Πολιτική

Κόντρα στη Βουλή για την ψήφο των αποδήμων


Με διαφωνίες και ενστάσεις άρχισε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, η συζήτηση του νομοσχεδίου υπουργείου Εσωτερικών, για την άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους εκλογέων του εξωτερικού, δίνοντας μια πρόγευση για τις διαθέσεις των κομμάτων και το κλίμα που θα επικρατήσει στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, μέχρι την ψήφιση του.

Από την έναρξη της συζήτησης, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, αμφισβήτησε τη διαδικασία, ενώ επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για «προσπάθεια παραγωγής εντυπώσεων».

'Αμεσα αντέδρασε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης και επικαλούμενος τις δηλώσεις της αρμόδιας τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη, σημείωσε ότι «από πολύ επίσημα χείλη ακούσαμε ότι το κόμμα της αγωνίζεται για την κατάργηση όλων των περιορισμών για την ψήφο των αποδήμων».

«Τα ζητήματα που θέτει η κυβέρνηση είναι τεράστιας κεντρικής σημασίας. Να υπάρχουν ή όχι περιορισμοί; Το 2019 οδηγηθήκαμε σε συμβιβασμό γιατί δεν είχαμε άλλη λύση. Δεν ήταν δική μας ευθύνη τότε. Σήμερα λοιπόν, ερχόμαστε να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα και να πάρει ο καθένας την πολιτική ευθύνη με καθαρό τρόπο. Είναι ευκαιρία εδώ, όλες οι πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν απέναντι σε ένα αίτημα διακαές, έντονο, δίκαιο, των κατοίκων του εξωτερικού για τα πώς πρέπει να πάνε τα πράγματα. Και είναι δική μας συνταγματική υποχρέωση να διασφαλίσουμε το εκλογικό τους δικαίωμα», επεσήμανε ο κ. Βορίδης.

«Η κυβερνητική σπουδή προσβάλει και την διαδικασία και τον κοινοβουλευτισμό. Φθάνει στα όρια της κοινοβουλευτικής ασέβειας, με πυροτεχνήματα και επικοινωνιακά σόου», αντέτεινε ο κ. Κατρούγκαλος.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από τον εισηγητή του ΚΚΕ, Γιάννη Γκιόκα, που τόνισε ότι «είναι ακατανόητη η συζήτηση όταν υπάρχει ήδη νόμος που είναι σε ισχύ και εφαρμόζεται για την ψήφο των αποδήμων».

«Το 2019 ψηφίσαμε το νόμο που εφαρμόζεται, μέσω ειδικών προβλέψεων και της ειδικής πλατφόρμας. Δεν καταλαβαίνουμε το νόημα της συζήτησης. Η πολιτική του υπουργείου Εσωτερικών είναι εν μέσω πανδημίας να στήσει ένα επικοινωνιακό σόου με αφορμή τις δηλώσεις της κ. Τζάκρη που έδωσαν πάσα στη ΝΔ», σημείωσε ο κ. Γκιόκας.

Απαντώντας, ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, αντέτεινε ότι «η κυβέρνηση αντέδρασε με ευαισθησία και σοβαρότητα, σε μια θέση που εκφράστηκε μέσα από ένα ιστορικό έντυπο των αποδήμων, το οποίο πρότεινε με σαφήνεια την κατάργηση όλων των περιορισμών στο εκλογικό τους δικαίωμα, κάτι που πάντα πίστευε η ΝΔ».

Παράλληλα, κατηγόρησε τον κ. Κατρούγκαλο ότι προκαταλαμβάνει το αποτέλεσμα της νομοθετικής πρωτοβουλίας.

«Εδώ καλούμαστε να συμφωνήσουμε ή όχι αν θα λύσουμε μια εκκρεμότητα μισού αιώνα, δίνοντας το δικαίωμα σε όλους τους απόδημους, τους Έλληνες της άλλης Ελλάδας, να συμμετέχουν στη δημοκρατική αυτή λειτουργία της πατρίδας τους», συμπλήρωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

«Η κυβέρνηση διαπράττει μια κοινοβουλευτική απρέπεια προσπαθώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις. Ο κ. Βορίδης γνωρίζει ότι για την τροποποίηση του εκλογικού νόμου απαιτούνται 200 ψήφοι. Κάτι που δεν διαφαίνεται», ανταπάντησε ο κ. Κατρούγκαλος και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα είχε ξεκάθαρη θέση και άμεσα ξεκαθάρισε και τις εντυπώσεις που προσπάθησε η κυβέρνηση να δημιουργήσει για τις δηλώσεις της κ. Τζάκρη.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, τόνισε από την πλευρά του την ανάγκη ενίσχυσης των δεσμών των Ελλήνων του εξωτερικού με την πατρίδα τους.

«Η πρόταση της κυβέρνησης μας προοιωνίζει ότι δύσκολα θα προκύψει συναίνεση. Όμως είναι χρήσιμο, δίκαιο και αναγκαίο να ακουστεί η φωνή των αποδήμων», ανέφερε ο κ. Χαρακόπουλος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