Με πιέσεις έξωθεν «άνοιξαν» οι διαπραγματεύσεις που μόλις ξεκίνησαν. Αυτή τη φορά τα μαντάτα ήρθαν από την Παγκόσμια Τράπεζα που αξίζει να σημειωθεί πως είναι σε άμεση συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και έχει συμβουλευτικό ρόλο.
Οπως έγινε γνωστό η Παγκόσμια Τράπεζα επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στη ζώνη των 5.000 ευρώ στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των προνοιακών επιδομάτων.
Τον δραστικό περιορισμό των φοροαπαλλαγών και μείωση του αφορολόγητου ορίου προτείνει η Παγκόσμια Τράπεζα, με στόχο την εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ από τις συνολικές δαπάνες για προνοιακή πολιτική και την καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) μέσα στο 2017, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής».
Διαπιστώνει αδυναμία παρέμβασης στις αμιγώς προνοιακές παροχές, καθώς παραδέχεται ότι οι κοινωνικές δαπάνες που το 2014 ήταν μόλις στο 2,1% του ΑΕΠ, έναντι μέσου ευρωπαϊκού όρου 4%, αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω, λόγω της περικοπής του ΕΚΑΣ και της λήξης των προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι εκπρόσωποι των δανειστών από τις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, οι δαπάνες αυτές αναμένεται να μειωθούν σε 1,85% του ΑΕΠ κατά το τρέχον έτος και να φθάσουν μόλις το 1,46% το 2017.
Εάν οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμείνουν στη μείωση των δαπανών κατά 0,5% του ΑΕΠ κατ’ έτος, γίνεται αντιληπτό ότι οι δαπάνες θα κατακρημνιστούν κάτω από 1% του ΑΕΠ το 2017 και στο 0,83% το 2018.
Για τον λόγο αυτό, η Παγκόσμια Τράπεζα, που έχει αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο από το προηγούμενο μνημόνιο, αφήνει στην πράξη εκτός συζήτησης τα αναπηρικά και τα οικογενειακά επιδόματα (οι δαπάνες για το παιδί και την οικογένεια ανέρχονται σε μόλις 0,4% του ΑΕΠ έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 2,1%). Μάλιστα, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρχε οποιαδήποτε αναφορά στο ύψος του αφορολόγητου ορίου, ξαφνικά στην τελική της πρόταση η Παγκόσμια Τράπεζα θέτει ως προτεραιότητα τη μείωσή του, από τις 8.636 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς οικογένεια, ακόμη και κάτω από 5.000 ευρώ. Η πρόταση σύμφωνα με πληροφορίες απορρίφθηκες από την ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας.
Διαβάστε επίσης Πρώτα οι διαβεβαιώσεις Στουρνάρα και μετά το σύνολο της ατζέντας