Η ΝΔ έχει προβάδισμα αλλά η κακή ψυχολογία, η χαμηλή εθνική και προσωπική αυτοπεποίθηση, η οργή και η απαισιοδοξία των Ελλήνων συγκροτούν εκρηκτικό μείγμα που εκτοξεύει την αποχή.
Η διαφορά υπέρ της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται σε 3,9 μονάδες στην πρόθεση ψήφου, σε δημοσκόπηση της Κάπα Research για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής».
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην πρόθεση ψήφου προηγείται η ΝΔ με 22% έναντι 18,1 του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν η ΧΑ με 6,2%, το ΚΚΕ 5,4%, το ΠΑΣΟΚ 4,7%, το Ποτάμι 1,8%, οι ΑΝΕΛ με 2,1%, η Ένωση Κεντρώων 2,7%, η ΛΑΕ 1%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,4% και η Πλεύση Ελευθερίας 1,7%. Άλλο κόμμα δήλωσαν 3,6% και η αδιευκρίνιστη ψήφος και «δεν ξέρω/δεν απαντώ» 29,3%.
Με βάση τη δημοσκόπηση, με αναγωγή η ΝΔ αποσπά το 31,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25,6% και ακολουθούν ΧΑ 8,8%, ΠΑΣΟΚ 6,7%, ΚΚΕ, 7,6%, Ποτάμι 2,5, ΑΝΕΛ 3%, Ένωση Κεντρώων 3,8%, ΛΑΕ 1,4%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 2,8% και Πλεύση Ελευθερίας 2,4%.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα στη δημοτικότητα με 32,9% θετικές και μάλλον θετικές γνώμες έναντι 26,3%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη δημοσκόπηση της Κάπα Research, στις 9 Ιουνίου, η ΝΔ προηγείτο στην πρόθεση ψήφου με 20,8% και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούσε με 17,3%.
Αθροιστικά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δύσκολα θα κατάφερναν σήμερα να συγκεντρώσουν περισσότερες από 3 εκατ. ψήφους, τις οποίες ξεπερνούσε μόνο του το πρώτο κόμμα την περασμένη δεκαετία.
Η μοίρα μιας κοινωνίας, σύμφωνα με τον Πλάτωνα, εξαρτάται από το βάθος της αρμονίας των συμφωνιών, αλλά στη μνημονιακή Ελλάδα οι αντιθέσεις είναι μεγάλες και αυξάνονται καθημερινά.
Η μεγάλη πλειοψηφία 42,3% έχει βαρεθεί να εκφράζει τη διαμαρτυρία της και ως ένα βαθμό αδιαφορεί για όσα γίνονται.
Οι πολίτες μετατρέπονται σε παθητικούς παρατηρητές των γεγονότων με ό,τι αυτό σημαίνει για την ίδια τη δημοκρατία και την ενίσχυση των άκρων.
Η έρευνα αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό την κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος αφού αθροιστικά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δύσκολα θα κατάφερναν σήμερα να συγκεντρώσουν από 3 εκατ. ψήφους.
Οι πολίτες εμφανίζονται βαθύτατα προβληματισμένοι για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την ίδια τους την ύπαρξη. Αξιολογούν ως το πιο σημαντικό πρόβλημα το οικονομικό σε ποσοστό 73,9% και δεύτερο το επαγγελματικό, την ανεργία με 33,7%
Πέρα από την κούραση και την αδιαφορία, μεγάλο ποσοστό 25,6% συνειδητοποιεί ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης.
Σε ερωτήματα για τα κανάλια που δεν πήραν άδεια το 71,1% απαντά ότι πρέπει να βρεθεί κάποια λύση ώστε να μην κλείσουν. Ενώ για την εξαγγελία της Νέας Δημοκρατίας ότι θα καταργήσει το νέο νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες υπέρ τάσσεται το 39,6% ενώ διαφωνεί το 51,9%.
Πάντως, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της δημοπράτησης των αδειών το 71,5% θεωρεί ότι έπρεπε να γίνει ρυθμιστική παρέμβαση.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τις 6 έως τις 8 Σεπτεμβρίου με δείγμα 1.002 ατόμων στις 13 Περιφέρειες της χώρας.