Υγεία

Ξεκινά το τέταρτο κύμα πανδημίας -Επιφυλακή για μέτρα -Τι ισχύει από αύριο για τα ταξίδια


Την ώρα που η ελληνική κοινωνία είχε αρχίσει να ετοιμάζεται για ένα καλοκαίρι διακοπών χωρίς αυστηρούς περιορισμούς και η κυβέρνηση εξέπεμπε αισιοδοξία για την πορεία του τουρισμού και  της οικονομίας, η πανδημία επιστρέφει με πολλά νέα μεταλλαγμένα πρόσωπα, εν είδει “Λερναίας Υδρας”.

Η απειλή είναι πάλι παγκόσμια και δύσκολα αντιμετωπίσιμη. Κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί, ερευνητικά κέντρα και ειδικοί επιστήμονες βρίσκονται σε επιφυλακή, αναζητώντας αποτελεσματική φόρμουλα μέτρων για την ανάσχεση του νέου κύματος, που φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει – στην Ελλάδα και διεθνώς.

Εντονες ανησυχίες προκαλούν η ξαφνική μεγάλη αύξηση του αριθμού νέων κρουσμάτων και η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων, που είναι πολύ περισσότερο μεταδοτικές, προσβάλλουν κυρίως νεότερες ηλικιακές ομάδες και δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με τα διαθέσιμα εμβόλια.

 Κορύφωση τον Αύγουστο;

Στη χώρα μας τις ανησυχίες επέτειναν τα τελευταία στοιχεία για τον αριθμό νέων κρουσμάτων, τα οποία ξαφνικά τριπλασιάστηκαν φθάνοντας σε τετραψήφιο αριθμό, μετά από μία εβδομάδα χαλάρωσης των περιορισμούς στη λειτουργία καταστημάτων, στη χρήση μάσκας και στην κυκλοφορία.

Λοιμωξιολόγοι και άλλοι ειδικοί επιστήμονες εκφράζουν φόβους για περαιτέρω κλιμακωτή αύξηση των κρουσμάτων τον Ιούλιο – λόγω και του τουρισμού – με κορύφωση τον Αύγουστο. «Είμαστε στην αρχή του 4ου κύματος, που έρχεται με μεγάλη βιαιότητα», δήλωσε ο ερευνητής Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, τονίζοντας πως αν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι, σε μια εβδομάδα θα έχουμε διπλάσια κρούσματα και σε δύο εβδομάδες τετραπλάσια.

 Λένε "όχι" σε οριζόντια μέτρα

Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει μία συνισταμένη απόψεων για την εφαρμογή κάποιων πρόσθετων – και όχι ιδιαίτερα περιοριστικών – μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας. Εξάλλου και η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε ιδέα για αυστηρά περιοριστικά μέτρα  που θα απορρύθμιζαν περαιτέρω τη λειτουργία της οικονομίας, προκαλώντας οδυνηρές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις, στην απασχόληση και εν τέλει στα δημοσιονομικά, απομακρύνοντας την προοπτική ανάκαμψης.

Ομως, πολλοί επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι αν η κατάσταση δεν παραμείνει υπό έλεγχο τους καλοκαιρινούς μήνες, το φθινόπωρο δεν θα είναι πλέον διαχειρίσιμη και θα χρειαστούν πολλές δύσκολες αποφάσεις και δύσκολα μέτρα με μεγάλο οικονομικό, δημοσιονομικό και κοινωνικό κόστος.

 Στην πρέσα οι ανεμβολίαστοι

Πάντως το κυβερνητικό επιτελείο αποκλείει κατηγορηματικά  τη λήψη οριζόντιων περιοριστικών μέτρων και εστιάζει την προσπάθεια στους εμβολιασμούς. Σχεδιάζει να  αυξήσει με κάθε τρόπο την πίεση στους ανεμβολίαστους – επιβάλλοντας ακόμη και περιορισμούς στις μετακινήσεις τους - και να επιτύχει επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Από αύριο Δευτέρα δυσκολεύουν για τους ανεμβολίαστους οι μετακινήσεις προς τα νησιά, καθώς θα απαιτείται η προσκόμιση μοριακού ή rapid test (και όχι πια self test).

