Η κυβέρνηση θα τροποποιεί τα μέτρα στήριξης προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση ανάλογα και με τις εξελίξεις στη δημόσια υγεία, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.
«Μιλάμε για κάποιες αναστολές συμβάσεων, είναι αυτά τα μέτρα που έχουμε συνηθίσει να λαμβάνονται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο», προσέθεσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και διευκρίνισε σχετικά: «Εστιάζονται σε δραστηριότητες που θίγονται από τους περιορισμούς που έχει επιβάλει η κυβέρνηση (μπαρ, καταστήματα, εστίασης, κλπ). Για κάθε εργαζόμενο που τίθεται σε αναστολή εργασίας θα καταβάλλονται 534 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα απολύεται ο εργαζόμενος. Αυτό θα αφορά όσους εργαζόμενους συνήψαν σύμβαση εργασίας μέχρι και χθες που ανακοινώθηκε το συγκεκριμένο μέτρο».
Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε, επίσης, ότι επεκτείνεται το πρόγραμμα «Συνεργασία» – το οποίο αφορά σε επιχειρήσεις αερομεταφορών και αεροδρόμια, όπου το κράτος καλύπτει ένα μέρος του κόστους λειτουργίας, καθώς έχουν πληγεί ιδιαίτερα αυτές οι δραστηριότητες – έως και το τέλος Μαρτίου.
«Υπάρχει ειδικό μέτρο για τους μουσικούς, θα έχουμε επίσης κυλιόμενο ωράριο στον ιδιωτικό τομέα πέραν του λιανεμπορίου που ήδη ισχύει, μετά από συμφωνίες εργοδοτών – εργαζομένων για να μην προσέρχονται οι εργαζόμενοι την ίδια ώρα στα ΜΜΜ», προσέθεσε ο κ. Χατζηδάκης.
Εξήγησε ακόμα ότι, σε περιπτώσεις που μπορεί να καταστεί δυνατό, όπως είναι οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές, υπάρχει πρόβλεψη για τηλεργασία μέχρι και 50% μετά από συνεννοήσεις που θα γίνουν στην επιχείρηση.
Κατώτατος μισθός
Για τον κατώτατο μισθό ο Κωστής Χατζηδάκης δεσμεύτηκε ότι οι εργαζόμενοι θα δουν στις τσέπες τους κοινωνικό μέρισμα ανάπτυξης. Εξήγησε ότι θα δοθεί πρόσθετη αύξηση το α’ εξάμηνο του 2022, όπως έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός.
«Η διαδικασία θα εκκινήσει νωρίς μέσα στη χρονιά, ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις το συντομότερο, σταθμίζοντας και τις αντοχές της οικονομίας» τόνισε, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν διεκδικούμε το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά και δεν χαρίζουμε το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας σε κανέναν».
Εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις
Σε ό,τι αφορά τις συνταξιοδοτήσεις, ο υπουργός ανέφερε ότι «το 2019, είχαμε 130.000 αποφάσεις για συνταξιοδοτήσεις, ενώ ανέβηκαν στις 161.000 το 2020. Φέτος, θα πάμε στις 225.000 αποφάσεις – ρεκόρ μακράν όλων των εποχών του ΕΦΚΑ».
«Υπάρχουν ακόμα εκκρεμή ζητήματα, αλλά έχουμε θέσει τις βάσεις για να λύσουμε το θέμα αυτό έως το τέλος του εξαμήνου του 2022», διαβεβαίωσε.