Αγορές

Ξανά στο "κόκκινο" οι αγορές της Ευρώπης


Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, καθώς ο πληθωρισμός και οι εξελίξεις γύρω από την τροφοδοσία με φυσικό αέριο των χωρών της ΕΕ βρίσκονται στο επίκεντρο.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, ενώ η ΕΕ ετοιμάζει σχέδιο μεταρρυθμίσεων για την αγορά ενέργειας, το οποίο θα συζητηθεί στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου. Η Γερμανία και άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης βλέπουν πλέον θετικά τις προτάσεις για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και αποσύνδεσή τους από αυτές του ρεύματος.

Η γαλλική εταιρεία ενέργειας Engie ανακοίνωσε σήμερα ότι η Gazprom την ενημέρωσε για την περαιτέρω και άμεση μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου «εξαιτίας μιας διαφωνίας των πλευρών για την εφαρμογή των συμβολαίων».

Η χρήση ολλανδικού φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 25% τους πρώτους έξι μήνες του 2022, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, με τη βαριά βιομηχανία και τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας να κάνουν τις μεγαλύτερες περικοπές εξαιτίας των υψηλών τιμών.

Στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών βρέθηκε ο πληθωρισμός της Γερμανίας, εξαιτίας της τεράστιας ανόδου των τιμών της ενέργειας. Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, με βάση εναρμονισμένα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξήθηκαν 8,8% τον Αύγουστο, όπως ανέμεναν αναλυτές στο Bloomberg. Τρόφιμα και ενέργεια έδωσαν την παραπάνω ώθηση, όπως αναφέρει η στατιστική υπηρεσία, παρόλο που ο αντίκτυπος αντισταθμίστηκε εν μέρει από την κρατική βοήθεια, τα οποία είναι προσωρινά, δείχνοντας ότι ο τιμές θα πάρουν την ανιούσα. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης αναμένεται να παρουσιάσουν νέα άνοδο ρεκόρ 9%, όπως περιμένουν αναλυτές. Η Bundesbank βλέπει τις προοπτικές ως αβέβαιες λόγω της «ασαφούς κατάστασης» στις αγορές εμπορευμάτων. Αξίζει να σημειωθεί πως η μεγάλη ανησυχία των οικονομικών επιτελείων στη Γερμανία είναι να μη γυρίσει η χώρα στην περίοδο του υπερπληθωρισμού μετά τον Μεγάλο Πόλεμο του 1914-1918.

Νέες απώλειες σημείωσε το επιχειρηματικό κλίμα στην ευρωζώνη, κατά τον Αύγουστο. Όπως αναφέρει η ΕΕ, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης έφτασε στις 97,6 μονάδες έναντι 98,9 μονάδων τον Ιούλιο και ενώ οι αναλυτές, σύμφωνα με το Reuters, περίμεναν 98 μονάδες. Πρόκειται για το χαμηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 2021, όπως τονίζουν οι με τους Financial Times. Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τις τιμές πώλησης έπεσαν για τέταρτο συνεχόμενο μήνα σε βιομηχανία και υπηρεσίες, ενώ στο λιανεμπόριο σημειώθηκε πτώση για δεύτερο μήνα. Οι προσδοκίες των καταναλωτών για την πτώση των τιμών στο επόμενο 12μηνο μειώθηκαν για πέμπτο συνεχόμενο μήνα.

Για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες έπεσε ο πληθωρισμός στην Ισπανία. Ειδικότερα, οι εναρμονισμένες με την Ευρωπαϊκή Ένωση τιμές καταναλωτή ανέβηκαν κατά 10,3% σε σχέση τον Αύγουστο του 2021, πέφτοντας από την αύξηση-ρεκόρ του Ιουλίου στο 10,7%. Το εν λόγω ποσοστό περίμεναν αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg. Αξίζει να σημειωθεί πως ο βασικός δείκτης πληθωρισμού που δεν περιλαμβάνει ευμετάβλητα στοιχεία όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, ανέβηκε στο 6,4%, στο υψηλότερο ποσοστό από το 1993.

Η ενεργειακή εταιρία Uniper αιτήθηκε χθες τη χορήγηση μεγαλύτερης οικονομικής βοήθειας από τη γερμανική κυβέρνηση ανεβάζοντας το λογαριασμό για την οικονομική διάσωσή της στα 19 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς οι αυξημένες τιμές φυσικού αερίου απορρόφησαν τα αποθέματα οικονομικής ρευστότητας που διέθετε.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 419.58 μονάδες, με απώλειες σχεδόν 0.73%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,563.05  μονάδες, με πτώση 0.21%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,363.25 μονάδες, πέφτοντας 0.86%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 12,963.34 μονάδες, με κέρδη 0.55%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,210.22 μονάδες, διολίσθησε 0.19%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε, σχεδόν αμετάβλητος, στις 21,834 μονάδες. 

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 7,982.92 μονάδες, όντας περίπου στα ίδια με χθες.

Διαβαστε επισης