Χρηστικά

«Κουρεύουν» οριστικά  το αφορολόγητο!


Οριστικό είναι το «κούρεμα» του αφορολόγητου ορίου για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, με τρυκ που εντάσσει το υπουργείο Οικονομικών στο υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα λειτουργεί ως παγίδα.

Όπως έχει αποκαλύψει το Σin, πλέον οι φορολογούμενοι για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο των 8.636,36 - 9.545,45 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση, θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις από ηλεκτρονικές αγορές, διπλάσιες σε σχέση με εκείνες που συγκεντρώνουν σήμερα.

Με τον τρόπο αυτό δυσκολεύει το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου και χιλιάδες νοικοκυριά θα χάνουν την έκπτωση του φόρου.

Το υπουργείο οικονομικών για να δικαιολογήσει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου υποστηρίζει, ότι σήμερα τα ποσοστά των ηλεκτρονικών αγορών επί του εισοδήματος είναι χαμηλά και οι φορολογούμενοι δηλώνουν περισσότερες δαπάνες από ότι υποχρεούνται. Οπότε κατά την άποψή τους, η αύξηση του ποσοστού των ηλεκτρονικών αγορών, δεν δημιουργεί πρόβλημα.

Η επιχειρηματολογία αυτή διαψεύδεται από τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με αυτά, το 2018, αρκετοί φορολογούμενοι δεν κάλυψαν ούτε τα χαμηλά (κατά το ΥΠΟΙΚ) όρια των ηλεκτρονικών αγορών και πλήρωσαν περισσότερο φόρο συνολικά κατά 35,6 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι μισθωτοί πλήρωσαν περισσότερο φόρο εισοδήματος κατά 16,9 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνταξιούχοι επιβαρύνθηκαν με πρόσθετο φόρο ύψους 9,5 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, οι αγρότες πλήρωσαν επιπλέον 1,9 εκατ. ευρώ, 4,24 εκατ. ευρώ, πλήρωσαν οι εισοδηματίες επειδή δεν κάλυψαν το αφορολόγητο όριο με αποδείξεις. Επίσης στις τσιμπίδα έπεσαν και φορολογούμενοι με έσοδα από μισθωτές υπηρεσίες και από ελευθέρια επαγγέλματα, οι οποίοι πλήρωσαν επιπλέον φόρο ύψους 3,1 εκατ. ευρώ.

Η παγίδα του ΥΠΟΙΚ

Το σχέδιο προβλέπει ουσιαστικά τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στο ποσό των 6.500 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ΄ επάγγελμα αγρότες. Όμως το αφορολόγητο δεν θα είναι δεδομένο, καθώς για να εξασφαλιστεί θα πρέπει ο υπόχρεος να μαζέψει αποδείξεις αγορών με ηλεκτρονικά μέσα, όπως ισχύει και σήμερα, ανάλογα με το εισόδημά του ως εξής: 

  • 10% του εισοδήματος, όταν το πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημά του είναι μέχρι 10.000 ευρώ.
  • 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ και 15% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο εισόδημά του ανέρχεται σε 10.001 έως και 30.000 ευρώ και
  • 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ, 15% επί των επόμενων 20.000 ευρώ και 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο -πραγματικό ή τεκμαρτό- εισόδημά του ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.

Επίσης, για να κατοχυρωθεί το αφορολόγητο των 8.636,36 - 9.545,45 ευρώ και το προσαυξημένο για όσους έχουν παιδιά, θα πρέπει να συγκεντρώνονται περισσότερες αποδείξεις μέσω «πλαστικού χρήματος ή e-banking ως εξής: 

  • Για το εισόδημα έως 10.000 ευρώ, θα απαιτούνται αποδείξεις για ηλεκτρονικές αγορές, τουλάχιστον 20% του δηλωθέντος εισοδήματος, από 10% σήμερα.
  • Για το κλιμάκιο του εισοδήματος από 10.000 μέχρι 30.000 ευρώ οι αποδείξεις θα πρέπει να ανέρχονται στο 25%, από 15% που είναι σήμερα.
  • Για το κλιμάκιο του εισοδήματος άνω των 30.000 ευρώ, το ποσοστό των αποδείξεων θα πρέπει να ανέρχονται στο 30% ή και 40%, από 20% που είναι σήμερα.

Οι φορολογούμενοι που δεν καλύπτουν τα συγκεκριμένα όρια με ηλεκτρονικές αγορές, θα πληρώνουν φόρο επί της διαφοράς των αποδείξεων που έπρεπε να συγκεντρώσουν και εκείνων που συγκέντρωσαν.

Διαβαστε επισης