Πολιτική

Κρίση από τις κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ: Τι πραγματικά συμβαίνει με Σφακιανάκη


 Αφορμή να αποκαλυφθεί η από καιρό σοβούσα κρίση στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας και της κυβέρνησης αποτέλεσε η υπόθεση της μετακίνησης του υποστράτηγου Μανώλη Σφακιανάκη από τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος. Πρόκειται για τη δεύετρη μεγάλη μεταρρύθμιση της αστυνομίας, η οποία είχε σχεδιαστεί και γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστεί από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΡΟΠΟ, Νίκο Τόσκα, έργο στο οποίο απέτυχε νωρίτερα ο Γιάννης Πανούσης.

Αν και οι προβολείς της δημοσιότητας έπεσαν στην υπόθεση Σφακιανάκη, αυτή δεν ήταν τίποτε άλλο από μια παράπλευρη απώλεια, έναν κακό σχεδιασμό, ο οποίος αποδεικνύεται αρκετός για να δυναμιτίσει την κατάσταση και θέσει υπό αμφισβήτηση τη σοβαρότητα και την αποτελεσματικότητα του σχεδίου.

Η τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Τσουβάλα στη θέση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας δίνει το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής, με στόχο την αλλαγή της κουλτούρας στο σώμα, ενώ στέλνει μήνυμα και στην τρόικα, για την προσπάθεια εξορθολογισμού των δαπανών.

Στην ΕΛ.ΑΣ στελέχη που προέρχονται από πιο συντηρητικές κάστες δεν καλοβλέπουν την προσπάθεια αλλαγής της κουλτούρας στο σώμα. Παράλληλα υπάρχει και σύγκρουση με τον αναπληρωτή υπουργό, ακόμα και των πλέον προοδευτικών αξιωματικών, καθώς η τοποθέτηση ΄πολιτικού προϊσταμένου πρώην στρατιωτικού αντίκειται στο δόγμα αποστρατιωτικοποιήσης το σώματος.

Η απροθυμία του νέου επικεφαλής της Ελληνικής Αστυνομίας να αναβαθμίσει περεταίρω τη διεύθυνση ηλεκτρονικού εγκλήματος του Μανώλη Σφακιανάκη δημιούργησε εμπλοκή σε επίπεδο κρίσεων-προαγωγών, καθώς η διατήρησή του στο βαθμό του υποστράτηγου, σε θέση με προδιαγραφές ταξιάρχου ανέκοπτε την ομαλή εξέλιξη άλλων αξιωματικών.

Σε αυτό το πλαίσιο και πιεζόμενος από υπηρεσιακούς και μη παράγοντες ο Κωνσντατίνος Τσουβάλας επιχείρησε να λύσει τον γόρδιο δεσμό μετακινώντας τον Μανώλη Σφακιανάκη σε θέση –ψυγείο- η οποία όμως συνάδει με τη βαθμολογική εξέλιξή του.

Με τον τρόπο αυτό επιχείρησε να αποφορτίσει την ένταση στο εσωτερικό, κάτι που είχε προσπαθήσει να πράξει και ο προηγούμενος αρχηγός Δημήτρης Τσακνάκης.

Στο ζήτημα όμως παρενέβη προσωπικά και ο πρωθυπουργός, διαμηνύοντας στον αναπληρωτή υπουργό τη δυσαρέσκειά του για την έκταση που πήρε το θέμα και για τους άκομψους χειρισμούς που εντείνουν την κριτική προς την κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός και ο Μανώλης Σφακιανάκης έχουν μακρά γνωριμία, ενώ ο υποστράτηγος προστάτευσε σε αρκετές περιπτώσεις την οικογένεια του πρωθυπουργού από έκθεση τους σε κινδύνους, μέσω της δημοσίευσης φωτογραφιών των παιδιών του στο internet.

Το μήνυμα της επιλογής της Ζαχαρούλας Τσιριγώτη

Αντιστοίχως υψηλή είναι και η σημειολογία της τοποθέτησης της Ζαχαρούλας Τσιριγώτη στη θέση της αντιστρατήγου, υπαρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Πρόκειται για αξιωματικό με μεγάλη διεθνή εμπειρία και ευρύ πεδίο γνώσεων, ενώ ήταν και αυτή που τέθηκε επικεφαλής της διαχείρισης των προσφυγικών ροών.

Για την κυβέρνηση ιδιαίτερο βάρος έχει και το γεγονός ότι πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που προάγεται στο βαθμό του αντιστράτηγου.

Η κυρία Τσιριγώτη ανέπτυξε τις θέσεις και το έργο της στον Αλέη Τσίπρα κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λέσβο, με τον Αυστριακό Καγκελάριο Φάιμαν, με αποτέλεσμα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας να εισηγηθεί την προαγωγή της.

Η επόμενη ημέρα

Με τον Μανώλη Σφακιανάκη να παραμένει στο τιμόνι οι εξελίξεις περιπλέκονται, καθώς στις επόμενες κρίσεις, είτε θα αναβαθμιστεί σε αντιστράτηγος, είτε θα αποστρατευτεί, ενώ πλέον δεν αποκλείεται και η τοποθέτησή του στη θέση του αρχηγού.

Τα σενάρια αυτά προκαλούν αντιδράσεις στις τάξεις των υψηλόβαθμων αξιωματικών, οι οποίοι βλέπουν την εξέλιξή τους να εμποδίζεται.

Αντιστοίχως πρόβλημα αναμένεται να αποδειχθεί και για τον Νίκο Τόσκα η παραμονή του Μανώλη Σφακιανάκη στην ενεργό δράση, μετά το περιστατικό, κάτι που φαίνεται ότι γνωρίζει καλά ο υπουργός.