Ξανανοίγει ο φάκελος των «θαλασσοδανείων» σε κόμματα, media και μεγαλοεπιχειρηματίες, που δόθηκαν μέχρι το 2015 με σκανδαλώδεις όρους και καθ' υπέρβαση τραπεζικών κανόνων. Τα δάνεια αυτά, που υπερβαίνουν το 1,5 δισ. ευρώ, δεν αποπληρώθηκαν ποτέ, φορτώνοντας επιπλέον βάρη στις τράπεζες.
Μετά την έκδοση τριών δικαστικών βουλευμάτων που έκριναν αντισυνταγματική τη διάταξη για την ασυλία των εμπλεκόμενων τραπεζικών στελεχών, η ανακρίτρια Διαφθοράς Βασιλική Μπράτη ξεκίνησε την κύρια ανάκριση για τα «θαλασσοδάνεια» των κομμάτων, καλώντας σε απολογία τραπεζικά στελέχη που διώκονται για το κακούργημα της απιστίας.
Αναμένεται να ακολουθήσουν οι κλήσεις σε στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που είχαν την ευθύνη των οικονομικών των κομμάτων τους όταν δόθηκαν τα σκανδαλώδη δάνεια. Σ' αυτούς αποδίδεται η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απιστία.
Επισημαίνεται ότι οι υποθέσεις των «θαλασσοδανείων» είχαν κλείσει με την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία αφαιρούσε από τις εισαγγελικές αρχές το δικαίωμα αυτεπάγγελτης παρέμβασης για αδικήματα απιστίας από τραπεζικά στελέχη και απαιτούσε έγκληση από τη ζημιωθείσα τράπεζα.
Η τύχη της διάταξης για την ασυλία των τραπεζικών στελεχών δεν έχει κριθεί οριστικά, δεδομένου ότι μετά την αποδοχή της αναίρεσης που άσκησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Παπαγεωργίου, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα εξετάσει το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας της επίμαχης διάταξης.
Οι ενώσεις δικαστών και εισαγγελέων έχουν πάρει σαφή θέση κατά της διάταξης που παρέχει ασυλία σε όσους χορήγησαν τα «θαλασσοδάνεια» όχι μόνο στα κόμματα αλλά και στα ΜΜΕ και σε επιφανείς χρεοκοπημένους επιχειρηματίες, την εποχή που η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας και οι τράπεζες διασώζονταν με κρατικό χρήμα.
Επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ το θέμα των «θαλασσοδανείων» είχε αποτελέσει αντικείμενο ενδελεχούς δικαστικής έρευνας και παραπέμφθηκε σε Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής. Ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ εναντιώθηκε στη θέσπιση διατάξεων με την οποία "αμνηστεύονταν" τα αδικήματα εμπλεκομένων τραπεζικών στελεχών. Τώρα θα επιχειρήσει να αναδείξει πάλι αυτή την υπόθεση, δίνοντας έμφαση στις ευθύνες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, στην προσπάθεια τους να συγκαλύψουν την υπόθεση και στη σκανδαλώδη χρηματοδότηση "βαρόνων" των media την ώρα που οι τράπεζες "βούλιαζαν"
Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Ξανθόπουλος δήλωσε:
«Στο κενό φαίνεται ότι πέφτουν οι φιλότιμες νομοθετικές προσπάθειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αμνηστεύσει ουσιαστικά τα τραπεζικά στελέχη και τους υπευθύνους κομμάτων και επιχειρήσεων από τις ποινικές τους ευθύνες για τα δανεικά και αγύριστα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ανακρίτρια έχει ήδη αποστείλει τις πρώτες κλήσεις για απολογία στα πρώτα τραπεζικά στελέχη για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας. Σύντομα αναμένεται να ακολουθήσουν κλήσεις και στους υπεύθυνους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για ηθική αυτουργία στην απιστία.
[...] Η ελληνική Δικαιοσύνη σε πλείστες περιπτώσεις έκρινε αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις αυτές και αρνήθηκε να τις εφαρμόσει.
Αυτές οι εξελίξεις αφήνουν πολιτικά έκθετη την κυβέρνηση για την προκλητικά αντιθεσμική προσπάθεά της να εξασφαλίσει προνομιακή ασυλία σε τραπεζίτες αλλά και στελέχη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για τα “θαλασσοδάνεια” των κομμάτων τους. Ο πρωθυπουργός οφείλει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό εάν και πότε θα επιστρέψει η Ν.Δ. τα δάνεια που έλαβε ή θα τα φορτώσει στις πλάτες του ελληνικού λαού».