MEDSin

Ξανθός: κανένα φάρμακο δεν θα αποζημιώνεται αν δεν έχει περάσει από την Επιτροπή ΗΤΑ


«Όλοι πλέον διαπιστώνουμε και συμφωνούμε ότι η φαρμακευτική πολιτική, η οποία ασκήθηκε στην περίοδο της κρίσης, στην μνημονιακή φάση και στο πλαίσιο των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής ήταν αδιέξοδη, παρήγαγε πολλαπλές στρεβλώσεις στο σύστημα και εκτός από τη συγκράτηση της δαπάνης με οριζόντια μέτρα, επί της ουσίας, δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει τις βαθύτερες διαρθρωτικές αδυναμίες και τα ελλείμματα του συστήματος υγείας και του συστήματος της φαρμακευτικής πολιτικής» παραδέχθηκε ο υπουργός Υγείας στην ομιλία του στην Επιστημονική Συνάντηση που διοργανώθηκε από την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Οικονομίας και Πολιτικής της Υγείας (ΕΕΕΟΠΥ) με τη συνεργασία του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και αφορούσε την Αξιολόγηση της Τεχνολογίας Υγείας.

Όπως είπε, όλα αυτά έχουν συζητηθεί κατ’  επανάληψη τόσο με τη βιομηχανία και με τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς όσο και με τους συλλόγους των ασθενών. Τώρα όμως υπάρχει ωριμότητα να αντιμετωπιστεί η νέα περίοδος, δηλαδή μετά το τέλος του προγράμματος, και να σχεδιαστεί μία παρέμβαση σοβαρή, τεκμηριωμένη επιστημονικά, αποτελεσματική και με προοπτική βιωσιμότητας για τις παρεμβάσεις που θα ακολουθήσουν.

Τα τρία μεγάλα ελλείμματα είναι: 

η έλλειψη ενός μηχανισμού HΤA (Health Technology Assessment), 

η έλλειψη ενός σοβαρού μηχανισμού διαπραγμάτευσης προσιτών τιμών αποζημίωσης 

η έλλειψη ενός μηχανισμού γρήγορης ενσωμάτωσης αξιόπιστων θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

«Και στα τρία επίπεδα έχουν γίνει βήματα, όχι αυτά που θα θέλαμε και όχι αυτά που απαιτούν οι συνθήκες και τα αδιέξοδα τα οποία έχουν δημιουργηθεί» είπε ο υπουργός και συνέχισε. «Έχουμε ένα νόμο για το ΗΤΑ με την τεχνική υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πήραμε υπόψη μας καλές διεθνείς πρακτικές, μοντέλα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, έχουμε βάλει ορισμένα κριτήρια τα οποία, κατά την άποψή μου, διασφαλίζουν ότι η συζήτηση θα γίνεται πλέον για τη θεραπευτική αξία ενός σύγχρονου και καινοτόμου φαρμάκου και όχι μόνο το κόστος» τόνισε ο Υπουργός.

Εκκρεμεί η συγκρότηση της επιτροπής, της πρώτης επιτροπής για το ΗΤΑ

Οι αιτήσεις από αξιόλογους επιστήμονες έχουν ήδη κατατεθεί και σύμφωνα με τον κ. Ξανθό θα έχουμε σύντομα μια Επιτροπή υψηλής εγκυρότητας και υψηλού επιστημονικού κύρους που θα διασφαλίσει ότι θα υπάρξει ένας μηχανισμός αξιολόγησης που θα διασφαλίζει και την πρόσβαση των ασθενών της χώρας μας στην καινοτομία, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίζει και τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας.

Όπως είπε, η Επιτροπή θα έχει γνωμοδοτικό ρόλο, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση για τη χώρα. Θα αξιολογεί τους φακέλους, τα κλινικά δεδομένα, τις κλινικές μελέτες, τις ενδείξεις, τη βιβλιογραφία, θα συνεκτιμά το αποτέλεσμα της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης η οποία θα λειτουργεί σε διασύνδεση με την Επιτροπή HΤA.

Ενώ, κατέστησε σαφές ότι δεν θα εγκρίνεται φάρμακο για να αποζημιωθεί στη χώρα εάν δεν έχει προηγηθεί διαπραγμάτευση από τη νέα Επιτροπή.

 

Συνεκτιμώντας και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, άρα και της επίπτωσης στη δαπάνη και του λόγου, της σχέσης κόστους – αποτελεσματικότητας, η Επιτροπή θα εισηγείται στον Υπουργό την έγκριση ή μη αποζημίωσης ενός νέου φαρμάκου. Ταυτόχρονα, δε, διασυνδέεται με την ομάδα του Υπουργείου Υγείας, η οποία ενσωματώνει θεραπευτικά πρωτόκολλα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Άρα, το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και της αξιολόγησης, ενσωματώνεται στην λογική των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, των μητρώων των ασθενών κτλ.

Και επειδή, όπως τόνισε ο υπουργός,  η περιρρέουσα ατμόσφαιρα αυτόν τον καιρό είναι λίγο δύσκολη, θα μπουν δικλείδες ασφαλείας για να μη διαιωνίζονται τα φαινόμενα διαφθοράς στο μέλλον και για να έχει την αίσθηση ο πολίτης, ότι η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, αλλά ότι είναι μία σοβαρή οργανωμένη χώρα που μπορεί να έχει μηχανισμούς ελέγχου, αξιολόγηση της ποιότητας και κυρίως εγγυημένης κάλυψης των αναγκών υγείας των ανθρώπων.