Υγεία

Κορονοϊός: Αισχροκέρδεια και έλεγχος αξιοπιστίας με τα rapid tests


Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εισαχθούν στη Ελλάδα χιλιάδες τεστ αντισωμάτων , τα λεγόμενα rapid test, με τα οποία θα εφοδιαστούν ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα. Το υπουργείο Ανάπτυξης από την Δευτέρα θα ξεκινήσει σαρωτικούς ελέγχους αλλά και καταγραφή σε όλα τα αποθέματα των τεστ για κορονοϊό, προκειμένου να ελεγχθούν όσοι εισάγουν και εμπορεύονται αυτά τα τεστ και να αντιμετωπιστούν κρούσματα αισχροκέρδειας. Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης τόνισε ότι  υπάρχει συναγερμός για τον έλεγχο της αγοράς.

Τσιόδρας: Δεν συστήνεται η χρήση των rapid test


Την ίδια ώρα οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην παρασύρονται σε διαφημίσεις ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων για τα rapid test, καθώς η αξιοπιστία τους ελέγχεται και όπως λένε οι ειδικοί η χρήση τους δεν συστήνεται.

Στα τεστ αντισωμάτων που κυκλοφορούν για τον κορονοϊό αναφέρθηκε χθες ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, λέγοντας πως δεν συστήνεται η χρήση τους. «Σε αυτή τη φάση της επιδημίας στη χώρα μας, τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου. Ένα θετικό μπορεί να είναι ψευδώς θετικό, λόγω έκθεσης σε άλλους κορονοϊούς που κυκλοφορούν κάθε χρόνο και προκαλούν κοινό κρυολόγημα» σχολίασε. «Τα πιο αξιόπιστα τεστ είναι τα μοριακά. Στη μάχη με τον ιό θέλουμε τα πραγματικά δεδομένα. Τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι για αυτή τη φάση της πανδημίας», σημείωσε.

Ιδιωτικές κλινικές κάνουν τεστ και τα στέλνουν στο Παστέρ

Για αισχροκέρδεια γύρω από τα τεστ για τον κορονοϊό, κάνει λόγο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη», που κατηγορεί τα ιδιωτικά διαγνωστικά ότι διαφημίζουν πως κάνουν το τεστ, ενώ απλώς παίρνουν το δείγμα από τον ασθενή και το στέλνουν είτε στο Παστέρ (ΝΠΙΔ συντρέχουσας εποπτείας με το Υπ. Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων) είτε στην Ιατρική Σχολή.

Ως παραδείγματα αναφέρει τα εξής:

«Ερρίκος Ντυνάν»: Η εξέταση κοστίζει 275 - «Υγεία»: 310 ευρώ για το κοινό, 77 για το προσωπικό. Τα στέλνει όλα στο Παστέρ.

«Ιασώ General»: Χρέωση 300 ευρώ για το κοινό και 150 ευρώ για το προσωπικό. Κάνει και κατ' οίκον επισκέψεις για λήψη δείγματος με 350 ευρώ. Σε μία μέρα την προηγούμενή βδομάδα έκανε 187 κατ' οίκον δειγματοληψίες (187x350 = 65.450 ευρώ). Τα στέλνει στο Παστέρ. Ξεμένει από κιτ λήψης δειγμάτων και έχει κρατήσει κάποιες δεκάδες για τους VIP πελάτες του.

«Μητέρα»: Δεν χρεώνουν δείγματα στο προσωπικό, τα έστελναν στο «Αlab», ένα ιδιωτικό που έκανε την εξέταση (δηλαδή μοριακό έλεγχο - και όχι rapid test, που μπορεί να δώσει πολλά περισσότερα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα) και τώρα στην Ιατρική Σχολή.

«Βιοϊατρική»: Είναι το μόνο που έχει μοριακό τμήμα και κάνει τα τεστ από την Παρασκευή 20/3. Νωρίτερα και από εκεί πήγαιναν τα δείγματα για να δουλευτούν στην Ιατρική και το Παστέρ. Το διαφήμιζε και ο δημοσιογράφος Πορτοσάλτε στον «ΣΚΑΪ», ότι μόνο με 120 ευρώ κάνεις τη δουλειά σου χωρίς καν να βγεις από το αυτοκίνητο.

«Ιατροί κατ' οίκον 1144»: Διαφημίζουν ότι κάνουν pcr, ότι συνεργεία με ειδικό εξοπλισμό και στολές πραγματοποιούν δειγματοληψίες κατ' οίκον και τα μεταφέρουν σε εξειδικευμένο εργαστήριο. Κι αυτοί τα πηγαίνουν στο Παστέρ.

Παράλληλα, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι «μέχρι και πριν λίγες μέρες, στα ιδιωτικά νοσοκομεία διενεργούνταν κανονικά μη επείγοντα χειρουργεία, αφού η εργοδοσία εκμεταλλευόμενη την αναστολή των δημόσιων νοσοκομείων βρήκε τρόπο να πλουτίσει. Υπάρχουν ακραία παραδείγματα, π.χ. σε μεγάλη κλινική την περασμένη βδομάδα έγιναν πάνω από δέκα αισθητικές πλαστικές επεμβάσεις! Σε κάποιες κλινικές, τα κανονικά χειρουργεία «βαφτίζονται» επείγοντα (π.χ. αντί για λίπωμα, απόστημα), αψηφώντας στο όνομα του κέρδους και τις εκκλήσεις του προσωπικού και τις ελλείψεις της αιμοδοσίας, βάζοντας σε κίνδυνο σε περίπτωση επιπλοκών και τη ζωή των ασθενών.»