Κούρεμα, επιμήκυνση και επιδότηση, θα προβλέπει ο νέος ν. Κατσέλη σύμφωνα με το σχέδιο που δρομολογεί η κυβέρνηση.
Μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας οριστικοποιείται το κυβερνητικό σχέδιο, παρά τις αντιρρήσεις των τραπεζών, αλλά οι βασικοί άξονες έχουν «κλειδώσει». Η ένταξη των δανειοληπτών στο νέο πλαίσιο θα είναι ηλεκτρονική και αυτόματη, μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί, η οποία θα προσομοιάζει στη ηλεκτρονική εφαρμογή του Εξωδικαστικού Συμβιβασμού.
Η εφαρμογή, με αντικειμενικά κριτήρια, θα ενημερώνει αυτομάτως τον οφειλέτη εάν πληροί τα κριτήρια ένταξης σε καθεστώς προστασίας ή απορρίπτεται.
Οι λεπτομέρειες του κυβερνητικού σχεδίου
Σύμφωνα με πληροφορίες του Σin οι βασικές παραδοχές του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας στις οποίες έχουν καταλήξει τα κυβερνητικά στελέχη είναι τα ακόλουθα:
- Το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας θα κινείται στο επίπεδο των 150.000 ευρώ. Οι τράπεζες θέλουν χαμηλότερο όριο, ακόμη και κάτω από το ποσό των 100.000 ευρώ, ενώ όσο πιο χαμηλό γίνεται, θέλουν το όριο και οι θεσμοί.
- Το δάνειο, όσων επιλεγούν για την ένταξη στο ν. Κατσέλη θα «κουρευτεί», αλλά όχι οριζοντίως. Ειδικότερα προβλέπεται ότι θα διαγραφεί το τμήμα του δανείου που υπερβαίνει την τρέχουσα εμπορική αντικειμενική αξία του ακινήτου. Δηλαδή, αν το δάνειο είναι ύψους 100.000 ευρώ και η κατοικία του δανειολήπτη αξίζει 80.000 ευρώ, θα «κουρεύεται» το ποσό των 20.000 ευρώ. Αν η αξία της κατοικίας είναι μεγαλύτερη από το ύψος του δανείου ή ίση, δεν θα υπάρχει κανένα κούρεμα. Αυτό το «κούρεμα» της οφειλής, θα είναι το τίμημα της συμμετοχής των τραπεζών στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.
- Το δάνειο που θα απομένει μετά τη διαδικασία αυτή (είτε με «κούρεμα» είτε όχι) θα διακανονίζεται η διάρκεια αποπληρωμής του σε 25 χρόνια. Δηλαδή, ακόμη και αν η εναπομείνασα διάρκεια του δανείου είναι μικρότερη, π,χ. 15 ή 10 ή 20 έτη, θα επιμηκύνεται σε 25 χρόνια.
- Θα τίθεται και ανώτατο όριο επιτοκίου των δανείων που θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι συνδεδεμένο με το Euribor ή με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ και σε καμία περίπτωση δεν θα υπερβαίνει το 3,5%.
- Η δόση του δανείου που θα προκύπτει και ανάλογα με τα εισοδήματα του δανειολήπτη, θα επιδοτείται μέχρι και κατά 1/3 από το Ελληνικό Δημόσιο. Για την επιδότηση αυτή, έχουν εξασφαλιστεί κοινοτικοί πόροι ύψους 160 εκατ. ευρώ.
Το νέο πλαίσιο, πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, που λήγει (η παράταση) του ν. Κατσέλη, ώστε να εφαρμοστεί από την 1η Μαρτίου.