Αν υπάρχει κάποιος που «παίρνει τοις μετρητοίς» τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι η χώρα θα βγει φέτος οριστικά από την κρίση και τα μνημόνια, δεν είναι οι… ψηφοφόροι της, οι οποίοι μπορεί να επηρεάζονται και από την περιρρέουσα επιφυλακτικότητα. Είναι οι αγορές και οι διεθνείς επενδυτές. Το έδειξαν ήδη τον τελευταίο ενάμισυ μήνα με τις τοποθετήσεις τους σε ελληνικά assets, που προκάλεσαν παρατεταμένο ράλι χαμηλών ταχυτήτων στο χρηματιστήριο, ρεκόρ αποδόσεων στα ομόλογα και πολλές αλλαγές στον επιχειρηματικό χάρτη.
Ξένα χαρτοφυλάκια κατέχουν ήδη μετοχές που αντιστοιχούν στα 2/3 της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ, αποκτούν συμμετοχές σε μη εισηγμένες και συνεχίζουν την «επέλαση» στους τομείς υπηρεσιών υγείας, φαρμάκων-καλλυντικών, real estate, ιχθυοκαλλιεργειών κλπ.
Νέα deals αναμένονται τους επόμενους μήνες σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους, με εξαγορές πλειοψηφικών πακέτων και στρατηγικών πακέτων, που θα αλλάξουν τις μετοχικές ισορροπίες σε εταιρείες του ΧΑ και θα οδηγήσουν σε αναδιάταξη επιχειρηματικών δυνάμεων.
Πολλές εταιρείες αναμένεται ότι θα αλλάξουν χέρια όχι με πώληση πακέτων μετοχών, αλλά εμμέσως, με πώληση των «προβληματικών» δανείων τους από τις τράπεζες σε ξένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.
Καλοί οιωνοί
Δεν είναι μόνον οι ξένοι που βλέπουν τώρα θετικές προοπτικές στην ελληνική οικονομία και σπεύδουν να αξιοποιήσουν ευκαιρίες. Ανάλογη μεταστροφή απόψεων σημειώνεται και στους κύκλους των Ελλήνων μεγαλοεπιχειρηματιών.
Ενδεικτική είναι η κίνηση του Πάνου Γερμανού, ο οποίος έχει τη φήμη "συντηρητικού" και πάντα στρατηγικά κινούμενου επενδυτή: Προσπάθησε πρώτα να εξαγοράσει την εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων AVIS, κλείνοντας deal 22 εκατ. ευρώ. Κι όταν δεν κατόρθωσε να το ολοκληρώσει, μπήκε ως στρατηγικός επενδυτής στην Lamda του ομίλου Λάτση, επενδύοντας 53 εκατ. ευρώ μαζί με την οικογένεια Κάτσου της φαρμακοβιομηχανίας Pharmathen.
Αό την άλλη πλευρά, οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι δεν περιορίζονται πλέον σε τοποθετήσεις στο χρηματιστήριο. Κινούνται παράλληλα σε πολλά "ταμπλό", κυνηγώντας ευκαιρίες. Πρόσφατο παράδειγμα η εξαγορά της εταιρείας καλλυντικών "Κορρές" από τη Morgan Stanley. Ειάχαν προηγηθεί τους τελευταίους μήνες οι εξαγορές της Apivita, του θεραπευτηρίου Metropolitan, του ομίλου Euromedica κλπ.
Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ξένων στην ελληνική οικονομία θα αποτυπωθεί εναργέστερα και πιο άμεσα στο χρηματιστήριο και στην αγορά ομολόγων – με άνοδο των τιμών των μετοχών και άνοδο τιμών/πτώση αποδόσεων των κρατικών χρεογράφων.
Τα μηνύματα από το δημοσιονομικό μέτωπο, την οικονομία και τις επιχειρήσεις συνηγορούν σε αισιόδοξες προβλέψεις και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η νέα χρονιά θα αποδειχθεί η καλύτερη της 10ετίας για το ΧΑ.
Η χρονιά θ' αρχίσει με καλούς οιωνούς, με το κλείσιμο της αξιολόγησης και τις αναβαθμίσεις που αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν από την Standard & Poor’s και την Fitch. Θετικούς καταλύτες θα αποτελέσουν επίσης οι συζητήσεις για ελάφρυνση χρέους, η επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων (Ελληνικό, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ κλπ) και η εκκίνηση των κατασκευαστικών έργων.
Εισροές κεφαλαίων
Οσον αφορά τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές, το καθοριστικό στοιχείο είναι ότι η Ελλάδα ξανακερδίζει την εμπιστοσύνη των αγορών και βρίσκεται πάλι στα «ραντάρ» των διεθνών επενδυτικών χαρτοφυλακίων. Ξένα χαρτοφυλάκια κατέχουν ήδη μετοχές που αντιστοιχούν σε 65,6% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ. Σταδιακά ενισχύουν τις θέσεις τους και διευρύνουν τις λίστες των επενδυτικών επιλογών τους.
Ανεξάρτητα λοιπόν από την όποια διόρθωση εκδηλωθεί άμεσα ή στο εγγύς μέλλον, η άνοδος μπορεί να συνεχισθεί τους επόμενους μήνες, με κινητήρια δύναμη τις εισροές κεφαλαίων. Τα κέρδη θα αποτελέσουν στη συνέχεια «κράχτη» για το εγχώριο χρήμα που είναι αποθησαυρισμένο σε λογαριασμούς του εξωτερικού, σε θυρίδες και σε… στρώματα.
rΠρος το παρόν το ερώτημα είναι αν θα συνεχισθεί - και για πόσο ακόμη - το μινι ράλι που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αρχές Δεκεμβρίου