Πολιτική

Ξανθός: Το 2018 θα είναι μια χρονιά ορόσημο


Μπορούμε να προσδοκούμε σε καλύτερο μείγμα πολιτικής, καταβάλλεται προσπάθεια -με δεδομένο το πλαίσιο και τους περιορισμούς- να γίνει το καλύτερο δυνατό, έντιμα, καθαρά και χωρίς συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά το χαιρετισμό του στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).

Ο υπουργός εκτίμησε ότι το 2018 θα είναι μια χρονιά ορόσημο. «Μια χρονιά που με βιώσιμο τρόπο, η χώρα θα ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο των μέτρων λιτότητας και της «σφιχτής» δημοσιονομικής επιτροπείας και θα μας δώσει μεγαλύτερους «βαθμούς» ελευθερίας για να οργανώσουμε την πολιτική υγείας και γενικότερα την πολιτική του κράτους, με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και όχι με βάση αυθαίρετους δημοσιονομικούς στόχους».

Πρόθεση μας, πρόσθεσε, είναι να επιδιώξουμε τις εφικτές διορθωτικές κινήσεις που θα επιτρέψουν να δώσουμε το σήμα ότι, σε αυτόν τον πολύ ευαίσθητο χώρο, έκλεισε ο κύκλος της διακινδύνευσης, υπάρχει μεγαλύτερη προβλεψιμότητα και κυρίως ότι αυτή την περίοδο δεν προωθούμε οριζόντια μέτρα, αλλά προσπαθούμε να επιταχύνουμε κρίσιμες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Πασχάλης Αποστολίδης εκτίμησε ότι «το 2018 δεν διαφαίνεται καλύτερο από το 2017», εξαιτίας της έλλειψης προβλεψιμότητας και της υπερφορολόγησης, που δημιουργούν τεράστια βάρη στις εταιρίες, «με αποτέλεσμα να απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο το τρένο της ανάπτυξης».

Επεσήμανε ότι οι υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις υπολογίζονται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ, ή 22% πάνω από το 2016, ενώ «το μοντέλο τιμολόγησης έχει στερέψει από εξοικονομήσεις και απλά διαιωνίζει τις στρεβλώσεις, με αποτέλεσμα την απόσυρση 240 φαρμάκων από την αγορά».

Ανέφερε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ότι το 2018 και το επόμενο διάστημα θα είναι το έτος που θα δοκιμάσει σκληρά την καινοτομία, τονίζοντας ότι οι υπερβολικές χρεώσεις σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα, έχουν πιέσει πολύ τις εταιρίες. Κατέληξε πως «η Υγεία δεν μπορεί να βρίσκεται μονίμως σε οριακό σημείο. Πρέπει να βρεθούν νέες ισορροπίες».

Στην ομαλοποίηση των οικονομικών του ΕΟΠΥΥ αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού, Σωτήρης Μπερσίμης, τονίζοντας ότι ήδη ο Οργανισμός πληρώνει το σύνολο των παρόχων στις 90 ή και λιγότερες ημέρες, μειώνοντας το ύψος των ληξιπρόθεσμων. Μίλησε για σημαντική μείωση των ληξιπρόθεσμων από περίπου 2 δισ. στις αρχές του 2016, σε λιγότερα από 500 εκατ. σήμερα.