Αναθεωρεί επί τα χείρω την πρόβλεψή της για την αύξηση του ΑΕΠ το 2020 η Τράπεζα της Ελλάδος, λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η εξάπλωση του κορονοϊού.
Στην ετήσια έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, η οποία θα παρουσιαστεί στην ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας, στις 20 Μαρτίου, η πρόβλεψη για την άνοδο του ΑΕΠ το 2020 τοποθετείται πέριξ του 2%, αντί του 2,5% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της και έναντι 2,8% που είναι η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία έχει αποτυπωθεί και στον προϋπολογισμό.
Σε ανάλογη προσαρμογή των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας θα προχωρήσει αναγκαστικά και το υπουργείο Οικονομικών, με το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο θα κατατεθεί στη βουλή και στην Κομισιόν μέχρι τον Μάιο.
Επίσης, την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2020, θα «κουρέψει» και η Κομισιόν, στις εαρινές της προβλέψεις, που θα παρουσιαστούν τον Απρίλιο.
Η εμφάνιση και η εξάπλωση του κορονοϊού συνέβη στη χειρότερη δυνατή συγκυρία για την ελληνική οικονομία. Προηγήθηκε η απότομη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο δ΄ τρίμηνο του 2019 με το ΑΕΠ να αυξάνεται μόλις κατά 1%, από 2,3% στο γ τρίμηνο, 2,8% στο β΄ τρίμηνο και 1,6% στο πρώτο τρίμηνο του 2019.
Η αιτία της επιβράδυνσης είναι η ασθενική αύξηση των επενδύσεων και η οριακή αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία ενδεχομένως να ήταν μηδενική, χωρίς την επίδραση της χορήγησης της 13ης σύνταξης τον Μάιο του 2019.
Τεράστιο πλήγμα στο ΑΕΠ του 2019 κατάφερε η αδυναμία απορρόφησης των κεφαλαίων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς έναντι του στόχου, κόπηκαν 1,1 δισ. ευρώ, από τις δημόσιες επενδύσεις του 2019.
Υπό κανονικές συνθήκες, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η ελληνική οικονομία θα τρέξει ταχύτερα το 2020, αλλά ενέσκηψε ο κορονοϊός, ο οποίος ταρακουνάει όλες τις ισχυρές οικονομίες του πλανήτη, πόσο μάλλον μια οικονομία σαν την ελληνική, που μόλις πριν ενάμιση χρόνο, βγήκε από το τούνελ των μνημονίων.
Οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία είναι ζοφερές καθώς το αναπτυξιακό σκίρτημα των τελευταίων τριών ετών στηρίχθηκε:
Στον τουρισμό, ο οποίος από το 2015 σημειώνει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Όμως φέτος, ήδη πλήττεται τα μέγιστα. Ήδη ακυρώθηκαν χιλιάδες ταξίδια ξένων τουριστών, ενώ παράλληλα απαγορεύτηκε και ο εσωτερικός σχολικός τουρισμός, που δίνει ζωή στα ξενοδοχεία, σε μια σχετικά «νεκρή» περίοδο.
Επίσης, έχουν απαγορευτεί πτήσεις και εκείνες που πραγματοποιούνται έχουν ελάχιστη πληρότητα.
Οι κρατήσεις για τη θερινή περίοδο αυτή την περίοδο είναι μουδιασμένες, καθώς ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, ο ξενοδοχειακός κλάδος αναθεωρεί τα σχέδιά τους και χαμηλώνει αισθητά τον πήχη των προσδοκιών, μετά τη χασούρα των πρώτων μηνών του 2020.
Στις εξαγωγές, ένας κλάδος που επίσης κατέγραψε ιστορικά ρεκόρ τα τελευταία χρόνια. Το 2019 παρουσίασε οριακή αύξηση, αλλά αύξηση, ενώ το 2020 έκανε καλό «ποδαρικό», με αύξηση πάνω από 13%. Όμως οι προβλέψεις είναι αρνητικές και φοβίζουν τους Έλληνες εξαγωγείς, όπως προκύπτει από τη χθεσινή τοποθέτηση της προέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου των Εξαγωγέων, Χριστίνας Σακελλαρίδη.
Χάνεται επίσης το στοίχημα των επενδύσεων. Σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας που προκαλεί ο κορονοϊός αναβάλλονται ή και ακυρώνονται τα όποια επενδυτικά σχέδια των ιδιωτών και ειδικά των ξένων.
Στο ίδιο περιβάλλον αβεβαιότητας η κατανάλωση των νοικοκυριών συρρικνώνεται, καθώς ο φόβος για το άγνωστο επιβάλει αυτοσυγκράτηση και περιορίζει τις αγορές, μόνο για τα απαραίτητα.