Χρηστικά

«Κοπτοραπτική» στο σχέδιο στήριξης δανειοληπτών


Τις τελικές προτάσεις τους για το σχέδιο στήριξης των ευάλωτων δανειοληπτών ετοιμάζουν οι τράπεζες, ενώ η κυβέρνηση αναμένει επίσης κινήσεις και πρωτοβουλίες τους για μειώσεις στα επιτόκια χορηγήσεων και σε προμήθειες.

 Το θέμα συζητήθηκε και σε χθεσινή συνάντηση του Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής των τραπεζών, κατά την οποία εξετάστηκαν και οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν στα έσοδα και στην κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου έχουν συμφωνηθεί. Απομένει να καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης  στο πρόγραμμα στήριξης. Από τα κριτήρια που θα υιοθετηθούν, θα εξαρτηθεί πόσοι και πόσο θα ωφεληθούν.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό επί του οποίου συμφωνούν κυβέρνηση και τράπεζες, το πρόγραμμα θα αφορά οικονομικά ευάλωτους δανειολήπτες στεγαστικών κυμαινόμενου επιτοκίου. Θα έχει διάρκεια 12 μηνών και θα περιλαμβάνει επιδότηση επιτοκίου. Οι τράπεζες θα καλύπτουν το 50% της αύξησης που επέρχεται στη δόση συνεπεία της ανόδου των επιτοκίων.

Απομένει να συμφωνηθούν και να αποσαφηνιστούν τα κριτήρια υπαγωγής - να καθοριστεί δηλαδή ποιοί χρειάζονται πραγματικά στήριξη και πρέπει να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Ο,τι αποφασισθεί, πρέπει να περάσει από τον έλεγχο του SSM και να εγκριθεί.

Οι τράπεζες πρότειναν να ισχύσουν κριτήρια «οικονομικά ευάλωτου» αντίστοιχα του προγράμματος Γέφυρα 1. Δηλαδή, να καθοριστούν ως «ταβάνι» ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 21 χιλ. ευρώ και φορολογητέα αξία ακίνητης περιουσίας 180 χιλ. ευρώ.

Ομως, στο ΥΠΟΙΚ έχουν υπολογίσει ότι εάν ισχύσουν αυτά τα κριτήρια, οι τελικά επωφελούμενοι θα είναι λίγοι - περίπου 25 χιλιάδες δανειολήπτες με συνολικές δανειακές οφειλές περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο θα ήθελε χαλαρότερα κριτήρια και υψηλότερα πλαφόν εισοδήματος-περιουσίας, ώστε να μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα τουλάχιστον διπλάσιος αριθμός δανειοληπτών.

Διαβαστε επισης