Χρηστικά

Κρύβουν τις λίστες μεγαλοοφειλετών Εφορίας και ΕΦΚΑ!


Η ΑΑΔΕ παγώνει για ένα ακόμη χρόνο τη δημοσιοποίηση των ονομάτων και των επωνυμιών των φυσικών και νομικών προσώπων που ανήκουν στην κατηγορία των μεγαλοοφειλετών.

Χωρίς καμία περαιτέρω εξήγηση, η ΑΑΔΕ εξέδωσε απόφαση (Α 1097/2022) με την οποία γνωστοποιεί ότι οι λίστες των μεγαλοοφειλετών επικαιροποιούνται μέχρι την 30ή Ιουνίου 2023.

Σημειώνεται ότι η προηγούμενη απόφαση προέβλεπε τη δημοσιοποίηση των μεγαλοοφειλετών έως την 30ή Ιουνίου 2022, κάτι που φυσικά δεν έγινε και η διαδικασία αναβλήθηκε για ένα ακόμη έτος, για τον επόμενο Ιούνιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία δημοσιοποίηση της λίστας όσων χρωστάνε σε Εφορία και ΕΦΚΑ, ποσά άνω των 150.000 ευρώ, έγινε στις 30 Ιουνίου του 2019 και οι λίστες επικαιροποιήθηκαν στις 9 Οκτωβρίου 2019 για τα φυσικά πρόσωπα και στις 4 Δεκεμβρίου 2019 για τα νομικά πρόσωπα.

Δηλαδή, τον Ιούνιο του 2023, που είναι η νέα ημερομηνία δημοσιοποίησης, θα κλείσουν τέσσερα χρόνια, με τις σχετικές λίστες να παραμένουν κρυφές.

Τι αποκρύπτεται

Σε ότι αφορά στους μεγαλοοφειλέτες η λίστα της ΑΑΔΕ και του ΕΦΚΑ που, επρόκειτο να δημοσιοποιηθεί στις 30 Ιουνίου, αλλά αναβλήθηκε για ένα έτος, θα περιλάμβανε περίπου 30.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα χρωστούν ποσά άνω των 150.000 ευρώ έκαστος.

Πρόκειται για πάνω από 30.000 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες με βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή άνω των 150.000 ευρώ, τα οποία χρονίζουν τουλάχιστον για ένα έτος και πάνε πολλά εξ αυτών, πάνε πολλές δεκαετίες πίσω.

Στον κατάλογο αναγράφονται το όνομα ή η επωνυμία του φυσικού ή νομικού προσώπου, ο ΑΦΜ, το ποσό της αρχικής οφειλής, οι προσαυξήσεις και το συνολικό χρέος.

Παράλληλα στη διπλανή στήλη θα αναγράφονται και οι λίστες των οφειλετών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τέλος το άθροισμα των οφειλών.

Στόχος της συγκεκριμένης διαδικασίας που καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια είναι, μέσω της διαπόμπευσης, να ασκηθεί πίεση στους οφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους ή να τα αποπληρώσουν.

Παράλληλα, η δημοσιοποίηση, αποσκοπεί και σε... πρακτικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, στόχος είναι η ενημέρωση όλων των δημοσίων υπηρεσιών και των ιδιωτών για το «προφίλ» των συγκεκριμένων προσώπων.

Οι συγκεκριμένες λίστες, λειτουργούν ως βάση δεδομένων οφειλετών, από την οποία ενημερώνονται τόσο ιδιώτες όσο και δημόσιες υπηρεσίες, για το προφίλ των συναλλασσόμενων.

Τόσο η Εφορία όσο και ο ΕΦΚΑ προσδοκούν ότι κάποιος πολίτης ή δημόσια υπηρεσία, ίσως εντοπίσουν κάποιον εκ των μεγαλοοφειλετών, να διαθέτει περιουσιακά στοιχεία και να τον καταγγείλουν, ώστε να αναβιώσουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Έκρηξη οφειλετών

Στο μεταξύ τον Μάιο, ο αριθμός των οφειλετών προς το την Εφορία αυξήθηκε κατά 800.000 ΑΦΜ σε σχέση με τον Απρίλιο. Από 3,9 εκατομμύρια τον Απρίλιο ο αριθμός τους ξεπέρασε τα 4,7  εκατομμύρια τον Μάιο και μάλιστα 2 εκατ. εξ αυτών είναι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να αντιμετωπίσουν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος που έχει συσσωρευτεί ανέρχεται σε 112,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων εισπραχθέντα θεωρούνται τα 87 δισ. ευρώ και μη εισπράξιμα περίπου 25  δισ. ευρώ.

Διαβαστε επισης