Δεν αποκλείεται μάλιστα να επιβληθεί κάτι ανάλογο και στις μετακινήσεις στην ηπειρωτική χώρα – αν και εκτιμάται ότι ένα τέτοιο μέτρο δεν θα μπορούσε να εφαρμοσθεί αποτελεσματικά, παρά μόνον σε ταξίδια με μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, τρένα και αεροπλάνα εσωτερικών γραμμών).

Από τις 15 Ιουλίου θα απαγορεύεται η είσοδος ανεμβολίαστων σε γήπεδα, ενώ περιορισμοί θα ισχύουν και για την είσοδο τους σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και εστίασης, που θα είναι προσβάσιμοι για τους εμβολιασμένους.

Το μήνυμα  για τις προθέσεις της κυβέρνησης δόθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος μιλώντας στην «Καθημερινή» είπε ότι «η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι και να πληρώσουν το μάρμαρο οι εμβολιασμένοι»
Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες τόνιζαν ότι «εφόσον χρειαστεί, τα μέτρα θα γίνουν αυστηρότερα. Οι ανεμβολίαστοι θα κινούνται με μοριακό ή rapid test. Αυτό σημαίνει υψηλό κόστος, σπατάλη χρόνου και αρκετή ταλαιπωρία για τους ίδιους».

Ταξίδια στα νησιά: Ποιοί και πώς

Από αύριο Δευτέρα τίθενται σε ισχύ τα μέτρα που αποφασίστηκαν για  ταξίδια με πλοίο και  με αεροπλάνα εσωτερικών πτήσεων προς νησιά. Οι κανόνες και οι περιορισμοί αυτοί μπορεί να επιβληθούν τις επόμενες μέρες και για ταξίδια από νομό σε νομό, με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο.

Οποιοι θέλουν να ταξιδέψουν με πλοίο ή αεροπλάνο προς νησιωτικούς προορισμούς, πρέπει να πληρούν μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • -Να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων ημερών και να προσκομίσουν βεβαίωση/πιστοποιητικό εμβολιασμού, που να έχει εκδοθεί μέσω της ιστοσελίδας https://www.gov.gr/ipiresies/ugeia-kai-pronoia/koronoios-covid-19/pistopoietiko-emboliasmou.
  • Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών (τριών ημερών) πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου ή εντός 48 ωρών πριν από την άφιξή τους ως προς τον έλεγχο με rapid test.
  • Να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που έχει εκδοθεί τριάντα  ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.

Από την υποχρέωση εξαιρούνται οι ανήλικοι έως 12 ετών (γεννημένοι μετά την 1.7.2009). Για τους ανήλικους  12-18 ετών (γεννημένους πριν από τις 30.6.2009) η υποχρέωση καλύπτεται με βεβαίωση αρνητικού self test από τον κηδεμόνα.

Στα αεροδρόμια ο έλεγχος αυτών των εγγράφων πραγματοποιείται από τους υπαλλήλους των αεροπορικών εταιρειών και δειγματοληπτικά από τις αστυνομικές αρχές

Για επιβίβαση σε πλοίο, ο ταξιδιώτης πρέπει να έχει σε έγχαρτη ή ηλεκτρονική μορφή το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή τη βεβαίωση αρνητικής διάγνωσης του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR, ή του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test, ή το πιστοποιητικό νόσησης, όπως εξάγονται με τη μορφή ψηφιακού ή εκτυπωμένου αντιγράφου από την πλατφόρμα gov.gr
 Δεκτές θα γίνονται επίσης οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) ή τρίτης χώρας.

Ελεγχοι κατά την επιβίβαση

 Κατά την επιβίβαση θα διενεργείται ηλεκτρονικός έλεγχος πιστοποίησης αυτών των εγγράφων από το πλήρωμα του πλοίου, υπό την εποπτεία στελέχους της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής.
 Παράλληλα, θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με το έγγραφο ταυτότητας ή το διαβατήριο, ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο που πιστοποιεί την ταυτότητα αυτών

Σε κάθε περίπτωση, για την επιβίβαση των επιβατών από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας προς τα νησιά και αντίστροφα, συμπληρώνεται υποχρεωτικά το Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας

Διαβαστε επισης