Χρηστικά

Κόπηκαν πάνω από 170.000 από τις αναστολές συμβάσεων εργασίας! (πίνακας)


Δραματική μείωση των αναστολών συμβάσεων εργασίας καταγράφηκε στο πρώτο τετράμηνο του 2021, καθώς από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο, βρέθηκαν εκτός αναστολών πάνω από 170.000 εργαζόμενους ή ένας στους τέσσερις, σε σχέση με εκείνους που είχαν δηλωθεί τον Δεκέμβριο του 2020.

Τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας είναι αποκαλυπτικά για την εξέλιξη των αναστολών, στους προηγούμενους μήνες, αλλά και προκαλούν προβληματισμό για το βαθμό καταστρατήγησης ενός μέτρου που αποφάσισε η Κομισιόν από την αρχή της πανδημίας και εφαρμόζουν όλες οι χώρες της Ε.Ε. 

Είναι σαφές, όπως προκύπτει άλλωστε και από τους ελέγχους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ότι ένα μεγάλος μέρος των αναστολών, που δηλώνοντας στους προηγούμενους μήνες, ήταν εικονικές, αλλά το υπουργείο Εργασίας άργησε να το αντιληφθεί.

Όταν οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ στα τέλη του 2020 και τον Ιανουάριο του 2021 διαπίστωσαν τις απάτες, από τον Φεβρουάριο άλλαξε το σύστημα δήλωσης των αναστολών και πετάχτηκε εκτός, ένα σημαντικό μέρος των εργοδοτών που εκμεταλλεύονταν τις αδυναμίες του συστήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων που σχετίζονται με τον Covid-19, που πραγματοποίησε στις αρχές Μαρτίου το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, βρήκε ότι το 40% των παραβάσεων αφορά σε «εικονικές» αναστολές συμβάσεων εργασίας, δηλαδή εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας είχαν τεθεί σε αναστολή αλλά βρέθηκαν να εργάζονται.

Οι απάτες

Παρατηρείται ότι η μεγάλη μείωση των αναστολών συμβάσεων εργασίας καταγράφηκε τον Φεβρουάριο και ο λόγος ήταν η αλλαγή του χρόνου δήλωσης των αναστολών, αλλά και η ημερομηνία πρόσληψης των εργαζόμενων που τίθενται σε αναστολή.

Όπως αποκάλυψαν οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ, ορισμένες επιχειρήσεις προέβαιναν εν μέσω πανδημίας και ενώ υπολειτουργούσαν, σε νέες προσλήψεις εργαζομένων, τους οποίους έθεταν σε αναστολή! Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση καφετέριας στη Θεσσαλία με κατάστημα 25 τ.μ. βρέθηκε να απασχολεί 150 άτομα εκ των οποίων τα 129(!) άτομα τα προσέλαβε από τον Νοέμβριο του 2020 και τους έθεσε όλους σε αναστολή σύμβασης εργασίας και το δημόσιο πλήρωνε 534 ευρώ τον μήνα συν τις ασφαλιστικές εισφορές, σε μη δικαιούχους.

Ακόμη, το κόλπο που χρησιμοποιούσαν οι περισσότεροι εργοδότες ήταν να δηλώνουν σε αναστολή τους εργαζόμενους, αλλά να τους απασχολούν κανονικά, γλιτώνοντας μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές!

Επίσης, άλλοι εργοδότες, δεν δήλωναν τις αναστολές στις αρχές του μήνα, αλλά στο τέλος. Όμως στο διάστημα αυτό απασχολούσαν τους εργαζόμενους και αν δεν γινόταν έλεγχος από το ΣΕΠΕ, τους δήλωναν εκ των υστέρων σε αναστολή.

Το σύστημα του χρόνου δήλωσης  άλλαξε αρχικά για τις δηλώσεις του Φεβρουαρίου και κατόπιν το σύστημα αυστηροποιήθηκε περαιτέρω, με τον ορισμό και χρόνου πρόσληψης όσων τίθενται σε αναστολή, αλλά και τον προσδιορισμό συγκεκριμένων ΚΑΔ επιχειρήσεων που μπορούν να θέτουν σε αναστολές υπαλλήλους τους.

Η «φθορά» των αναστολών

Με τα μέτρα αυτά οι αναστολές μειώθηκαν αισθητά μήνα με τον μήνα και τον Μάιο, αναμένεται νέα μείωση, σε συνδυασμό και με το άνοιγμα ορισμένων δραστηριοτήτων.Ειδικότερα:

  • Τον Δεκέμβριο του 2020 είχαν δηλωθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας 645.054 εργαζόμενοι. Ακολούθως τον Ιανουάριο ο αριθμός τους μειώθηκε στις 623.557 ή κατά 21.497.
  • Τον Φεβρουάριο, καταγράφηκε αισθητή μείωση των αναστολών, κατά 91.349 άτομα και ο αριθμός τους διαμορφώθηκε σε 532.208.
  • Τον Μάρτιος ακολούθησε νέα μείωση των αναστολών κατά 28.517, οι οποίες υποχώρησε σε 503.691.
  • Τον Απρίλιο οι αναστολές συμβάσεων μειώθηκαν περεταίρω κατά 30.792 και διαμορφώθηκαν σε 472.899.

Συνολικά στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου, οι αναστολές μειώθηκαν κατά 172.155 ή κατά 26,7%.

Διαβαστε επισης