Υγεία

Ξανθός: Η κυβέρνηση παίρνει οριστικό διαζύγιο με το «φαύλο» παρελθόν του ΚΕΕΛΠΝΟ


«Είναι αυτή η κυβέρνηση και αυτή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας που αποφάσισε την εξυγίανση ενός φορέα που ήταν η επιτομή της συναλλαγής και της διαπλοκής με πολιτικά, με επιχειρηματικά και μιντιακά συμφέροντα», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας για τη νομοθετική παρέμβαση για το ΚΕΕΛΠΝΟ και την μετεξέλιξή του σε Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

«Η διοίκηση της Αριστεράς στο ΚΕΕΛΠΝΟ»

«Αυτή η κυβέρνηση και αυτή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είπε ότι εδώ θα υπάρξει παρέμβαση εξυγιαντική», είπε ο Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

«Δεν είναι τυχαίο ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ κατάφερε, με τη νέα του διοίκηση, να διαχειριστεί μείζονος σημασίας προγράμματα για πρόσφυγες και μετανάστες. Τα διαχειρίστηκε με απόλυτη διαφάνεια και χωρίς να μπορεί να πει κανείς κουβέντα, για προβλήματα στη διαχείριση. Η έκθεση των ορκωτών λογιστών αποφαίνεται ότι όλα έγιναν καλώς, με απορροφητικότητα 98% και με επιβράβευση από τις υπηρεσίες της Κομισιόν» είπε ο υπουργός Υγείας και υπογράμμισε: «Αυτή είναι η διοίκηση που άσκησε η Αριστερά, σε αυτό το δύσκολο και φαύλο τοπίο. Σήμερα το θωρακίζουμε, και θεσμικά, με σεβασμό στα δικαιώματα του προσωπικού και δίνουμε προοπτική ομαλής μετάβασης στο νέο φορέα».

«Το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν ένας φορέας που μολονότι διέθετε ένα αξιόλογο προσωπικό, ταυτόχρονα ήταν και ένας βαθύτατα διεφθαρμένος μηχανισμός», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. «Το ΚΕΕΛΠΝΟ χρησιμοποιήθηκε ως πολιτικό εργαλείο και όπλο από κυβερνήσεις, προκειμένου να εξυπηρετήσει κάθε είδους σκοπούς, που κάθε άλλο είχαν σχέση με την αντιμετώπιση των λοιμώξεων και των νοσημάτων. Με τη νομοθετική παρέμβαση που φέρνει η κυβέρνηση, ερχόμαστε να κλείσουμε τον κύκλο της σαπίλας και της διαφθοράς των προηγούμενων χρόνων και να αποτρέψουμε τη μελλοντική δυνατότητα, σε κάποιους να ξανακάνουν τα ίδια», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και επισήμανε: «Το ΚΕΕΛΠΝΟ ξόδευε χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν, 6 με 10 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο διαφημιστική δαπάνη, σε διάφορα sites υπαρκτά και ανύπαρκτα, διότι δεν ήταν στο δημόσιο λογιστικό. Περιγράφονται όλα στο πόρισμα των ελεγκτών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ένα πόρισμα από το οποίο πολλές προτάσεις τις υιοθέτησε η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο. Αλλάζουμε και όνομα στο ΚΕΕΛΠΝΟ σε Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, για να πάρουμε οριστικό διαζύγιο με το παρελθόν".

ΝΔ: Το ΚΕΕΛΠΝΟ εξελίσσεται σε δυσκίνητο Οργανισμό

«Καμία μεταρρύθμιση δεν γίνεται» είπε για το ΚΕΕΛΠΝΟ ο βουλευτής της ΝΔ, Ιάσων Φωτήλας, και επέμεινε ότι «θα αντικατασταθεί το παλαιό με το...παλαιότερο και θα αποδειχθεί σύντομα». Είπε δε, ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ λειτούργησε ως ΝΠΙΔ για να υπάρχει ευελιξία και να είναι δυνατή η άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με σοβαρές περιπτώσεις απειλής της δημόσιας υγείας. «Δεν χρειάζονται δυσκίνητοι οργανισμοί με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στην εποχή του Μεσοπολέμου. Χρειάζονται δομές με σχετική αυτονομία, ώστε να μπορούν να κινητοποιήσουν άμεσα το ιατρικό, επιστημονικό δυναμικό. Η κυβέρνηση, δέσμια ιδεοληψιών, μετατρέπει το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ΝΠΔΔ και θα προκύψουν προβλήματα στο επιχειρησιακό σχέδιο του Οργανισμού και στην ευελιξία του», είπε ο Ιάσων Φωτήλας και τόνισε ότι τα περί αμαρτωλού παρελθόντος του ΚΕΕΛΠΝΟ για την κατάργησή του, δεν πείθουν.

ΔΗΣΥ: πρόκειται περί μεταμφίεσης

«Πρόκειται περί μεταμφίεσης», ανέφερε από τη ΔΗΣΥ ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας και πρόσθεσε: «Έχουμε τον ίδιο οργανισμό με λίγο πολύ τους ίδιους στόχους, διευρυμένους ίσως, ο οποίος με το ίδιο προσωπικό στο ίδιο κτίριο θα κάνει την ίδια δουλειά που έκανε πριν. Τώρα δεν το λέμε ΚΕΕΛΠΝΟ, το λέμε ΕΟΔΥ. Η μόνη αλλαγή που γίνεται, είναι η αλλαγή από νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου». Ο βουλευτής είπε επίσης, ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στο νομοσχέδιο για το πώς θα γίνεται ο διαχειριστικός έλεγχος, αλλά πρόσθεσε ότι είναι θετικός στη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Κανόνες για τις ιδιωτικές κλινικές

