Πολιτική

Κόντρα σε «βαποράκια συμφερόντων» η διαπραγμάτευση για τη ΔΕΗ


Μπροστά σε μια μεγάλη αντίφαση βρίσκεται η κυβέρνηση, προσπαθώντας να βρει λύση στο θέμα της ΔΕΗ και  να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με συμφωνία  SLA: Θεωρεί τις απαιτήσεις των δανειστών ως προσπάθεια υφαρπαγής  δημόσιας περιουσίας για λογαριασμό ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων. Είναι όμως αναγκασμένη να  τις αποδεχθεί κατ’ αρχήν και να  συνεχίσει τη διαπραγμάτευση, προκειμένου να περισώσει ό,τι μπορεί. Αυτό είναι που προκαλεί ενδοκυβερνητικές τριβές και έντονες αντιδράσεις στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αντιρρήσεις και οι διαφωνίες εστιάζονται στον χειρισμό του ζητήματος – πού θα μπουν οι «κόκκινες γραμμές», τι θα αποδεχθεί η κυβέρνηση, ποιες εξελίξεις θα προσπαθήσει να αποτρέψει, με κίνδυνο να τιναχθεί στον αέρα η κυοφορούμενη  συμφωνία με τους Θεσμούς.

Τους προβληματισμούς και τις «δεύτερες σκέψεις» που υπάρχουν στην κυβέρνηση και στο  κόμμα  διερμήνευσε σε σημερινές δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, τονίζοντας ότι στελέχη των τεχνικών κλιμακίων είναι «βαποράκια συμφερόντων που θέλουν να κάνουν ρεσάλτο στην δημόσια περιουσία» και ότι η όλη διαδικασία είναι στημένη για να καταλήξει η ΔΕΗΞ σε ιδιώτες. Εξέφρασε μάλιστα φόβους ότι «θα αναγκασθούμε τελικά να πουλήσουμε τη ΔΕΗ “άσο-όσο”».

Οι αντιδράσεις και ο «τοίχος»

Τις απόψεις αυτές ασπάζονται κι άλλοι υπουργοί,  καθώς και πολλά ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητούν να συζητηθεί το θέμα σε κλειστή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Εντονες αντιδράσεις εκδηλώνονται  ιδιάιτερα από κυβερνητικούς βουλευτές  των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας, όπου βρίσκονται οι περισσότερες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες και τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ.

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για τα ενεργειακά «σκοντάφτει σε τοίχο» - από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει η παραμικρή διάθεση διαλλακτικότητας και συμβιβασμού. Οι εκπρόσωποι των Θεσμών έχουν ένα πρωταρχικό στόχο: Να περάσει την επόμενη τριετία σε ιδιώτες το 50% της αγοράς ρεύματος, το 40% των κοιτασμάτων λιγνίτη και ανάλογο  κομμάτι των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων. Με ποιο τρόπο, είναι δευτερεύον.

Γι αυτό ο κ. Σκουρλέτης μίλησε σήμερα για «μεθοδεύσεις», «στημένο διαγωνισμό» και «έφοδο στην κρατική περιουσία».
Επισημαίνεται ότι ο κ. Σκουρλέτης  ως υπουργός Ενέργειας είχε αντιταχθεί κατηγορηματικά στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, πηγαίνοντας κόντρα στην κυβερνητική γραμμή – κι αυτός ήταν ο βασικός λόγος μετακίνησης του στο υπουργείο Εσωτερικών.
Τώρα όμως βρίσκεται μπροστά στο ηθικό δίλημμα που αντιμετωπίζουν  οι περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Είναι αναγκασμένη να υπερψηφίσουν μια συμφωνία που θα «απαλλοτριώνει» τη ΔΕΗ υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων.

Θα ψηφίσουν

«Το ερώτημα δεν είναι μόνο ατομικό, για το αν θα ψηφίσω», είπε ο υπουργός Εσωτερικών. «Εχω γαλουχηθεί στη λογική των συλλογικών αποφάσεων. Δεν είμαι στην Αριστερά για να κάνω προσωπική καριέρα», πρόσθεσε, αποσαφηνίζοντας ότι θα υπερψηφίσει ό,τι αποφασίσει η κυβέρνηση.

Επισήμανε πάντως ότι θα συνεχίσει να εκθέτει δημόσια τις απόψεις του, προσπαθώντας «να λειάνει την τελική απόφαση».

Ως προς τη στάση των δανειστών και την κατηγορία  ότι στελέχη των τεχνικών κλιμακίων είναι «βαποράκια συμφερόντων», ανέφερε ότι στην πρώτη αξιολόγηση είχε συμφωνηθεί τι θα γίνει με τη ΔΕΗ. «Συμφωνήσαμε να βάλουμε σε εφαρμογή το σχέδιο των συμπράξεων. Αντί να πουλήσει η ΔΕΗ «κομμάτια» της,  να συνεργαστεί με εταιρείες. Αυτό το σχέδιο δεν μας το επιτρέπουν τώρα. Μας έβαλαν όρο ότι απαγορεύεται η ΔΕΗ να συμπράξει»

«Αυτό το σχέδιο το είχα επεξεργαστεί και είχα φθάσει σε προχωρημένες συζητήσεις με εταιρία, να μπει ως μέτοχος και όχι αγοραστής», πρόσθεσε ο κύριος Σκουρλέτης, καταλήγοντας: «Φοβάμαι ότι θα πουλήσουμε όσο – όσο. Δεν είμαι δογματικός. Μπορεί και να πουλήσεις όταν έχεις σχέδιο ανάπτυξης, όλες οι εταιρίες μπορεί να το κάνουν. Ομως μέσα από δικό τους σχεδιασμό, όχι επιβαλλόμενο».