Πολιτική

Ξεκινά ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων


Μπορεί η ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2017 και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για έκτακτο επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους και φοροελάφρυνση στα νησιά πρώτης γραμμής να επανέφεραν τα ξεχασμένα... χαμόγελα στους «153», ωστόσο αύριο ξεκινά ένας νέος δύσκολος διαπραγματευτικός κύκλος για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης.

Στην Αθήνα επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και οι επικεφαλής τους, προκειμένου να κλείσουν ει δυνατόν τις εκκρεμότητες σε εργασιακά και μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους.

Κεντρικό ρόλο στην εξέλιξη των συνομιλιών παίζει η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο προκειμένου να επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα βάζει την Ευρωζώνη μπροστά στο δίλημμα:  Είτε να προχωρήσει σε μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους (και να μειώσει ταυτόχρονα τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ), είτε να διατηρήσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ αλλά να τον συνοδεύει από τώρα με δέσμευση για συγκεκριμένα μέτρα επίτευξής του, ύψους 4,2 δισ. ευρώ. 

Οι θεσμοί φαίνεται πως υιοθετούν τη δεύτερη θέση, την οποία η Αθήνα απορρίπτει. 

Διαβάστε επίσης:  Πιέζουν οι Ευρωπαίοι: «Αν η κυβέρνηση δεν αντέχει μέτρα, ας πάει σε εκλογές»

Ο χρόνος ωστόσο πιέζει το Μαξίμου, το οποίο επιδιώκει άμεσα το κλείσιμο της αξιολόγησης  - ιδανικά πριν τα τέλη Ιανουαρίου- ώστε να δρομολογηθεί η ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση, να ανοίξει ο δρόμος προς τις αγορές και τις επενδύσεις και να ενεργοποιηθεί η συμφωνία για το χρέος (βραχυπρόθεσμα μέτρα).

Αυτό θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις συναντήσεις που θα έχει το επόμενο διάστημα με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

Επιδιώκονται, ειδικότερα, ραντεβού με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ζ. Κ. Γιούνκερ, ούτως ώστε οι διαπραγματεύσεις να τεθούν άμεσα σε πολιτικό επίπεδο.

Τα επιχειρήματα που θα προβάλλει ο πρωθυπουργός είναι δύο: Πρώτον, η τήρηση του προγράμματος και δεύτερον η πολιτική σταθερότητα στη μοναδική χώρα του Νότου που αφενός σηκώνει το βάρος του προσφυγικού και αφετέρου «δεν τρεκλίζει» από κοινοβουλευτικές απώλειες και κοινωνικές εκρήξεις.

Οι δηλώσεις Ρέγκλινγκ για τον κόφτη δαπανών

Το Eurogroup έδωσε εντολή στους θεσμούς να διαμορφώσουν πρόταση για την συγκρότηση ενός «κόφτη δαπανών»,  ο οποίος θα ενεργοποιεί τις περικοπές των δαπανών και τις αυξήσεις των φόρων, προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Η δημιουργία του μηχανισμού αυτού είναι το κύριο καθήκον των θεσμών και της κυβέρνησης τις επόμενες εβδομάδες. Η συγκρότηση του «κόφτη» αυτού θα προβλέπει από πού και πόσο θα κόβονται οι δημόσιες δαπάνες αναλογικά με το «κενό» για την επίτευξη του 3,5% του ΑΕΠ.

«Το Eurogroup ζήτησε από τα θεσμικά όργανα να αναπτυχθεί ένας μηχανισμός που μπορεί να το χειριστεί αυτό. Είχαμε αποφασίσει συμπληρωματικά μέτρα έκτακτης ανάγκης και στο παρελθόν. Μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό, αλλά θα πρέπει να γίνει λίγο ισχυρότερο - αυτό είναι ένα από τα καθήκοντα των θεσμών μέσα στις επόμενες εβδομάδες» είπε ο κ. Ρέγκλιγνκ.

Η απαίτηση για τον μηχανισμό, όπως επιβεβαιώνει ο κ. Ρέγκλινγκ είναι να γίνει λίγο «ισχυρότερος» (από τον ισχύοντα μέχρι το τέλος του προγράμματος), με την έννοια ότι θα πρέπει να προβλέπει συγκεκριμένα από πού θα προκύψουν τα δημοσιονομικά έσοδα που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό του 2% του ΑΕΠ (4,5 περίπου δισ. ευρώ ετησίως)  που χωρίζει τις εκτιμήσεις του Eurogroup από εκείνες του ΔΝΤ όσον αφορά στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος..

Η εξασφάλιση του στόχου αυτού περνά μέσα από την δημιουργία του «κόφτη δαπανών», ο οποίος για να είναι έγκυρος για το ΔΝΤ πρέπει να νομιμοποιηθεί από τώρα...

Τα όρια της κυβέρνησης

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση:

  • Δεν θα δεχθεί πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για μετά το 2018 (που λήγει το δανειακό πρόγραμμα με την ευρωπαϊκή πλευρά). H ελληνική αντιπρόταση είναι πλεονάσματα 2,5% και η μονάδα που θα «απελευθερωθεί» να κατευθυνθεί στην ανάπτυξη, με φοροαπαλλαγές επιχειρήσεων και μείωση ασφαλιστικών εισφορών.
  • Η κυβέρνηση θα μπορούσε - σε μία «ύστατη» κίνηση απεμπλοκής - να δεχθεί παράταση του «κόφτη» για μετά το 2018 (ώστε να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ) μέσω μίας συμφωνίας στο Eurogroup και χωρίς αυτή η παράταση να νομοθετηθεί εκ των προτέρων.
  • Δεν θα υποχωρήσει στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή πλευρά δεν αντιτάσσεται στην επαναφορά τους.

Σημειώνεται ότι για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν μικρή αύξηση του επιτρεπόμενου ποσοστού (έναντι του 5% που ισχύει σήμερα).

Διαβάστε επίσης: Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ τους διαλόγους στο Eurogroup - Απογοητευμένος ο Τσακαλώτος από το ΔΝΤ