«Δεν υπάρχει περιθώριο αποτυχίας στην υγειονομική διαχείριση της τουριστικής δραστηριότητας, την ίδια ώρα που η εικόνα από την τουριστική αγορά της χώρας είναι απογοητευτική», δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός. «Η αίσθηση όλων των επιχειρηματιών, εργαζομένων, συναφών επαγγελμάτων, τοπικών κοινωνιών αλλά όπως και προσωπικά διαπιστώνω, είναι ότι έχουμε ήδη μπει σε ένα νέο κύκλο βαθιάς οικονομικής κρίσης, χρεοκοπίας, λουκέτων, ανεργίας και φτωχοποίησης της κοινωνίας».
Με αφορμή επαφές του κ. Ξανθού με μέλη του Συλλόγου Ξενοδόχων του Νομού Ρεθύμνου αλλά και επιχειρηματίες της πόλης, ο κ. Ξανθός είπε στο ΑΠΕ ΜΠΕ πως: «Η επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας στη χώρα με υγειονομικά ασφαλή και οικονομικά βιώσιμο τρόπο είναι μια δύσκολη εξίσωση που οφείλει να λύσει η κυβέρνηση, ειδικά σε μια χρονική συγκυρία που, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η διασπορά του ιού σε πολλές χώρες είναι ακόμα ανεξέλεγκτη». Για το αν βοηθάει όμως η όποια κινδυνολογία από όπου αυτή και αν προέρχεται, ο κ. Ξανθός δήλωσε ότι: «Σ' αυτή τη φάση δεν βοηθά η κινδυνολογία. Είναι σίγουρο όμως ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αποτυχίας, γιατί το υγειονομικό, οικονομικό και κοινωνικό πλήγμα θα είναι βαρύτατο. Εμείς, όπως κάναμε και στο αρχικό κύμα της πανδημίας, δεν πρόκειται να επενδύσουμε στην υγειονομική αποτυχία και στην καταστροφή. Θα συνεχίσουμε όμως να επισημαίνουμε ανεπάρκειες, αστοχίες ή ολιγωρίες της κυβέρνησης και να προτείνουμε τα αναγκαία μέτρα ουσιαστικής υγειονομικής «θωράκισης» των νησιών». Ο τουρισμός φέτος όπως είπε στο Πρακτορείο ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της οικονομίας , της απασχόλησης και του εισοδήματος των ανθρώπων. «Είναι ζήτημα εθνικής σημασίας να αποτραπεί η καταστροφή και να περιοριστεί η ζημιά. Και απαιτούνται πρωτοβουλίες κοινωνικής και πολιτικής συνεννόησης σε υψηλό επίπεδο για να κρατηθεί όρθιος αυτός ο ευαίσθητος τομέας και να επανασχεδιαστεί από την αρχή το παραγωγικό μοντέλο και η τουριστική ανάπτυξη της χώρας».
Σχετικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και το σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση ο κ. Ξανθός επισήμανε ότι όλα θα κριθούν με βάση τα αντανακλαστικά του συστήματος (ΕΣΥ, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ, Πολιτική Προστασία, Αυτοδιοίκηση, φορείς του τουρισμού) σε κάθε ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid-19 , στην επάρκεια προσωπικού και μέσων στις δημόσιες δομές των τουριστικών προορισμών, στην καλή προετοιμασία και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ, των ιδιωτών γιατρών αλλά και των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και στις τουριστικές επιχειρήσεις. «Θα κριθεί δηλαδή, στην ετοιμότητα αλλά και στο συντονισμό των ενεργειών που πρέπει να γίνουν για τη διαχείριση τοπικών υγειονομικών κρίσεων».