Διεθνή

Κόσοβο: Νοικιάζει 300... κελιά φυλακής στη Δανία - Η συμφωνία εγκρίθηκε από τη Βουλή


Η Βουλή του Κοσόβου ενέκρινε σήμερα συμφωνία για ενοικίαση 300 κελιών φυλακής στη Δανία ώστε να βοηθήσει τη σκανδιναβική χώρα να αντιμετωπίσει τον υπερπληθυσμό των φυλακών.

Τα κελιά, που θα είναι σε μια ανακατασκευασμένη φυλακή, προορίζεται να δεχθούν καταδικασμένους εγκληματίες από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που επρόκειτο να απελαθούν από τη Δανία μετά την έκτιση των ποινών τους.

Όταν η συμφωνία είχε ανακοινωθεί για πρώτη φορά το 2021, προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με τη μεταχείριση των κρατουμένων στο Κόσοβο. Η Δανία δήλωσε πως θα είχαν την ίδια μεταχείριση και θα υπόκειντο στους ίδιους κανόνες όπως και στις φυλακές στη Δανία.

Το Κόσοβο αναμένεται να λάβει 210 εκατ. ευρώ τα επόμενα 10 χρόνια για 300 κελιά φυλακών κοντά στην πόλη Γκνιλάν στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η κυβέρνηση λέει πως τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να βελτιωθούν οι φυλακές του Κοσόβου και θα επενδυθούν σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο Δανός υπουργός Δικαιοσύνης Πέτερ Χούμελγκαρντ δήλωσε πως η έγκριση αυτή είναι καλό νέο, και πως η ανακατασκευή της φυλακής στο Κόσοβο μπορεί να αρχίσει.

"Είναι κρίσιμης σημασίας για εμάς να εξασφαλίσουμε περισσότερες δανικές θέσεις σε φυλακές και θα βοηθήσει να επαναφέρουμε σε ισορροπία το πολύ πιεσμένο σύστημα των φυλακών μας. Την ίδια στιγμή, στέλνει ένα σαφές μήνυμα στους ξένους εγκληματίες πως το μέλλον τους δεν είναι στη Δανία, και άρα δεν θα πρέπει να εκτίουν τον χρόνο (της ποινής) τους εδώ", είπε.

Η υπουργός Δικαιοσύνης του Κοσόβου Αλμπουλένα Χατζίου ανέφερε σε μια δήλωση μετά την ψηφοφορία πως "η συμφωνία αυτή είναι μια απόδειξη της εμπιστοσύνης και του αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των δύο χωρών μας".

Οι φυλακές και τα κέντρα κράτησης του Κοσόβου σημαδεύονται συχνά από τη βία μεταξύ των κρατουμένων, διαφθορά, έκθεση σε ριζοσπαστικές θρησκευτικές ή πολιτικές απόψεις, έλλειψη ιατρικής φροντίδας και βία εκ μέρους του προσωπικού, σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι κυβερνήσεις της Δανίας και του Κοσόβου κατέληξαν σε συμφωνία το 2021 όμως η Βουλή δεν είχε μπορέσει μέχρι τώρα να εγκρίνει τον νόμο λόγω της εναντίωσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η συμφωνία εγκρίθηκε με 86 ψήφους υπέρ σε σύνολο 120 βουλευτών του κοινοβουλίου.