Πολιτική

«Κοριοί» της CIA σε Γαλλία-Γερμανία για το ελληνικό χρέος


Στο στόχαστρο της CIA  βρέθηκαν ο ρόλος της Γαλλίας και της Γερμανίας στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης, ο βαθμός στον οποίον η γαλλική κυβέρνηση και οι τράπεζες ήταν εκτεθειμένες σε μια ελληνική χρεοκοπία, καθώς και «συγκεκριμένες προτάσεις και συστάσεις» για την αντιμετώπιση της κρίσης της« ευρωζώνης»

Σύμφωνα με τα WikiLeaks, πριν τις προεδρικές εκλογές του 2012, η CIA είχε κινητοποιήσει όλα τα μέσα, ώστε να μάθει το ρόλο της Γαλλίας και της Γερμανίας στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης και για το βαθμό έκθεσης του Δημοσίου και των γαλλικών τραπεζών στο ελληνικό χρέος.

Ειδικότερα, εκείνο το διάστημα οι αναφορές της CIA έδιναν ιδιαίτερο βάρος για τις θέσεις των κομμάτων της Γαλλίας γύρω από την ελληνική κρίση χρέους, την στάση και τον ρόλο της Γαλλίας και της Γερμανίας στην διαχείριση της κρίσης του ελληνικού χρέους αλλά και τα «τρωτά» σημεία της Γαλλίας (κυβέρνησης και τραπεζών) στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το ενδιαφέρον των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών δεν εξαντλείτο απλώς στις θέσεις των πολιτικών δυνάμεων της Γαλλίας για τα παραπάνω. Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως η CIA έδινε βαρύτητα στις θέσεις της Γαλλίας για την κρίση του ευρώ, και κατά προέκταση την ελληνική, ενόψει των διπλών εκλογών, τότε.

  Στις αναφορές της CIA σημειώνεται πως οι συγκεκριμένες παραγγελίες κατασκοπίας ταξινομούνται και περιορίζονται μόνο για χρήση από τις ΗΠΑ, καθώς οι χώρες στις οποίες αναφέρονται χαρακτηρίζονται ως φιλικές για τις ΗΠΑ. Οι παραγγελίες δηλώνουν ότι οι πληροφορίες που συλλέγονται, είναι για «υποστήριξη» των δραστηριοτήτων της CIA, του Οργανισμού Άμυνας Πληροφοριών (DIA) για το τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για το τμήμα Πληροφοριών και Έρευνας.

 Το πρόγραμμα παρακολούθησης, όπως αναφέρουν τα έγγραφα, «έτρεξε» για δέκα μήνες, από τις 21 Νοεμβρίου του 2011 έως τις 29 Σεπτεμβρίου του 2012, συμπεριλαμβανομένων του Απριλίου και Μαΐου του 2012, δηλαδή μετά τις γαλλικές εκλογές, και για αρκετούς μήνες μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.