Ξεκινά η ετήσια Ευρωμεσογειακή Σύνοδος, οποία διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και, βασικό θέμα είναι οι κύριες προκλήσεις για την ευρωμεσογειακή περιοχή. Την έναρξη των εργασιών της συνόδου θα κηρύξει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με χαιρετισμό που θα απευθύνει στις 10 το πρωί.
Η Σύνοδος αποσκοπεί στην προώθηση της μέγιστης δυνατής κατανόησης ζητημάτων που επηρεάζουν την κοινωνία των πολιτών στην ευρωμεσογειακή περιοχή και στη συζήτηση των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν προκειμένου να προταθούν λύσεις.
Στη βασική ατζέντα των συνομιλιών είναι η προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης στην Ευρώπη, η κοινωνική προστασία στην περιοχή της Μεσογείου, ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών στην επικείμενη διάσκεψη COP22 αλλά και οι γυναίκες ως φορείς δημιουργίας θέσεων εργασίας στην Ευρωμεσογειακή περιοχή.
- Ειδικότερα, η Σύνοδος θα επικεντρωθεί στα ακόλουθα θέματα:
- Προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης στην Ευρώπη
- Κοινωνική προστασία στην περιοχή της Μεσογείου
- Ρόλος της κοινωνίας των πολιτών στην επικείμενη διάσκεψη COP22
- Οι γυναίκες ως φορείς δημιουργίας θέσεων εργασίας στην Ευρωμεσογειακή περιοχή
Η Σύνοδος θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο Mare Nostrum στη Βραυρώνα και κατά τη διάρκεια της θα απευθύνουν χαιρετισμό οι Γιώργος Ντάσης, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, Γιώργος Βερνίκος, πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος, Munther Shar’e, πρόεδρος του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου της Ιορδανίας και Sergi Farré, εκπρόσωπος της Ένωσης για τη Μεσόγειο.
Τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής χαιρετισμό θα απευθύνει ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας καθώς και θεσμικοί εκπρόσωποι και προσωπικότητες από οικονομικά και κοινωνικά συμβούλια.
Στην Σύνοδο συμμετέχουν εκπρόσωποι οικονομικών και κοινωνικών επιτροπών ή παρεμφερών οργανισμών, εργοδοτικών ενώσεων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλων οικονομικών και κοινωνικών ομάδων συμφερόντων από 33 χώρες και ΜΚΟ από όλες τις χώρες της Μεσογείου.
Η Τελική Διακήρυξη της Συνόδου θα αποσταλεί στις πολιτικές αρχές της Ευρωμεσογειακής περιοχής ως συμβολή της κοινωνίας των πολιτών και θα διαδοθεί ευρέως μεταξύ των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.