Πολιτική

Ξανθός: Εξακολουθεί να υπάρχει η υγειονομική τραγωδία των 50 και 60 νεκρών καθημερινά


Με τις τοποθετήσεις των πρώτων βουλευτών οι οποίοι υπογράφουν την επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσαν ο πρόεδρος και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Αποτυχημένη διαχείριση της υγειονομικής τραγωδίας και οι εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες για τους διασωληνωμένους-θανάτους εκτός ΜΕΘ», ξεκίνησε η συζήτησή της στην Ολομέλεια. Στη συνέχεια αναμένεται να παρέμβει και ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Η επίκαιρη επερώτηση που προγραμματίσθηκε και συζητείται σήμερα είχε κατατεθεί στις 15 Νοεμβρίου 2021.

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, ανοίγοντας τη συζήτηση, ανέφερε πως «ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι παρενέργειές του κάνουν ακόμα πιο τοξικό και δυσβάσταχτο για την κοινωνία το μείγμα της υγειονομικής κρίσης, της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας, η οποία εξελίσσεται στη χώρα μας». Όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, η υγειονομική κρίση είναι ακόμα εδώ και «αναδεικνύει την αποτυχία της κυβέρνησης και αυτό δεν είναι αντιπολιτευτικός λόγος αλλά υπάρχουν πια δεδομένα που το αποδεικνύουν».

Ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι η υγειονομική τραγωδία των 50 και 60 νεκρών καθημερινά εξακολουθεί να υπάρχει και δεν έχει γίνει καμία σοβαρή προσπάθεια από το υπουργείο Υγείας να αποτιμηθούν η πορεία και η διαχείριση της πανδημίας και να αναζητηθούν τα βαθύτερα αίτια των υψηλών δεικτών, σε σχέση με τους υπόλοιπους, της θνησιμότητας στην Ελλάδα. «Είμαστε σήμερα στη χειρότερη θέση από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, είμαστε στο πρώτο χειρότερο γκρουπ των χωρών-μελών της ΕΕ μαζί με χώρες των Βαλκανίων και των πρώην ανατολικών χωρών σε πλεονάζουσα θνησιμότητα» και μάλιστα «η θέση της χώρας μας χειροτέρευε από κύμα σε κύμα της πανδημίας και αυτός είναι ο πιο σκληρός δείκτης της πανδημίας», τόνισε.

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε την «αποδιοργάνωση των νοσοκομείων του ΕΣΥ όπου η πλειοψηφία τους μετατράπηκαν σε covid νοσοκομεία με αποτέλεσμα να έχουμε αυξημένη θνησιμότητα σε άλλους ασθενείς και ακύρωση χειρουργείων» καθώς και τις «ακάλυπτες υπηρεσίες για ανασφάλιστους που τριπλασιάστηκε η ανισότητα νοσηλείας στη χώρα μας».

Επιπλέον, καταλόγισε στην κυβέρνηση έλλειψη ιδεολογικής βούλησης, στήριξης και ενδυνάμωσης του δημόσιου συστήματος υγείας, σημειώνοντας πως γι' αυτό «η μαύρη βίβλος της πανδημίας γράφεται καθημερινά και αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί». «Ακόμα και σήμερα, ο υπουργός Υγείας μιλάει για αντιλήψεις κρατισμού που υπάρχουν στο ΕΣΥ, δηλαδή νεοφιλελευθερισμός και ενίσχυση των ιδιωτικών συμφερόντων στην υγεία», πρόσθεσε.

Ο κ. Ξανθός πρότεινε ριζική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, με ανασχεδιασμό και ενδυνάμωση του Χάρτη Υγείας με περιφερειακές μονάδες, γενναίους πόρους, αύξηση αποδοχών και κίνητρα στους υγειονομικούς, μονιμοποίηση των 15.000 συμβασιούχων επικουρικών γιατρών και αυτόματη αναπλήρωση για όσους συνταξιοδοτούνται. Επίσης, να λήξει η συζήτηση περί απολύσεων για αυτούς που είναι σε αναστολή εργασίας γιατί είναι κοινωνική αγριότητα, να μην ανοίξει η ιστορία των εργολαβικών συνεργείων στα νοσοκομεία και να διατηρηθεί το καθεστώς των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Τέλος, πρότεινε συνολική επένδυση σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας και όχι αλλαγή χαρακτήρα των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ και σε ΣΔΙΤ, γιατί «πάμε σε προ ΕΣΥ περίοδο, κάτι που δεν αξίζει ούτε στην κοινωνία ούτε στη χώρα».

Διαβαστε επισης