Πολιτική

Κοτζιάς: Οι Τούρκοι πλησίασαν την «κόκκινη γραμμή» στο Αιγαίο


 

Την «κόκκινη γραμμή» της Ελλάδας στο Αιγαίοπλησίασαν οι Τούρκοι με τις προκλήσεις στο Φαρμακονήσι, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, προειδοποιώντας ότι στο μέλλον η Ελλάδα δεν θα είναι πάντα ανεκτική, αλλά θα δώσει πολύ πιο σκληρή απάντηση, εάν επαναληφθούν τέτοιες προκλητικές ενέργειες.

Μιλώντας στον Αλέξη Παπαχελά (ΣΚΑΪ), ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε τη γείτονα ως «νευρική δύναμη» και πρόσθεσε, αναφερόμενος στις συνεχείς προκλήσεις στο Αιγαίο: «Να ξανασκεφτούν τέτοιου είδους παιχνίδια. Αυτό που έγινε στο Φαρμακονήσι είναι μία σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και νομίζω πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα είμαστε πάντοτε ανεχτικοί και η απάντησή μας δεν θα είναι μόνο αυτή που δώσαμε, θα είναι πολύ πιο σκληρή».

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι το περιστατικό στο Φαρμακονήσι, όπου τουρκική ακταιωρός εκτέλεσε βολές εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, ήταν στο όριο της παραβίασης των ελληνικών «κόκκινων γραμμών».

Πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να είναι πάντα στρατιωτικά, ηθικά, πολιτικά, διπλωματικά προετοιμασμένη για κάθε είδους επεισόδια, αλλά ταυτόχρονα η προετοιμασία είναι λόγος για να μην κάνει πολιτική αποτροπής αλλά πρόληψης. Κρατάμε τα κανάλια, κρατάμε το διάλογο και κάνουμε και σαφές ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε ή να αποδεχθούμε οποιαδήποτε διεκδίκηση».

"Είχαμε πάρει μέτρα στα Ίμια"

Σχετικά με την παρουσία του Τούρκου ΑΓΕΕΘΑ στην περιοχή των Ιμίων, ο κ. Κοτζιάς σχολίασε πως «ακόμη κι αν ήθελε, δεν θα μπορούσε να ανέβει (σ.σ.: στη νησίδα) γιατί είχαμε πάρει τα μέτρα μας. Προστατεύουμε τους χώρους της Ελλάδος με πολύ μεγαλύτερη προσοχή από ό,τι γινόταν στο παρελθόν. Και κάνει και ένα λάθος η Τουρκία, νομίζει ότι επειδή έχουμε την οικονομική κρίση ότι είμαστε αδύναμοι όσον αφορά την προστασία της ασφάλειας της χώρας. Κάνουν μεγάλο λάθος. Επειδή έχουμε οικονομικά προβλήματα, η φροντίδα μας για την ασφάλεια της χώρας και της κυριαρχίας μας είναι μεγαλύτερη από ό,τι στο παρελθόν».

«Η Τουρκία έχει ένα βασικό θεμελιακό σκεπτικό πώς θα μετατρέψει το Αιγαίο σε μία ζώνη γκρίζα και μετά θα διεκδικήσει αυτή τη γκρίζα ζώνη. Είναι αυτά τα δύο βήματα που θέλει να κάνει», επεσήμανε ο κ. Κοτζιάς, προσθέτοντας πως «συχνά, επεισόδια που βλέπουμε στο Αιγαίο ή παραβιάσεις από την πλευρά της Τουρκίας, γίνονται και με πρωτοβουλία τοπικών παραγόντων. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ανώτατοι αξιωματικοί της ακτοφυλακής που είχαν συλληφθεί μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα του καλοκαιριού, στην πλειοψηφία τους συνελήφθησαν και είχαν κάνει τα επεισόδια τους μήνες που είχαν προηγηθεί στο Αιγαίο. Τώρα η Τουρκία έχει στο μυαλό της να κάνει επεισόδια στην Παναγίτσα, δηλαδή στις Οινούσσες κοντά. Εκεί αντελήφθη προχθές ότι δεν μπορεί να το κάνει και προσπάθησε κάπου αλλού να δώσει τη δική της απάντηση».

