«Το καθήκον μου δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα, που τον θεωρώ πραγματικά τον αναγκαίο για την Ελλάδα πρωθυπουργό, με έκανε να μεταβάλω την όποια άποψή μου» υπογράμμισε ο υφυπουργός εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό και υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στον Βόρειο Τομέα της Β' Αθηνών, Τέρενς Κουίκ, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM" ερωτηθείς για τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να κατέλθει στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
«Στήριξα σε δύσκολες στιγμές το να μην γκρεμιστεί η κυβέρνηση Τσίπρα. Επίσης, είμαι από εκείνους που είχα με σαφήνεια δηλώσει ότι δεν μπορεί να γκρεμιστεί η κυβέρνηση Τσίπρα για να ανοίξουμε τον διάδρομο για να γυρίσουν πίσω και εκείνοι που ισοπέδωσαν οικονομικά την Ελλάδα, εκείνοι οι οποίοι μας οδήγησαν στα μνημόνια από τα οποία εμείς τουλάχιστον καταφέραμε μετά από εκείνο το κρίσιμο καλοκαίρι του 2015 όχι απλά να βγούμε, αλλά και να πάρουμε την ανηφόρα», τόνισε ο κ. Κουίκ.
«Πιστεύω ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι το "χρυσό χαρτί" αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα και ο άνθρωπος ο οποίος μέσα σε όλα έχει κερδίσει και την αξιοπιστία των εταίρων μας σε όλα τα επίπεδα, αλλά έχει ανεβάσει και πολύ υψηλά και την αξιοπιστία της Ελλάδας μετά από αυτά τα οποία έχει κάνει σαν πρωθυπουργός» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «αλλά δεν θα παραγνωρίσω και την προσφορά του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος ήταν αρχιτέκτονας που άνοιξαν οι τριμερείς, οι τετραμερείς, οι συνεργασίες μας μέσω Κύπρου μαζί με Αίγυπτο, μαζί με Ισραήλ. Νομίζω ότι, όπως ομολογούν και οι εταίροι μας είναι οι καλύτερες ποτέ σχέσεις που είχε η Ελλάδα δεκαετίες τώρα και με ΗΠΑ και με τη Ρωσία, γιατί είμαστε ανοιχτό βιβλίο. Η εξωτερική μας πολιτική είναι ένα ανοιχτό βιβλίο ώστε έντιμα να ξέρουν όλοι τι κάνουμε με όλους. Δεν κάνουμε τίποτα κάτω από το τραπέζι (...)».
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι η Ελλάδα είχε παραποιήσει τα στοιχεία της οικονομίας την περίοδο 2004-2009 ο κ. Κουίκ σημείωσε: «ο Γιούνκερ δεν είναι τυχαίος και να μην ξεχνάμε από ποια πολιτική φύτρα προέρχεται για να βγαίνει και να λέει αυτά τα πολύ σημαντικά πράγματα για την περίοδο 2004 με 2009, αλλά έβαλε και το 2010 και το 2015 μέσα όταν επεσήμανε και το κρίσιμο της περιόδου εκείνης, υπενθυμίζοντας βεβαίως ότι πάνω στο δικό του email είχαμε στηριχθεί για να κάνουμε το δημοψήφισμα. Το "Όχι" πήγαινε πάνω στο email του Γιούνκερ (...), όταν μίλησα προηγουμένως ότι δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω εκείνοι οι οποίοι ήταν οι αρχιτέκτονες μιας ιστορίας η οποία ισοπέδωσε την Ελλάδα και την έφερε στη λιτότητα και στην απόλυτη φτώχεια των Ελλήνων, νομίζω πως δικαίως συστρατεύομαι με τον Αλέξη Τσίπρα. Ποιος, εγώ, ο οποίος έχω μια πολιτική προέλευση συγκεκριμένη».
Για την κριτική που δέχθηκε από τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο κ. Κουίκ ανέφερε: «ειδικά για τον Πάνο Καμμένο δεν θέλω να πω κάτι, γιατί συνεργάστηκα μαζί του χρόνια και θεωρώ ότι αφενός μεν δεν χτυπάς έναν άνθρωπο ο οποίος υπέστη αυτή τη δεινή πολιτική ήττα, αλλά από την άλλη πλευρά, ο δικός μου χαρακτήρας τουλάχιστον δεν μου επιτρέπει με έναν άνθρωπο με τον οποίο έχω φάει, έχω δουλέψει, έχω αγωνιστεί μαζί, ανεξάρτητα με τις πολιτικές μας διαφωνίες να μπω στη λογική των χτυπημάτων και πόσο μάλλον κάτω από τη ζώνη (...) Εγώ θα σεβαστώ τη συνεργασία μας με τον Πάνο Καμμένο».
Σε σχέση με τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ, ότι υπήρξε υπερβολική δραματοποίηση για τις εξελίξεις με την Τουρκία και την ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Κουίκ σημείωσε: «θα καταλάβει (.σ.σ. ο κ. Μητσοτάκης) και το ξέρει πολύ καλά ότι δεν υπήρξε δραματοποίηση αυτής της ιστορίας, το ξέρει πάρα πολύ καλά, εξ ου και ο ίδιος σήμερα που είναι στις Βρυξέλλες θα τοποθετηθεί, και νομίζω έχει συνάντηση με κ. Μέρκελ, απόλυτα θετικά σε αυτό το οποίο θέτει Ελλάδα και Λευκωσία έναντι της Τουρκίας».