Επιχειρήσεις

Follie: Το νέο σχέδιο διάσωσης με κούρεμα ομολογιούχων - Οι πιστωτές παίρνουν τον έλεγχο


Μια εταιρεία – σκιά της παλιάς Folli Follie προσφέρεται στους ομολογιούχους, αλλιώς χάνουν το 90% των κεφαλαίων τους

Ένα άκρως επώδυνο σχέδιο διάσωσης μιας νέας, μικρής Folli Follie, που θα περάσει στον έλεγχο των πιστωτών, προτείνει στους ομολογιούχους η διοίκηση Κουτσολιούτσου, θέτοντας ένα σκληρό δίλημμα: αν δεν συναινέσουν στο σχέδιο, κινδυνεύουν να χάσουν σχεδόν όλα τα κεφάλαιά τους από ενδεχόμενη εκκαθάριση της άλλοτε ισχυρής ελληνικής πολυεθνικής.

Οι κάτοχοι των ομολογιών της εταιρείας έχουν δεσμεύσει κεφάλαια σχεδόν 450 εκατ. ευρώ στην «παλιά» Folli Follie του 1 δις. ευρώ τζίρου, που αποδείχθηκε εικονικός. Tώρα καλούνται να χρηματοδοτήσουν με αυτά τα κεφάλαια - και ενδεχομένως, με ακόμη περισσότερα - μια νέα μικρότερη Folli Follie, με τζίρο της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ, η οποία κατά την αισιόδοξη εκτίμηση του επιχειρησιακού σχεδίου θα εμφανίσει ζημίες στον αναμορφωμένο ισολογισμό του 2017 και στη φετινή χρήση.

Οι κάτοχοι ομολόγων καλούνται να ψηφίσουν τον Ιανουάριο για το σχέδιο, ώστε να κατατεθεί έως τις 24 Ιανουαρίου στο Πρωτοδικείο, με βάση το άρθρο 106δ του Πτωχευτικού Νόμου, που αναφέρεται στη «μεταβίβαση της επιχείρησης του οφειλέτη».

Το σχέδιο προβλέπει ότι οι περισσότερες «υγιείς» δραστηριότητες, με εξαίρεση την «αμαρτωλή» θυγατρική στην Ασία, θα μεταφερθούν σε μια νέα εταιρεία, που θα ελέγχεται από τους παλαιούς μετόχους μειοψηφίας και τους κατόχους ομολόγων, οι οποίοι θα ανταλλάξουν τους τίτλους τους με μετοχές και χρεόγραφα της νέας εταιρείας. Αποκλείεται δηλαδή από το νέο ιδιοκτησιακό σχήμα ο παλαιός βασικός μέτοχος Δημήτρης Κουτσολιούτσος.

Σε αυτό το σχήμα, ενδεχομένως να εισέλθει και νέος επενδυτής, όπως αναφέρεται στο σχέδιο, αν και, μέχρι στιγμής, όλες οι προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή ήταν άκαρπες. 
Η νέα εταιρεία θα έχει ως βασικό κλάδο δραστηριότητας τη μόδα, ως δεύτερο κλάδο τις δραστηριότητες εκτός Ασίας της Folli Follie, τα καταστήματα Links of London και τα καλλυντικά.

Πρόκειται για μια εταιρεία… αδυνατισμένη κατά τα δύο τρίτα, σε σχέση με την παλιά Folli Follie. Θα έχει εκτιμώμενο τζίρο 357 εκατ. ευρώ το 2017 και λειτουργικές ζημιές 38 εκατ. ευρώ. Το 2018, οι λειτουργικές ζημιές αυξάνονται στα 47 εκατ. ευρώ, ενώ το αισιόδοξο σχέδιο προβλέπει πέρασμα στα λειτουργικά κέρδη (15 εκατ. ευρώ) το 2019 και αύξηση του EBITDA στα 48 εκατ. ευρώ το 2021.

Η διοίκηση της Folli υποστηρίζει ότι με αυτή τη «λύση», οι ομολογιούχοι θα εισπράξουν περισσότερα από όσα θα έπαιρναν από εκκαθάριση της εταιρείας. Αν δεν γίνει δεκτό το σχέδιο, η Deloitte, σύμβουλος της διοίκησης, υπολογίζει ότι οι μη εξασφαλισμένοι πιστωτές θα πάρουν έως 10% των κεφαλαίων τους, δηλαδή θα χάσουν σχεδόν τα πάντα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα