Διεθνή

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα 20.000 κρούσματα στην Ευρώπη


Τουλάχιστον 22.307 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό στην Ευρώπη και 930 έχουν πεθάνει από τον ιό, μέχρι τις 19:00, σύμφωνα με νέο απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, στον οποίο προχώρησε συγκεντρώνοντας επίσημα στοιχεία.

Συγκεκριμένα, στην Ιταλία έχουν καταγραφεί 12.462 κρούσματα, από τα οποία 2.313 νέες μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο και 827 θανάτους στο σύνολο. Στην Ισπανία έχουν καταγραφεί 2.128 κρούσματα (506 νέα) και 47 θάνατοι. Στην Γαλλία 2.281 κρούσματα και 48 θάνατοι, στην Γερμανία 1.567 κρούσματα (428 νέα) και τρεις θάνατοι και στην Ελβετία 642 κρούσματα (152 νέα) και 4 νεκροί.

Την ίδια ώρα η  Γαλλία επιταχύνει τις προετοιμασίες της απέναντι στη ραγδαία εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, η οποία πλέον αναγνωρίζεται ως πανδημία από τον ΠΟΥ.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σκοπεύει να απευθύνει διάγγελμα αύριο στις 20.00, τρεις ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, οι οποίες δεν έχουν αναβληθεί.

Το πρωί, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ και πέντε υπουργοί, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Υγείας, θα δεχτεί στο Ματινιόν τους προέδρους της Εθνοσυνέλευσης και των κοινοβουλευτικών ομάδων, καθώς επίσης και τους αρχηγούς των κομμάτων. Η κινητοποίηση αυτή ενδέχεται να αποτελεί τον προάγγελο μιας νέας τακτικής για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό, ο Covid-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε 48 ανθρώπους στη Γαλλία. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 2.281.

«Ο στόχος μας δεν είναι να σταματήσουμε τη λειτουργία της χώρας», υπογράμμισε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σιμπέτ Ντιαγιέ. «Τα πιο δύσκολα βρίσκονται μπροστά μας» προειδοποίησε το πρωί ο καθηγητής Ζαν-Φρανσουάλ Ντελφρεσί, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας.

Οι αρχές έκαναν έκκληση για εθελοντές, όπως για φοιτητές ιατρικής, προκειμένου να ενισχύσουν τους επαγγελματίες υγείας.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν ληφθεί ήδη πολλά μέτρα, όπως το κλείσιμο σχολείων στις πληγείσες περιοχές, αλλά και η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 1.000 προσώπων μέχρι τις 15 Απριλίου, τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοιχτούς χώρους. Νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι κλείνουν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και στην Κορσική, από αύριο μέχρι τις 29 Μαρτίου.

Στο πλαίσιο των δραστικών μέτρων, απαγορεύονται στο εξής οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας και σε κλινικές χρονίων παθήσεων, ώστε να μην εκτεθούν στον ιό ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Η κυβέρνηση αποκλείει το ενδεχόμενο να αναβάλει τις εκλογές, όμως ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν εξετάζει «μέτρα για την προστασία» των ψηφοφόρων: απολυμαντικά τζελ θα διατεθούν στα εκλογικά τμήματα ενώ οι ψηφοφόροι θα μπορούν να χρησιμοποιούν δικό τους στυλό για να γράφουν.

Αυστρία: Το κλείσιμο των σχολείων της χώρας σε δύο φάσεις

Την απόφαση της κυβέρνησης του, για το κλείσιμο όλων των σχολείων της Αυστρίας, σε δύο φάσεις, από την ερχόμενη Δευτέρα, ανακοίνωσε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, μετά την ολοκλήρωση σύσκεψης με τους αρμόδιους υπουργούς και εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων.

Από την Δευτέρα κλείνουν αρχικά τα σχολεία της δεύτερης βαθμίδας της μέσης εκπαίδευσης, στα οποία φοιτούν 410.000 μαθητές ηλικίας 14 ετών και άνω, και από την Τετάρτη τα σχολεία της πρώτης βαθμίδας της μέσης εκπαίδευσης των οποίων οι μαθητές ανέρχονται σε 340.000.

Επίσης από την Τετάρτη θα κλείσουν τα δημοτικά σχολεία με 350.000 μαθητές, ενώ σε 300.000 ανέρχεται ο αριθμός των παιδιών προσχολικής ηλικίας (κάτω των έξι χρόνων) που βρίσκονται σήμερα σε νηπιαγωγεία, που επίσης διακόπτουν την λειτουργία τους.

Όπως ανέφερε ο καγκελάριος, τα μέτρα που αφορούν τα αυστριακά σχολεία θα ισχύσουν κατ΄ αρχήν μέχρι το Πάσχα των Καθολικών δηλαδή μέχρι και την Δευτέρα του Πάσχα που είναι η 12η Απριλίου, ενώ θα καταβληθούν προσπάθειες τα μαθήματα να συνεχιστούν μέσω ψηφιακών μέσων, με τον τελεσιγραφικό στόχο των μέτρων να είναι η επίτευξη όσο το δυνατόν λιγότερων κοινωνικών επαφών.

Ο ίδιος, υποσχέθηκε ότι, σε περίπτωση που εργαζόμενοι γονείς δεν έχουν εναλλακτική επιλογή, θα υπάρξει πρόβλεψη για την φροντίδα των μαθητών της δημοτικής εκπαίδευσης και των παιδιών των νηπιαγωγείων, που θα μπορούν να μεταφέρονται στα σχολεία και τα νηπιαγωγεία, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να αφήνονται στην φροντίδα παππού και γιαγιάς, που είναι πρόσωπα τα οποία χρειάζονται την καλύτερη δυνατή προστασία.