Αναφερόμενος στις διατάξεις για τις ιδιωτικές κλινικές, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, υπογράμμισε ότι εισάγεται ένα πλαίσιο πολύ πιο σύγχρονο, με μεγαλύτερα στάνταρς ποιότητας και ασφάλειας για τον ασθενή, με περισσότερες δικλείδες ασφαλείας, με έμφαση στα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού αφού εισάγεται υποχρέωση για συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ως υποχρέωση για να εγκριθεί η άδεια. «Μέχρι τώρα, αυτό που κυριαρχούσε ήταν ευέλικτες μορφές απασχόλησης» είπε ο Ανδρέας Ξανθός και υπογράμμισε: «Όπως οφείλουμε στο δημόσιο σύστημα υγείας να εδραιώνουμε κανόνες αξιολόγησης, ελέγχου, χρηστής διοίκησης, προδιαγραφών ποιότητας, έτσι οφείλουμε να κάνουμε και στην ιδιωτική αγορά υπηρεσιών υγείας».

Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης

Ο κ. Ξανθός, αναφερόμενος στους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης, επισήμανε ότι «από την πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων υπάρχει μια καταρχήν θετική τοποθέτηση, με εξαίρεση το ΚΚΕ το οποίο προσεγγίζει το θέμα με ακατανόητο, δογματικό και απολύτως αντιεπιστημονικό τρόπο». Ο υπουργός Υγείας επικαλέστηκε τον Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας και τον ΟΗΕ, που λένε ότι ο εξαρτημένος και ιδιαίτερα ο χρήστης ενδοφλέβιων ναρκωτικών, έχει δικαίωμα στην κατάλληλη θεραπεία, ιδιαιτέρως σε υπηρεσίες μείωσης της βλάβης. Επισήμανε δε, ότι η παρέμβαση για τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης επιχειρεί να να δώσει φροντίδα σε «χρήστες που είναι στις πιάτσες, που είναι άστεγοι, που κάνουν κοινή χρήση συριγγών, που πεθαίνουν από σοβαρά λοιμώδη νοσήματα, που πεθαίνουν από υπερβολική δόση, αβοήθητοι». Ο κ. Ξανθός ανέφερε επίσης, ότι υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση πως οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης μειώνουν τους θανάτους των χρηστών, μειώνουν τη βλάβη και είναι ένα πρώτο βήμα με άλλες υπηρεσίες του συστήματος υγείας και προφανώς με άλλα μέτρα, που πρέπει να οδηγούν στην απεξάρτηση, τη θεραπεία και τη σταδιακή επανένταξη.

ΚΚΕ: δεν τεκμηριώνεται η αποτελεσματικότητα των ΧΕΧ

«Είναι αλήθεια πως στην Ε.Ε. λειτουργούν 78 city room, δηλαδή, χώροι στους οποίους γίνεται χρήση ή εποπτευόμενοι χώροι και οι 45 βρίσκονται στην Ολλανδία. Εκεί λειτουργούν παράλληλα με τα προγράμματα χορήγησης ηρωίνης σε χρήστες με την ευθύνη του κράτους, με την εμπλοκή δήμων και 180 άλλων φορέων, υπουργείων, τοπικής διοίκησης, εκκλησίας, ΜΚΟ, ακόμα και το κόμμα των ναρκωτικών», επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και παρατήρησε: «Από τα στοιχεία της ολλανδικής κυβέρνησης, δεν προκύπτει από πουθενά η αποτελεσματικότητα αυτού του μέτρου. Αντίθετα, έχουμε τη σταθερή αύξηση της χρήσης ηρωίνης, ενώ συγχρόνως τα στοιχεία δείχνουν ότι λόγω αυτών των χωρών, των city room είτε ΧΕΧ κ.λπ., στην Ολλανδία δεν υπάρχει τάση ένταξης χρηστών σε θεραπευτικά προγράμματα. Αντίστοιχα, στην Ελβετία οι αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν έναν τέτοιο χώρο στο πάρκο της Ζυρίχης, γιατί μέσα σε λίγα χρόνια μετατράπηκε σε κόλαση ζωντανών νεκρών».

Συνταγογράφηση για ανασφάλιστους πολίτες

Αναφορικά με τα μέτρα διευκόλυνσης της συνταγογράφησης για ανασφάλιστους πολίτες, ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι πλέον θα είναι δυνατό να συνταγογραφούνται φάρμακα και εξετάσεις από συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και όχι μόνο από γιατρούς δημόσιων δομών. Άφησε δε, ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει τροποποίηση επί τα βελτίω, προκειμένου να μπορούν οι ανασφάλιστοι να συνταγογραφούνται και από οποιονδήποτε πιστοποιημένο γιατρό, αφού ούτως ή άλλως οι εξετάσεις τους θα γίνονται στις δημόσιες δομές και τα φάρμακά τους θα τα παίρνουν όπως τα παίρνουν.

Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος

Για τη νομική θωράκιση του Ηλεκτρονικού Ατομικού Φακέλου, ο Ανδρέας Ξανθός είπε ότι αποτελεί στοίχημα να προχωρήσει γρήγορα, ώστε να εξελιχθεί σε ένα εργαλείο καταγραφής όλων των δεδομένων που αφορούν ανάγκες και παρεμβάσεις υγείας (φάρμακα, προληπτικές δράσεις, εμβόλια κλπ) του κάθε πολίτη και όχι μόνο του ασθενή, και θα είναι προσβάσιμος από όλο το σύστημα υγείας, ώστε να υπάρξει εποπτεία, έλεγχος - δεδομένα που θα μπορεί να αξιοποιεί η πολιτεία για τον ανασχεδιασμό των πολιτικών της υγείας.