"Αν γνωρίζαμε δεν θα αφήναμε να προσγειωθούν οι Τούρκοι αξιωματικοί"

Σε ερώτηση για την περίπτωση των οκτώ αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο, ο κ. Κοτζιάς αναγνώρισε πως «αν ήξεραν οι αρμόδιες υπηρεσίες στην περιοχή της Βορείου Ελλάδος ποιους είχε μέσα το ελικόπτερο και ποια θα ήταν η συνέχεια δεν θα το άφηναν να περάσει. Αλλά φαντάζομαι ότι αιφνιδιάστηκαν από το ότι κατέβηκε ένα ελικόπτερο στην ελληνική γη και είχε μέσα τους οκτώ αξιωματικούς, οι οποίοι θεωρούν τον εαυτό τους διωκόμενο από την τουρκική πολιτεία κι έτσι έκριναν και τα ελληνικά δικαστήρια, ενώ η τουρκική πολιτεία λέει ότι είναι εμπλεκόμενοι στο ίδιο το πραξικόπημα. Εμείς να είμαστε σαφείς, έχουμε δύο αρχές: Πολιτικά καταγγέλλουμε κάθε είδους πραξικόπημα και θα ήμασταν και η τελευταία χώρα και ιδιαίτερα η ελληνική Αριστερά που θα μπορούσε να αποδεχθεί ή να ανεχθεί ένα στρατιωτικό πραξικόπημα.

Από την άλλη, το ποιος είναι πραξικοπηματίας ή όχι και αν έχει και θα έχει δίκαιη δίκη στην Τουρκία ή όχι και έχει καταφύγει στην Ελλάδα, το κρίνουν τα ελληνικά δικαστήρια. Η πολιτική καταδίκη του πραξικοπήματος δε συνεπάγεται ότι κάθε Τούρκος πολίτης που κατηγορείται από την Άγκυρα ως πραξικοπηματίας κρίνεται ως τέτοιος από τα ελληνικά δικαστήρια. Είναι δύο διαφορετικές εξουσίες, η πολιτική και η δικαιοσύνη και ελπίζω κάποια στιγμή να γίνει περισσότερο και καλύτερα αντιληπτό από την άλλη πλευρά».

"Νευρικός ο Ερντογάν"

Σε ό,τι αφορά την κλιμακούμενη ένταση στο Αιγαίο, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι αυτή δεν συνδέεται ευθέως ή πρωταρχικά με την υπόθεση των οκτώ αξιωματικών. «Η νευρικότητα της Τουρκίας υπάρχει πολύ πριν από την προσπάθεια πραξικοπήματος του καλοκαιριού πέρυσι και υπάρχει πολύ πριν από την υπόθεση των “8”. Η υπόθεση νευρικότητας της Τουρκίας είναι ότι έχει μεγάλα εσωτερικά προβλήματα, ισχυρές αντιφάσεις, έναν Ερντογάν, ο όποιος θέλει να γίνει πρόεδρος με υψηλές απαιτήσεις και δικαιώματα, δηλαδή να διατηρηθεί, -πράγμα που δε συμβαίνει ας πούμε στις ΗΠΑ με τον πρόεδρο-, ως αρχηγός του κόμματος της πλειοψηφίας, να διοικεί και να διευθύνει την κυβερνητική πολιτική και να έχει και δικαιώματα επί της Βουλής, ενώ ξέρουμε ότι φυσιολογικά ένα προεδρικό ακόμη και ημι-προεδρικό σύστημα έχει έναν σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στην εκτελεστική εξουσία του προέδρου και στη νομοθετική εξουσία της Βουλής.

Εδώ υπάρχει ένα μπέρδεμα και η αποτυχία του τουρκικού στρατού στην Συρία που έχει πάρα πολλούς νεκρούς και δε φέρνει τα αποτελέσματα -και με την ταχύτητα που ήλπιζε το τουρκικό στρατηγείο- αυτά τα δύο κάνουν νευρικό τον κύριο Ερντογάν διότι φαίνεται ότι επηρεάζουν αρνητικά και τις προοπτικές του δημοψηφίσματος, στο βαθμό που καταφθάνουν φέρετρα στην Τουρκία.

Δεν είναι πια όπως πριν από 20-30 χρόνια, που η τουρκική κοινωνία ήταν αδιάφορη εάν υπάρχουν -όχι αδιάφορη- αλλά εν πάση περιπτώσει δεν συγκλονιζόταν από το αν υπάρχουν φέρετρα ή όχι. Η Τουρκία έχει αλλάξει, η δυτική πλευρά της Τουρκίας θα έλεγα ότι έχει εξευρωπαϊστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, και η αντίληψη της για τον πόλεμο και την ειρήνη δεν είναι ακριβώς η ίδια όπως στο παρελθόν».