Κασσελάκη.

«Θα είμαι εδώ, όποτε θέλει να μιλάμε. Ο ίδιος μου είπε για οποιαδήποτε θέση θέλω, δεν αρνήθηκα, εξαρχής ήταν γενική η κουβέντα, είπα ότι προσωπικά δεν μπορώ να αναλάβω κάποια θέση» πρόσθεσε.

Φίλης κατά Κασσελάκη και Τσίπρα

Ο Στέφανος Κασσελάκης αποτελεί μέχρι στιγμής αποδέκτης σφοδρών πυρών από παλαιά στελέχη του κόμματος με σαφή αριστερό προσανατολισμό. Τα σκάγια «πήραν» σήμερα και τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο Νίκος Φίλης τον κατηγόρησε ότι με τη στάση του υπονόμευσε την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ και άνοιξε τον δρόμο για πρόσωπα όπως ο Κασελάκης «Η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ευθύνη όλων, όμως η συμβολή του τέως προέδρου του κόμματος ήταν καθοριστική. Υπήρξε επιλογή διάλυσης της ταυτότητας του κόμματος από τον Τσίπρα, επιλογή του Τσίπρα ήταν να υπάρξει αμφισβήτηση της εμπιστοσύνης από την κοινωνία».

Δριμεία ήταν η κριτική που άσκησε ο Νίκος Φίλης στο Στέφανο Κασσελάκη, δηλώνοντας ότι είναι κάτι μεταξύ Πέπε Γκρίλο και Τραμπ. Υποστήριξε ότι η αριστερά υπέστη μεγάλη ήττα και προανήγγειλε ότι θα δώσει μάχη στο συνέδριο του κόμματος.

«Δεν είναι φαινόμενο ενός μήνα ο Στέφανος Κασσελάκης. Είναι το φαινόμενο της μεταπολιτικής, το θέαμα και όχι η ουσία, κάτι σαν Πέπε Γκρίλο στην Ιταλία ή ακόμη χειρότερα είδα τον λόγο, την εκφορά του λόγου του κ. Κασσελάκη και έχει ύφος Τραμπ, όχι ουσία, αλλά ύφος ίδιο με το Τραμπ, ότι “δεν με νοιάζει τι λένε οι άλλοι, είμαστε “εγώ και ο λαός”», είπε για τον Στέφανο Κασσελάκη.

«Είμαστε σε ένα κόμμα που την Κυριακή αυτήν, ηττήθηκε. Ποτέ δεν μιλήσαμε για τις πρώτες δύο ήττες. Η τρίτη ήττα είναι πιο επώδυνη, διότι ηττηθήκαμε από ανθρώπους, ένα μεγάλο μέρος των οποίων δεν έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε για τρίτη φορά, γιατί απεμπολεί την ιστορία του και την δύναμη του», προσέθεσε, συμπληρώνοντας ότι «είμαι ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, με βρήκε ο κ. Κασσελάκης που ήρθε πριν από έναν μήνα που ήρθε, σκοπεύω να δώσω την μάχη στο συνέδριο του κόμματος».

Γκρίνια από στελέχη που καρατομήθηκαν

Η γκρίνια και η εσωκομματική μουρμούρα εκφράστηκε σήμερα από στελέχη όπως ο Στέργιος Καλπάκης και Θάνος Θεοχαρόπουλος που καρατομήθηκαν από τις θέσεις του υπεύθυνου γραφείου Τύπου και δευθυντή της ΚΟ αντίστοιχα. Αμφότεροι δήλωσαν ότι ενημερώθηκαν από ιστοσελίδες για την απομάκρυνσή τους, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της νέας ηγεσίας του κόμματος.

Ο Πάνος Λάμπρου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και εξέχον στέλεχος της «Ομπρέλας», δήλωσε ότι το ξεσκόνισμα άρχισε από τη διεύρυνση, ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης τόνισε ότι «δεν προσπερνώ το γεγονός ότι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος έμαθε από τα ΜΜΕ την εκπαραθύρωσή του από τα καθήκοντα του Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ότι κανείς δεν επικοινώνησε μαζί του, ούτε για λόγους στοιχειώδους εσωκομματικής ευγένειας»

Διαβαστε επισης