Άμυνα & Διπλωματία

Ξέφυγε ο Ακάρ για τους ελληνικούς εξοπλισμούς


Ξέφυγε μια ακόμη φορά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σχολιάζοντας τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, όπως και την αμυντική συμφωνία της Αθήνας με το Παρίσι.

Ο Τούρκος ΥΠΑΜ μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της επιστροφής του από το Αζερμπαϊτζάν– υποστήριξε ότι οι Έλληνες «Επιδιώκουν τον εξοπλισμό με την ενθάρρυνση και την κατεύθυνση της Γαλλίας. Ονειρεύονται. Δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις για τα όπλα που αγόρασαν».

Σύμφωνα με την καθημερινή ο κ. Ακάρ έκανε αναφορές στο 1922, ισχυριζόμενος πως «τα μαθηματικά και η Ιστορία είναι ξεκάθαρα. Το 1919 άρχισαν μια περιπέτεια με την ενθάρρυνση Βρετανών και Γάλλων. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: 9η Σεπτεμβρίου 1922. Οι Ελληνες να διδαχθούν από την Ιστορία».

Ο κ. Ακάρ κατηγόρησε και τον Χάρτη της Σεβίλλης, ο οποίος αναγνωρίζει τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης της Ελλάδας και τόνισε πως «η συμφωνία για την περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη Λιβύη είναι ένα σημαντικό βήμα. Αυτό ήταν και υπέρ της Λιβύης. Αυτό που έκανε η Ελλάδα με την Αίγυπτο είναι εντελώς εναντίον των συμφερόντων της Αιγύπτου. Προσπαθούν να κάνουν κάτι με χώρες της Μέσης Ανατολής, με τη Γαλλία. Δηλώνουμε πως έχουμε επίγνωση των πάντων».

«Δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις για τα όπλα που αγόρασαν», υποστήριξε με αφορμή τις ελληνογαλλικές συμφωνίες.

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας ανέφερε, τέλος, ότι «στη Μεσόγειο κάποιες χώρες δεν κοιτάζουν το μπόι τους και την ισχύ τους και προσπαθούν να αναλάβουν κάποιους ρόλους και η Ελλάδα με το θάρρος που δίνουν οι χώρες αυτές πάει και κάνει διμερείς συμμαχίες. Δεν είναι σοφό να κάνεις τέτοιες προσπάθειες δίχως να κοιτάξεις την ισχύ και το μπόι σου».
Σύγκριση με Κεμάλ

Εν τω μεταξύ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων σε περιοχές εκτός των συνόρων της χώρας του επικαλέστηκε τη στρατιωτική ζωή και το ενδιαφέρον για τις περιοχές αυτές του ιδρυτή της τουρκικής Δημοκρατίας, Κεμάλ Ατατούρκ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας  δήλωσε: «Αν δείτε την Ιστορία, ο Μουσταφά Κεμάλ ήταν στη Λιβύη, στη Συρία, στα Δαρδανέλλια, στα σύνορα με τον Καύκασο. H αντιπολίτευση ρωτάει το τι κάνουμε στο Αζερμπαϊτζάν, τι κάνουμε στη Λιβύη, τι κάνουμε στη Συρία. Εμείς ακολουθούμε τον ορθό δρόμο». Η αντιπολίτευση, με βάση τις αναφορές στον Κεμάλ, εκτιμά πως πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών και ο κ. Ερντογάν «τώρα θυμήθηκε» να προσεγγίσει ψηφοφόρους από τους υποστηρικτές του «κοσμικού» κράτους.

Διαβαστε επισης